Muokataan sivua CURL

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Varoitus: Et ole kirjautunut sisään. IP-osoitteesi näkyy julkisesti kaikille, jos muokkaat. Jos kirjaudut sisään tai luot tunnuksen, muokkauksesi yhdistetään käyttäjänimeesi ja saat paremman käyttökokemuksen.

Kumoaminen voidaan suorittaa. Varmista alla olevasta vertailusta, että haluat saada aikaan tämän lopputuloksen, ja sen jälkeen julkaise alla näkyvät muutokset.

Nykyinen versio Oma tekstisi
Rivi 1: Rivi 1:
{{DISPLAYTITLE:{{lcfirst:{{PAGENAME}}}}}}
'''libcurl''' on [[URL]]-osoitteiden hakemista varten kirjoitettu kirjasto. '''cURL''' on sen komentorivipohjainen käyttöliittymä ja esimerkkitoteutus.
'''cURL''' on sen [[komentorivi]]pohjainen käyttöliittymä ja esimerkkitoteutus [[URL]]-osoitteiden hakemista varten tehdylle '''libcurl'''-[[kirjasto]]lle.


cURL on erittäin monipuolinen ohjelma tarkoitukseensa. Sen vahvana puolena esimerkiksi [[Wget]]iin verrattuna on, että siinä on laaja tuki eri tiedonsiirto[[protokolla|protokollille]]. Kirjoitushetkellä (14.10.2009) libcurl tukee seuraavia protokollia: [[FTP]], FTPS, [[HTTP]], [[HTTPS]], [[SCP]], [[SFTP]], TFTP, [[Telnet|TELNET]], DICT, [[LDAP]], LDAPS ja FILE.
cURL on erittäin monipuolinen ohjelma tarkoitukseensa. Sen vahvana puolena kilapilijaansa [[Wget]]iin verrattuna on, että siinä on laaja tuki eri tiedonsiirto[[protokolla|protokollille]]. Kirjoitushetkellä (5.12.2008) libcurl tukee kaikkiaan seuraavia protokollia:


Siinä on myös tuki mm. [[SSL]]-sertifikaateille, HTTP-lähetykselle, FTP-lähetykselle, [[wikipedia:fi:välityspalvelin|välityspalvelimille]], [[wikipedia:fi:eväste|evästeille]], tunnistautumiselle ja keskeytyneen tiedonsiirron jatkamiselle.
FTP, FTPS, HTTP, HTTPS, SCP, SFTP, TFTP, TELNET, DICT, LDAP, LDAPS ja FILE
 
Siinä on myös tuki mm. SSL-sertifikaateille, HTTP-lähetykselle, FTP-lähetykselle, [[proxy]]ille, [[keksi|kekseille]], tunnistautumiselle, keskeytyneen tiedonsiirron jatkamiselle ja joukolle muita toimintoja.
 
Useimpiin käyttötarkoituksiin riittää GNU:n [[Wget]], joka on useimpien mielestä myös helppokäyttöisempi ja selkeämpi toiminnaltaan. Wget on [[GPL]]-lisenssin alainen, kun taas cURL on vapaasti käytettävissä ja jatkokehitettävissä myös suljetun koodin järjestelmissä [[MIT-lisenssin]] alaisuudessa. cURLissa on myös parempi tuki virhetilojen raportoinnille ja on siksi etenkin komentoriviskriptien tekijöiden suosiossa. Wgetin etu cURLiin on tuki rekursiolle, joka cURLista puuttuu kokonaan. cURLin pääkehittäjä on ruotsalainen Daniel Stenberg, kun taas Wget on GNU-säätiön alainen GPL-projekti.


