Asetustiedostojen perusteet

Linux.fista
Versio hetkellä 21. helmikuuta 2007 kello 05.56 – tehnyt Pb (keskustelu | muokkaukset) (uusiksi)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Asetustiedostot (engl. Configuration files) ovat tiedostoja, joiden kautta voidaan muuttaa ohjelmien asetuksia. Toisin kuin esimerkiksi Windowsissa, jossa järjestelmän asetukset on koottu binäärimuodossa olevaan vaikeasti käsiteltävään järjestelmärekisteriin, Linuxissa ja muissa Unix-järjestelmissä ohjelmien asetukset sijaitsevat pääasiassa normaaleissa tekstitiedostoissa, joita on helppo kopioida ja muokata tavallisen tekstieditorin ja tiedostonhallintatyökalujen avulla.

Järjestelmänlaajuiset asetustiedostot tallennetaan yleensä /etc-hakemistoon. Mikäli tietyllä ohjelmalla tai ohjelmistolla runsaasti asetustiedostoja, tekee se yleensä oman alihakemistonsa /etc:n alle. Käyttäjäkohtaiset asetustiedostot taas ovat yleensä pisteellä alkavia tiedostoja (piilotiedostoja) käyttäjän kotihakemistossa. Mikäli asetustiedostoja on monta, on ne koottu oma alihekemistonsa alle. Järjestelmänlaajuiset asetustiedostot ajetaan yleensä ennen käyttäjäkohtaisia, joten käyttäjäkohtaisilla asetuksilla on usein mahdollista kumota järjestelmänlaajuiset asetukset.

Esimerkiksi tiedosto ~/.emacs (~ tarkoittaa käyttäjän kotihakemistoa) sisältää Emacs-tekstieditorin asetukset. Fluxbox-ikkunointiohjelman asetustiedostot taas pitävät majaa ~/.fluxbox-hakemiston alla. Mikäli käyttäjä haluaa nollata tai varmuuskopioida esimerkiksi henkilökohtaiset KDE-asetuksensa, tarvitsisi hänen vain poistaa/kopioida ~/.kde-alkuiset tiedostot kotihakemistostaan.