Ero sivun ”Asennusmedia” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ei muokkausyhteenvetoa
 
Rivi 1: Rivi 1:
'''Asennusmedia''' on media, kuten muistitikku, jota käytetään käyttöjärjestelmän tai muun ohjelmiston asentamiseen. Asennusmedia luodaan asettemalla [[asennuslevykuva]] jollekin medialle, kuten [[USB-muisti|USB-muistitikulle]]. Tämän levykuvan saa yleensä asennettavan käyttäjärjestelmän tai muun ohjelmiston verkkosivustolta.
'''Asennusmedia''' on media, jota käytetään käyttöjärjestelmän tai muun ohjelmiston asentamiseen. Asennusmedian (levykuvan) voi ladata yleensä asennettavan käyttöjärjestelmän tai muun ohjelmiston verkkosivustolta. Tämän jälkeen sitä voi käyttää sellaisenaan esimerkiksi virtuaalikoneen asentamiseen tai kirjoittaa fyysiselle medialle jonkin laitteen asentamista varten.
 
Asennusmediat ovat pääsääntöisesti [[Käynnistettävä media|käynnistettäviä medioita]], jolle laite pitää käynnistää (bootata) asentamista varten. Linuxissa asennusmediat sisältä asentimen lisäksi yleensä myös valmiin järjestelmän, jolta asennettavaa järjestelmää voidaan testata suoraan asennusmedialta. Testaamista varten muutoksia laitteeseen ei siis tarvitse tehdä, ellei niin erikseen haluta. Tästä toiminnallisuudesta käytetään myös toisinaan nimitystä Live-USB/-DVD/-CD.
 
== Valmis järjestelmä asennusmedialla – tekninen toteutus ==
[[Juurihakemisto]] sijaitsee yleensä levyllä erillisessä, tavallisesti [[SquashFS]]- tai [[Cramfs]]-tiedostojärjestelmän sisältävässä [[levykuva]]ssa. Jotta juuritiedostojärjestelmään kirjoittaminen olisi mahdollista, liitetään tämä levykuva esimerkiksi [[aufs]]:n tai [[UnionFS]]:n avulla yhteen [[tmpfs]]:n kanssa, jolloin kaikki tiedostojärjestelmään tehdyt muutokset tallentuvat keskusmuistiin.


== Katso myös ==
== Katso myös ==

Nykyinen versio 10. helmikuuta 2022 kello 17.47

Asennusmedia on media, jota käytetään käyttöjärjestelmän tai muun ohjelmiston asentamiseen. Asennusmedian (levykuvan) voi ladata yleensä asennettavan käyttöjärjestelmän tai muun ohjelmiston verkkosivustolta. Tämän jälkeen sitä voi käyttää sellaisenaan esimerkiksi virtuaalikoneen asentamiseen tai kirjoittaa fyysiselle medialle jonkin laitteen asentamista varten.

Asennusmediat ovat pääsääntöisesti käynnistettäviä medioita, jolle laite pitää käynnistää (bootata) asentamista varten. Linuxissa asennusmediat sisältä asentimen lisäksi yleensä myös valmiin järjestelmän, jolta asennettavaa järjestelmää voidaan testata suoraan asennusmedialta. Testaamista varten muutoksia laitteeseen ei siis tarvitse tehdä, ellei niin erikseen haluta. Tästä toiminnallisuudesta käytetään myös toisinaan nimitystä Live-USB/-DVD/-CD.

Valmis järjestelmä asennusmedialla – tekninen toteutus[muokkaa]

Juurihakemisto sijaitsee yleensä levyllä erillisessä, tavallisesti SquashFS- tai Cramfs-tiedostojärjestelmän sisältävässä levykuvassa. Jotta juuritiedostojärjestelmään kirjoittaminen olisi mahdollista, liitetään tämä levykuva esimerkiksi aufs:n tai UnionFS:n avulla yhteen tmpfs:n kanssa, jolloin kaikki tiedostojärjestelmään tehdyt muutokset tallentuvat keskusmuistiin.

Katso myös[muokkaa]