Useimpiin käyttötarkoituksiin riittää GNU:n [[Wget]], joka on useimpien mielestä myös helppokäyttöisempi ja selkeämpi toiminnaltaan. Wget on [[GPL]]-lisenssin alainen, kun taas cURL on vapaasti käytettävissä ja jatkokehitettävissä myös suljetun koodin järjestelmissä [[MIT-lisenssi]]n alaisuudessa. cURLissa on myös parempi tuki virhetilojen raportoinnille ja on siksi etenkin komentorivi [[skripti]]en tekijöiden suosiossa. Wgetin etu cURLiin on tuki rekursiiviselle lataukselle, joka cURLista puuttuu kokonaan. cURLin pääkehittäjä on ruotsalainen Daniel Stenberg, kun taas Wget on GNU-säätiön alainen GPL-projekti.


==Asentaminen==
==Asentaminen==
===Paketinhallinnan kautta===
===Debian===
{{Asenna|cURL|curl}}
apt-get install curl
 
===Lähdekoodi===
:Katso myös: [[Kääntäminen]]
cURLin asentaminen lähdekoodista voi olla aloittelijalle melko haastava tehtävä. Sinun on varmistettava, että järjestelmässä on saatavilla [[OpenSSL]] ja <tt>[[zlib]]</tt>-kehityskirjastot (header-tiedostot). Tarvitset myös mahdollisesti [[OpenLDAP]]:n kehityskirjaston, mikäli haluat käyttää [[LDAP]]-protokollaa ja <tt>libssh2</tt>:n SCP:tä ja SFTP:tä varten. Nämä paketit ovat useimmissa distribuutioissa nimillä <tt>libssl-dev, zlib-dev, libldap2-dev ja libssh2-dev</tt>.
 
apt-get install libssl-dev zlib1g-dev libldap2-dev libssh2-dev
 
Tämän jälkeen hae uusin lähdekoodipaketti cURL:in [http://curl.haxx.se/ kotisivulta] Download -otsikon alta ja pura se.


===Kääntäminen lähdekoodista===
tar zxvf curl-7.19.2.tar.gz
cURLin [[kääntäminen]] [[lähdekoodi]]sta voi olla aloittelijalle melko haastava tehtävä. On varmistettava, että järjestelmässä on saatavilla [[OpenSSL]]- ja <tt>[[zlib]]</tt>-kehityskirjastot (header-tiedostot). Tarvitaan myös mahdollisesti [[OpenLDAP]]:n kehityskirjasto, mikäli halutaan käyttää [[LDAP]]-protokollaa ja <tt>libssh2</tt>:n SCP:tä ja SFTP:tä varten. Nämä paketit ovat useimmissa jakeluissa nimillä <tt>libssl-dev</tt>, <tt>zlib-dev</tt>, <tt>libldap2-dev</tt> ja <tt>libssh2-dev</tt></tt> tai <tt>openssl-devel</tt>, <tt>zlib-devel</tt>/<tt>zlib1-devel</tt>, <tt>libldap2-devel</tt> ja <tt>libssh-devel</tt>.


Tämän jälkeen haetaan uusin lähdekoodipaketti cURL:in [http://curl.haxx.se/ kotisivulta] Download-otsikon alta ja puretaan se.
Kun paketti on purettu, sen voi poistaa.


[[tar]] zxvf curl-7.19.2.tar.gz
Kun paketti on purettu, voi sen poistaa.
  rm curl-7.19.2.tar.gz
  rm curl-7.19.2.tar.gz
Tehdään varsinainen käännös:
 
Tee varsinainen käännös:
 
  cd curl-7.19.2/
  cd curl-7.19.2/
  ./configure
  ./configure
  [[make]]
  make


Tämän jälkeen cURL on käännetty ja ohjelmoitu asentumaan <tt>/usr/local</tt> hakemistopuun alle (jonne on nykyisissä jakeluissa turvallista kerätä itse käännettyjä ohjelmia). Suorita asennus loppuun kirjautumalla [[root]]-käyttäjänä ja antamalla samassa hakemistossa komento:
Tämän jälkeen cURL on käännetty ja ohjelmoitu asentumaan <tt>/usr/local</tt> hakemistopuun alle (jonne on nykyisissä distribuutioissa turvallista kerätä itse käännettyjä ohjelmia). Suorita asennus loppuun kirjautumalla [[root]]-käyttäjänä ja antamalla samassa hakemistossa komento:


