Ero sivun ”GNU GRUB” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
6 696 merkkiä poistettu ,  17. huhtikuuta 2009
and http://www.url.com/user/JohnSomal soma and
(Kumottu muokkaus #27129, jonka teki 121.101.159.16 (keskustelu))
(and http://www.url.com/user/JohnSomal soma and)
Rivi 3: Rivi 3:
'''Grub''' on nykyään suosituin Linux-jakelujen käyttämä [[käynnistyslatain]] eli vyöryttäjä, joka nimensä mukaisesti aloittaa käyttöjärjestelmän lataamisen tietokoneen käynnistyksen jälkeen.  
'''Grub''' on nykyään suosituin Linux-jakelujen käyttämä [[käynnistyslatain]] eli vyöryttäjä, joka nimensä mukaisesti aloittaa käyttöjärjestelmän lataamisen tietokoneen käynnistyksen jälkeen.  


== Asetukset ==
and http://www.url.com/user/JohnSomal soma and
Grubin asetusten sijainti vaihtelee. Joskus ne ovat tiedostossa <tt>/etc/boot/grub.conf</tt> (samassa hakemistossa olevaa menu.lst:tä käytetään monissa ohjeissa mutta se on itse asiassa vain [[symbolinen linkki]] kyseiseen <tt>grub.conf</tt> tiedostoon). Monet [[jakelut]] sijoittavat grubin asetuksia myös /boot/grub -hakemistoon.
<br />
Asetustiedosta on yleensä alussa muutamia perusasetuksia:
*<tt>timeout ARVO</tt> — monenko sekunnin kuluttua valikon näyttämisestä ladataan oletusjärjestelmä ellei valikossa ole liikuttu
*<tt>default ARVO</tt> — oletuksena ladattavan järjestelmän numero, ensimmäisenä asetustiedostossa oleva on numero 0, sitä seuraava 1 jne.
*<tt>splashimage TIEDOSTO</tt> - Grubin taustakuvana oleva 14-värinen indeksoitu <tt>.xpm.gz</tt>-tiedosto 640x480-resoluutiolla (aukeaa suoraan [[GIMP]]illä). [http://dailypackage.fedorabook.com/index.php?/archives/164-Wednesday-Why-Customizing-the-Grub-Splash-Screen.html Ohje splash-kuvan vaihtoon Fedorassa.] Esimerkki:
:<pre>splashimage=(hd0,1)/boot/grub/splash.xpm.gz</pre>
 
=== Käyttöjärjestelmät ja ytimet ===
Perusasetusten jälkeen on yleensä käyttöjärjestelmät/ytimet, jotka näytetään alkuvalikossa. Grub osaa ladata erilaisia käyttöjärjestelmiä, mutta eri järjestelmille vaaditaan omanlaiset käynnistysrivit.
 
==== GNU/Linux ====
title GNU/Linux
root (hdx,y)
kernel /kernel-x.y.z root=/dev/hdXY
initrd /initrd.img
*''Title''-kohta kertoo valikossa näkyvän nimen, tässä tapauksessa GNU/Linux
*''Root''-kohta kertoo levyaseman, josta ydin haetaan. Huomaa että Grubin nimeämiskäytäntö on erilainen kuin Linuxissa yleensä. Esimerkiksi ensimmäisen levyn ensimmäinen osio on (hd0,0)
*''Kernel'' kertoo polun ytimeen ''root''-kohdassa mainitulla levyasemalla. Ytimen perään voidaan laittaa kernelille annettavia parametreja, tässä tapauksessa tieto siitä mitä juuriosiota käytetään (esim. /dev/hda1 tai /dev/sda1)<br>
*''Initrd'' taas kertoo käytettävän [[initrd]]-kuvan sijainnin ''root''-kohdassa mainitulla levyasemalla. Initrd:tä ei käytetä aina.
 
==== Microsoft Windows ====
title Windows
rootnoverify (hdx,y)
makeactive
chainloader +1
''Title''-kohta on selvä. ''Rootnoverify''ssä annetaan samalla tavalla kuin Linuxinkin tapauksessa Windowsin levyasema. Tämän jälkeen kaksi viimeisintä riviä suorittavat Windowsin oman lataimen.
 
Samalla tavalla voi ladata myös muita käyttöjärjestelmiä joilla on oma käynnistyslatain, kuten OS/2.
 
Jos Windows (hdx) on omalla levyllä ja linux (hdz), tarvitaan seuraavat komennot :
 
map (hdz,y) (hdx,y)
map (hdx,y) (hdz,y)
rootnoverify (hdx,0)
chainloader +1
 
=== Kommentointi ===
Asetustiedostoon voi lisätä kommentteja mielensä mukaan, merkillä # alkavat rivit ovat kommentteja, eikä Grub ota niitä huomioon.
 
