Ero sivun ”WLAN” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rivi 294: Rivi 294:
'''Kaupalliset/Linksys WRT54G(S)'''
'''Kaupalliset/Linksys WRT54G(S)'''


Liksysin (Cisco Systems) WRT54G(S) WLAN-tukiasemat perustuvat Linux käyttöjärjestelmään (2.4.x). Koska Linux on avoin käyttöjärjestelmä, myös Linksys:n oli pakko julkistaa näiden tukiasemien käyttöjärjestelmän (=firmware) lähdekoodi. Tästä lähdekoodista on sittemmin syntynyt monia muita lähinnä alan harrastelijoiden tekemiä muunnelmia. Näistä muunnelmista löytyy ominaisuuksia joita ei Linksysin alkuperäis firmwaresta löydy.
Liksysin (kuuluu nykyisin Cisco Systems:iin) WRT54G(S) WLAN-tukiasemat perustuvat Linux käyttöjärjestelmään (2.4.x). Koska Linux on avoin käyttöjärjestelmä, myös Linksys:n on ollut pakko julkistaa näiden tukiasemien käyttöjärjestelmän (=firmware) lähdekoodi. Tästä lähde- koodista on sittemmin syntynyt monia muita lähinnä alan harrastelijoiden tekemiä muunnelmia. Näistä muunnelmista löytyy mm. ominaisuuksia joita ei Linksysin alkuperäis firmwaresta löydy.


Alla lueteltu muutamia vaihtoehtofirmwareja:
Alla lueteltu muutamia vaihtoehtofirmwareja:
Rivi 303: Rivi 303:
* [http://www.hyperwrt.org HyperWRT projektin kotisivu]<br>
* [http://www.hyperwrt.org HyperWRT projektin kotisivu]<br>


Näistä OpenWRT on kaikkein pelkistetyin ja vaatii eniten tuntemusta ko. laitteistosta, verkoista ja Linuxista. Muut ovat Linksysin alkuperäis firmwaren kaltaisia käyttöliittymiltään.
Näistä OpenWRT on kaikkein pelkistetyin, mutta samalla laajin kokonaisuus. Se ei ole myöskään Linksysin lähdekoodin suora jatkokehitelmä, vaan se on kehitetty puhtaalta pöydältä, paketti paketilta. OpenWRT:tä voidaan kutsua jossain määrin myös Linux jakeluksi. Se vaatii muita WRT projekteja enemmän tuntemusta laitteistosta, verkoista ja Linuxista. Muut WRT projektit ovat Linksysin alkuperäis firmwaren kaltaisia, eli lähinnä parannelmia alkuperäsiversiosta.


Avoimen OpenWRT-jakelun etuna on se, että halvasta tukiasemasta saa tehtyä esimerkiksi täysiverisen kaistanrajoittimen tai erittäin hiljaisen palomuurin. Se myös on avointa lähdekoodia ja mahdollistaa jatkokehittämisen helposti.
OpenWRT-jakelun etuna on se, että tukiasemasta saa tehtyä esimerkiksi täysiverisen kaistanrajoittimen tai erittäin hiljaisen palomuurin. Se myös on avointa lähdekoodia ja mahdollistaa jatkokehittämisen helposti. Sillä on myös melko kattava  [http://tracker.openwrt.org/packages sovellusohjelmatarjonta].


  '''OpenWRT-jakelu on ammattilaisille. Väärin asennettuna se voi särkeä koko tukiaseman '''
  '''OpenWRT-jakelu on ammattilaisille. Väärin asennettuna se voi särkeä koko tukiaseman '''
Noudettu kohteesta ”https://www.linux.fi/wiki/WLAN