  make install
  make install


==Käyttö==
==Käyttö==
cURLin käyttö on erittäin monipuolista. Esimerkiksi komento
cURLin käyttö on erittäin monipuolista. Esimerkiksi komento:
 
  curl <nowiki>ftp://ftp.funet.fi/pub/</nowiki>
  curl <nowiki>ftp://ftp.funet.fi/pub/</nowiki>
listaa Funet-palvelimen julkisen FTP-hakemiston sisällön, kun taas
 
listaa Funet-palvelimen julkisen FTP-hakemiston sisällön, kun taas:
 
  curl -O <nowiki>ftp://ftp.funet.fi/pub/Linux/kernel/v2.6/linux-2.6.27.7.tar.bz2</nowiki>
  curl -O <nowiki>ftp://ftp.funet.fi/pub/Linux/kernel/v2.6/linux-2.6.27.7.tar.bz2</nowiki>
hakee viimeisimmän [[ydin|ytimen]] samalta palvelimelta. ''Huom!'' <tt>-O</tt> -valitsimen käyttö on erittäin tärkeää, sillä muutoin cURL kirjoittaa haettavan tiedoston sisällön [[standardiulostulo]]on. <tt>-O</tt> -valitsimella tulostus ohjautuu haettavan tiedoston mukaiseen nimeen. Saman ajaisi uudelleenohjattu komento
 
hakee viimeisimmän [[kernel]]in samalta palvelimelta. ''Huom!'' <tt>-O</tt> -valitsimen käyttö on erittäin tärkeeä, sillä muutoin cURL kirjoittaa haettavan tiedoston sisällön terminaaliin, joka binääritiedoston tapauksessa voi aiheuttaa jopa terminaalin sekoamisen. <tt>-O</tt> -valitsimella tulostus ohjautuu haettavan tiedoston mukaiseen nimeen. Saman ajaisi [[sh]]-shellissä (esim. bash) uudelleenohjattu komento:
 
  curl <nowiki>ftp://ftp.funet.fi/pub/Linux/kernel/v2.6/linux-2.6.27.7.tar.bz2</nowiki> > linux-2.6.27.7.tar.bz2
  curl <nowiki>ftp://ftp.funet.fi/pub/Linux/kernel/v2.6/linux-2.6.27.7.tar.bz2</nowiki> > linux-2.6.27.7.tar.bz2
Mutta <tt>-O</tt> -valitsimen käyttö on selvästi helpompaa.
Mutta <tt>-O</tt> -valitsimen käyttö on selvästi helpompaa.


Lisätietoja cURLin toiminnasta löytyy sen [[man]]-sivulta.
Lisää cURLin toiminnasta saa tietää helpointen man-sivulta.
 
  man curl
  man curl


==Katso myös==
==Katso myös==
*[[Wget]]
*[[Wget]]
*[[URL]]
*[[HTTP]]
*[[HTTP]]


==Aiheesta muualla==
==Muualla==
*[http://curl.haxx.se/ Kotisivu]
*[http://curl.haxx.se/ Kotisivu]
*[http://daniel.haxx.se/docs/curl-vs-wget.html cURLin ja Wgetin eroista]
*[http://daniel.haxx.se/docs/curl-vs-wget.html cURLin ja Wgetin eroista]
[[Luokka:Tiedonsiirto]]
[[Luokka:Komentorivin perustyökalut]]
Wikin materiaali on kaikkien vapaasti käytettävissä Creative Commons 3.0 - nimi mainittava -lisenssin alaisuudessa. TEKIJÄNOIKEUDEN ALAISEN MATERIAALIN KÄYTTÄMINEN ILMAN LUPAA ON EHDOTTOMASTI KIELLETTYÄ!

Muokataksesi tätä sivua vastaa alla olevaan kysymykseen (lisätietoja):

Peruuta Muokkausohjeet (avautuu uuteen ikkunaan)

Tällä sivulla käytetty malline:

Noudettu kohteesta ”https://www.linux.fi/wiki/CURL