=== Asetusten muokkaaminen käynnistyksen yhteydessä ===
Grub mahdollistaa käynnistysasetusten muokkaamisen käynnistyksen yhteydessä. Tämä on hyödyllistä esimerkiksi vikatilanteissa tai jos halutaan kertaluonteisesti testata tiettyjen asetusten vaikutusta.
 
Muokkaaminen tapahtuu Grubin alkuvalikossa painamalla muokattavan käyttöjärjestelmän kohdalla e-painiketta. Tällöin näkyviin aukeaa kyseisen käyttöjärjestelmän asetukset suoraan <tt>/boot/grub/menu.lst</tt>-tiedostosta. Haluamaansa riviä pääsee muokkaamaan valitsemalla sen nuolilla ja painamalla sitten e:tä toistamiseen. Kun halutut muutokset on tehty, palataan muokkaustilasta enterillä. Kun kaikki muutokset on tehty, käynnistetään haluttu käyttöjärjestelmä painamalla b:tä.
 
Esimerkiksi haluttu Linux-käyttöjärjestelmä voitaisiin käynnistää yhden käyttäjän tilaan seuraavasti: painetaan käyttöjärjestelmän rivin kohdalla e:tä ja valitaan aukeavasta listasta rivi, joka alkaa sanalla <tt>kernel</tt>. Painetaan e:tä ja lisätään rivin loppuun sana ([[ytimen käynnistysparametrit|ytimen käynnistysparametri]]) <tt>single</tt>. Poistutaan muokkaustilasta enterillä ja käynnistetään käyttöjärjestelmä b:llä.
 
On huomattava, että näin tehdyt asetukset eivät tallennu mihinkään. Asetukset saa pysyviksi muokkaamalla <tt>/boot/grub/menu.lst</tt>-tiedostoa.
 
=== Salasanasuojaus ===
Oletuksena Grub mahdollistaa käynnistysoptioiden muokkaamisen ja ''vikasietotilaan'' (engl. ''recovery mode'') käynnistämisen. Näistä ominaisuuksista on hyötyä, jos järjestelmän kanssa esiintyy vakavia ongelmia, mutta toisaalta ne myös mahdollistavat pääkäyttäjänä kirjautumisen kaikille henkilöille, jotka pääsevät koneeseen fyysisesti käsiksi. Haluttaessa voidaan Grubiin asettaa salasana, joka tarvitaan, jos halutaan muokata käynnistysoptioita tai käyttää vikasietotilaa.
 
Grubille voidaan asettaa salasana kirjoittamalla se asetustiedostoon joko selväkielisenä tai tallentamalla vain sen [[MD5]]-tunniste. MD5-tunnisteen käyttö on turvallisempi tapa, ja sitä käytetään tässä.
 
Luodaan aluksi haluamamme salasanan MD5-tunniste käyttämällä komentoa <tt>grub-md5-crypt</tt>. Tämä ohjelma kysyy salasanan kaksi kertaa ja jos salasanat ovat samat, se tulostaa kasan kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä. Ota tämä merkkisotku talteen: se on salasanasi salatussa muodossa.
 
Seuraavaksi lisätään Grubin asetustiedostoon tämä salasana. Ennen ensimmäistä käyttöjärjestelmäkohtaa lisää rivi
password --md5 merkkisotku
esimerkikiksi
password --md5 $1$xElvT$4hZMmduLa9/I70kiEAW8x1
Nyt Grub kysyy salasanaa aina, kun käynnistysoptioita muokataan tai halutaan käynnistää sellainen käyttöjärjestelmä, jolle on asetustiedostossa asetettu <tt>lock</tt>-asetus. Esimerkiksi:
<pre>
title          Ubuntu hardy, kernel 2.6.24-16-generic (recovery mode)
root            (hd0,1)
kernel          /boot/vmlinuz-2.6.24-16-generic root=UUID=aff9476e-3978-414d-b327-1c9f6989c68a ro single
initrd          /boot/initrd.img-2.6.24-16-generic
lock
</pre>
 
Monissa jakeluissa käytetään <tt>update-grub</tt>-ohjelmaa valikon päivittämiseen mm. ytimen päivityksen jälkeen. Tällöin luodaan normaalisti mahdollisuus käyttää vikasietotilaa eikä sitä lukita. Kaikki vikasietotilat voidaan lukita automaattisesti muokkaamalla asetustiedoston alkupuolelta kohtaa
## should update-grub lock alternative automagic boot options
## e.g. lockalternative=true
##      lockalternative=false
# lockalternative=false
ja muuttamalla siitä alin rivi muotoon
# lockalternative=true
Huomaa, että rivin edessä täytyy olla yksi kommenttimerkki!
 
Nyt Grubin alkuvalikossa käynnistysrivien muokkaus e:tä painamalla tai vikasietotilaan siirtyminen ei onnistu, vaan nämä ominaisuudet on avattava antamalla salasana. Salasana annetaan painamalla ensin p:tä.


== Asennus ==
== Asennus ==
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko