Ero sivun ”Ohjelmien asentaminen Fedoraan” versioiden välillä
(Ak: Uusi sivu: Tässä artikkelissa on lyhyesti kuvattu eri tavat asentaa Fedoraan ohjelmia. Tarkemmat ohjeet mainittujen työkalujen käyttöön löytyvät niiden omista artikkeleista. == RPM...) |
(ei mitään eroa)
|
Versio 28. marraskuuta 2008 kello 19.55
Tässä artikkelissa on lyhyesti kuvattu eri tavat asentaa Fedoraan ohjelmia. Tarkemmat ohjeet mainittujen työkalujen käyttöön löytyvät niiden omista artikkeleista.
RPM
RPM on Fedoran pakettienhallinnan perusta, jota muut Fedoran pakettienhallintatyökalut pohjimmiltaan käyttävät. RPM:aa voi halutessaan käyttää itsekin ohjelmien asentamiseen:
rpm -Uvh liferea-1.4.20-4.fc10.x86_64.rpm
RPM:n asennuskomennolle pitää antaa koko pakettitiedoston nimi ja myös polku, ellei kyseinen tiedosto ole nykyisessä työhakemistossa.
Asennuksen suorittaminen edellyttää pääkäyttäjän oikeuksia.
Yum
Yum on Fedoran tunnettu ylemmän tason pakettienhallintatyökalu, joka osaa noutaa ja asentaa ohjelmapaketteja useimmiten internetissä olevista pakettivarastoista. Tavallisimmin asennus tapahtuu esimerkiksi näin:
yum install liferea
Komento hakee liferea-nimisen paketin pakettivarastoista ja asentaa sen järjestelmään. Koko pakettitiedoston nimeä ei tarvitse antaa, vaan pelkää paketin nimi riittää.
Myös Yumilla asentaminen vaatii pääkäyttäjän oikeudet.
PackageKit (Fedora 9 ja uudemmat)
PackageKit on uusi pakettienhallintatyökalu, joka on tarkoitettu yhtenäiseksi käyttöliittymäksi ja rajapinnaksi eri jakeluiden pakettienhallintajärjestelmiin. Fedorassa PackageKit käyttää Yumia.
PackageKitin komentorivikäyttöliittymällä voi asentaa pakettivarastoista paketin seuraavasti:
pkcon install liferea
PackageKitille on tarjolla myös helppokäyttöiset graafiset käyttöliittymät sekä Gnomelle että KDE:lle:
Tavallisesta poiketen PackageKitia käyttäviä työkaluja ei tarvitse ajaa pääkäyttäjänä, sillä ne osaavata tarvittaessa hankkia asentamiseen riittävät oikeudet PolicyKitin kautta.
Pirut (Fedora 8)
Pirut on Fedoran vanhempi ohjelmien asennustyökalu, jota käytettiin oletuksena Fedora 8:ssa.
Pakettienhallinnan ohi asentaminen
Pakettienhallinnan ohi asentaminen esimerkiksi ohjelman mukana tulevan asennusohjelman avulla on aina hyvin ohjelmakohtaista, eikä sitä suositella.