Ardour

Linux.fista
Versio hetkellä 11. syyskuuta 2012 kello 09.23 – tehnyt Heikkiket (keskustelu | muokkaukset) (→‎Asentaminen ja käytön aloitus: fix:linkki)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ardour

Ardourin edit-ikkuna
Kehittäjä(t) Paul Davis
Käyttöliittymä GTK
Lisenssi GPL v2
Kotisivu www.ardour.org

Ardour on digitaalinen äänitystyöasemasovellus, jota voi käyttää äänen nauhoittamiseen, muokkaamiseen ja miksaamiseen. Se on yksi keskeisimmistä äänityökaluista Linuxille, ja myös pisimmälle kehittynyt ammattimaiseen käyttöön tarkoitettu avoimen lähdekoodin moniraituriohjelma. Ardourin käyttöliittymä muistuttaa paljon kaupallisia audiotyöasemasovelluksia, kuten Pro Toolsia, Nuendoa tai Cubasea, ja kyseisten ohjelmien käyttäjät todennäköisesti oivaltavatkin nopeasti myös Ardourin toiminnan.

Suurin ero edellämainittuihin ohjelmiin verrattuna on Ardourin tarvitsema Jack-taustapalvelu, joka huolehtii audiosignaalin reitityksestä äänikortille ja toisiin ääniohjelmiin. Ardourin pääkehittäjä Paul Davis on myös Jack-projektin pääkehittäjä, ja tästä syystä Ardour on yksi esimerkillisimpiä ja innovatiivisimpia Jack-taustapalvelun hyödyntäjiä. Mainio esimerkki on Ardourin tapa hoitaa myös ohjelman sisäinen audiosignaalin reititys Jackin avulla. Se ei näy peruskäyttäjälle millään tavalla, mutta tarpeen vaatiessa on mahdollista tehdä monimutkaisempia ja epätavallisiakin kytkentöjä Jackin kautta.

Ardourin vakaa versio on tätä kirjoitettaessa vielä Ardour 2 -sarjaa, mutta uuden Ardour 3:n julkaisu on kehittäjien mukaan jo todella lähellä. Ardour 3 tuo mukanaan monia uusia ominaisuuksia, kuten midi-sekvensoinnin sekä tuen natiiveille Linux VST -plugineille.

Asentaminen ja käytön aloitus

Ardour löytyy liki kaikkien suosituimpien järjestelmien pakettivarastoista suoraan. Useimmat valtavirtajakelut asentavat automaattisesti tärkeimmät Ardourin käyttöön tarvittavat työkalut ja konfiguroivat järjestelmän, joten käyttäjän tehtäväksi jää usein vain käynnistää ohjelma.

Varoitus: käyttöjärjestelmien mukana tulevat Ardourin versiot eivät aina ole uusimpia mahdollisia. Joissain tapauksissa paketointitiimi on myös saattanut paketoida kehnon version eikä ole vaivautunut korjaamaan asiaa. Tästä saattaa seurata ärsyttäviä bugeja tai toimimattomia ominaisuuksia. Jos siis tuntuu, että oman jakelun mukana tuleva Ardour-versio ei toimi kuten pitäisi, kannattaa käydä Ardourin sivuilta kehittäjien valmiiksi kääntämä Ardour-paketti, ja asentaa se omaan järjestelmään.

Jos tämäkään ei auta, on syytä harkita erillisen multimediajärjestelmän asentamista.

Kun Ardour on saatu onnistuneesti asennettua, on aika käynnistää se. Komentoriviltä käynnistettäessä komento on ardour2, mutta useimmat järjestelmät osaavat asentaa myös graafisen käynnistimen, jonka kautta ohjelma käynnistyy helposti. Ardour tarjoutuu käynnistämään Jackin, mikäli se ei vielä ole päällä. Jos haluat kontrolloida Jackin toimintaa tarkemmin, voit käynnistää sen itse joko komentoriviltä tai QJackCtl-ohjelman avulla ennen Ardourin käynnistämistä.

Tiedostomuodot

Koska Ardour on suunniteltu myös ammattimaista käyttöä varten, sen tarjoama tiedostomuotovalikoima on kotikäyttäjän tuntemista muodoista hivenen poikkeava. Oletuksena käytetyn wav-muodon lisäksi ohjelma osaa äänittää Broadcast wave-, CAF- ja W64-tiedostoihin, ja bittisyvyydeksi on valittavissa 16, 24 tai 32 bittiä. Samplejen näytteenottotaajuutta Ardour ei päätä, vaan se määräytyy Jackin käyttämän näytteenottotaajuuden perusteella. Valmiit projektit ohjelma osaa viedä wav-, caf-, aiff-, w64-, ogg- tai flac-tiedostoiksi.

Pluginit

Pluginit ovat oleellinen osa äänityötä – etenkin miksausvaihetta, ja myös Ardourissa on tuki erilaisille plugineille. Yhä edelleen yleisin plugin-standardi Linux-maailmassa on LADSPA eli Linux Audio Developer's Simple Plugin API, mutta sen lisäksi Ardour tukee uutta LV2-standardia, joka on yleistynyt vauhdilla viime vuosina. OS X -versio tukee edellisten ohella Applen Audio Unit -standardia. Windows VST -pluginit on mahdollista saada toimimaan Winen avulla, mutta koska kyseiset pluginit toimivat emulaatiokerroksen päällä, ei niiden toiminta ole aina yhtä vakaata kuin natiivisti kehitettyjen pluginien. Jonkin verran käyttäjiä näillekin löytyy Linux-muusikoiden joukosta. Kannattaa myös huomata, että Windows VST-pluginit ovat eri asia kuin Linux VST:t, ja että tuki natiiveille Linux VST -plugineille on vasta testausvaiheessa. Tulevassa Ardourin kolmosversiossa on näillä näkymin natiivin VST-tuen lisäksi myös VSTi-tuki, mutta vakaata versiota jouduttaneen odottamaan vielä jonkin aikaa.

Käytetyt pluginit vaikuttavat myös Ardourin vakauteen. Tämä on hyvä huomata, mikäli Ardour alkaa miksausvaiheessa tuntua epävakaalta: kyse voi olla kehnosti suunnitellusta pluginista, joka aiheuttaa epävakautta koko ohjelmalle. Tästä syystä Ardourin kotisivuille on koottu lista hyväksi havaituista plugineista, jota kannattaa ehdottomasti vilkaista.

Aiheesta muualla

Vanha Ardour 2 -käyttöohje (englanniksi) - Ardourin sivuilta löytyy vuosien takainen käyttöohje, mutta kakkosversion kanssa siitä on edelleen hyötyä. Flossmanualsin Ardour 2 -käyttöohje (englanniksi)



v  k  m
Musiikintekoon liittyvät artikkelit
 Yleiset  Johdanto musiikintekoon Linuxilla | Jakelut | Jack
 Sekvensserit, DAW:it, nuotinnus, sävellys  Ardour | Qtractor | Rosegarden | Nuotinnus- ja sävellysohjelmat | Trakkerit | Kaupalliset ohjelmistot
 Syntetisaattorit, samplerit, rumpukoneet  ZynAddSubFX | SetBFree | Hydrogen | LinuxSampler
 Plugin-formaatit  LADSPA | DSSI | LV2 | Linux VST | Windows VST
  Pluginit Taajuusanalysaattorityökalut Laaja lista musiikinteko-ohjelmista