Ero sivun ”DVD-elokuvat” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
p (→‎Fedora: wikilinkki)
(12 välissä olevaa versiota 5 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
DVD-elokuvalevyillä on käytössä [[CSS (suojaus)|CSS-suojaus]], jolla pyritään estämään levyjen luvatonta kopiointia. Nykymittapuun mukaan suojaus ei ole teknisesti järin tehokas, mutta se aiheuttaa jonkin verran ongelmia Linuxin kanssa lainsäädännön takia: salauksen purkamiseen vaadittavaa [[kirjasto]]a ei uskalleta levittää [[jakelu]]iden mukana, sillä se rikkoo useiden maiden tekijänoikeuslainsäädäntöä.
'''DVD-elokuvalevyillä''' on käytössä [[CSS (suojaus)|CSS-suojaus]], jolla pyritään estämään levyjen luvatonta kopiointia. Nykymittapuun mukaan suojaus ei ole teknisesti järin tehokas, mutta se aiheuttaa jonkin verran ongelmia Linuxin kanssa lainsäädännön takia: salauksen purkamiseen vaadittavaa [[kirjasto]]a ei uskalleta levittää [[jakelu]]iden mukana, sillä se rikkoo useiden maiden tekijänoikeuslainsäädäntöä.
 
Suomessa salauksen purkamiseen tarvittavan [[wikipedia:fi:DeCSS|DeCSS]]-ohjelman levittäminen [https://web.archive.org/web/20151204230851/http://www.turre.com/css-muuttui-tehokkaaksi-hovissa/ http://www.turre.com/blog/?p=154 on laitonta (archive.org tallenne 2015-08-15)], mutta kirjaston asentaminen ja käyttäminen on laillista.  


== Mediasoittimet ==
== Mediasoittimet ==
Mediasoitin[[taustaohjelma|taustaohjelmista]] [[Xine]], [[Mplayer]], [[Videolan Client]] (vlc), [[Gstreamer]] sekä [[Ogle]] tukevat DVD-elokuvien toistoa ja ymmärtävät lisäksi levyillä olevat valikot. Toisto onnistuu kuitenkin vain, mikäli salauksen purkuun tarkoitettu kirjasto (libdvdcss) on asennettuna. Vlc:ssä libdvdcss on sisäänrakennettuna.
Mediasoitin[[taustaohjelma|taustaohjelmista]] [[VLC]], [[Kodi]], [[Xine]], [[Mplayer]], [[Gstreamer]] sekä [[Ogle]] tukevat DVD-elokuvien toistoa ja ymmärtävät lisäksi levyillä olevat valikot. Toisto onnistuu kuitenkin vain, mikäli salauksen purkuun tarkoitettu kirjasto (<tt>libdvdcss</tt>) on asennettuna. VLC:ssä <tt>libdvdcss</tt> on sisäänrakennettuna. [[ONEPLAY DVD Player]] käyttää omaa suljettua kirjastoa DVD-elokuvien salauksen purussa. ONEPLAY DVD player on yksi harvoista laillisista, patentinhaltijoiden ehdot täyttävistä soittimista Linuxille.


== Suojauksen purkaminen ==
== Suojauksen purkaminen ==
Suojauksen purkamiseen tarkoitettu [http://www.cs.cmu.edu/~dst/DeCSS/ DeCSS-kirjasto] löytyy suoraan joidenkin jakeluiden [[paketinhallinta|paketinhallinnasta]]. Yleensä sitä ei kuitenkaan uskalleta tarjota jakelun oletuspakettilähteistä.
Suojauksen purkamiseen tarkoitettu [https://www.cs.cmu.edu/~dst/DeCSS/ DeCSS-kirjasto] löytyy suoraan joidenkin jakeluiden [[paketinhallinta|paketinhallinnasta]]. Toisissa jakeluissa se pitää asentaa vaihtoehtoisia tapoja käyttäen.
{{Epävirallinen pakettilähde}}
{{Epävirallinen pakettilähde}}


===Arch Linux===
===Arch Linux===
Libdvdcss löytyy [[Arch Linux]]in oletuspakettilähteistä (extra) ja asentuu esimerkiksi komennolla
Libdvdcss löytyy [[Arch Linux]]in oletuspakettilähteistä (extra) ja asentuu esimerkiksi komennolla
  [[pacman]] -S libdvdcss
  [[pacman]] -S {{Pkg|libdvdcss}}


=== Debian ===
=== Debian ===
[[Debian]]-johdannaisissa jakeluissa libdvdcss löytyy yleensä libdvdcss-nimisestä paketista, kunhan sopivat pakettilähteet on otettu käyttöön.
[[Debian]]-johdannaisissa jakeluissa libdvdcss löytyy yleensä libdvdcss-nimisestä paketista, kunhan sopivat pakettilähteet on otettu käyttöön.
 
Varsinaisessa Debianissa libdvdcss löytyy [http://www.debian-unofficial.org/ Debian-unofficial]-pakettilähteestä, joka otetaan käyttöön lisäämällä <tt>/etc/apt/sources.list</tt>-tiedostoon rivi
deb http://ftp.debian-unofficial.org/debian VERSIO main contrib non-free restricted
Missä VERSIO korvataan oman Debianin versiolla (sarge, etch, sid tai woody). Tämän jälkeen libdvdcss [[Ohjelman asennus|löytyy]] paketista <tt>libdvdcss2</tt>.


=== Fedora ===
=== Fedora ===
Rivi 33: Rivi 31:


=== Ubuntu ===
=== Ubuntu ===
Ubuntulle on asennettava paketit
Ubuntulle löytyy ajantasaiset ohjeet [http://www.ubuntu-fi.org/ubuntu-docs/musicvideophotos.html#video-dvd Ubuntu Suomen wikistä].
libdvdread3
libdvdcss2
Paketit löytyvät ''Medibuntu''-pakettivarastosta, joka voidaan ottaa käyttöön seuraavasti: ensin ladataan Mediubuntun [[gpg]]-avain ja otetaan se käyttöön:
[[wget]] -q http://packages.medibuntu.org/medibuntu-key.gpg -O- | [[sudo]] [[apt-key]] add -
Jonka jälkeen itse pakettivarasto otetaan käyttöön Ubuntun versiosta riippuen komennolla
*Ubuntu 6.06 "Dapper Drake"
sudo wget http://www.medibuntu.org/sources.list.d/dapper.list -O /etc/apt/sources.list.d/medibuntu.list
*Ubuntu 6.10 "Edgy Eft"
sudo wget http://www.medibuntu.org/sources.list.d/edgy.list -O /etc/apt/sources.list.d/medibuntu.list
*Ubuntu 7.04 "Feisty Fawn"
sudo wget http://www.medibuntu.org/sources.list.d/feisty.list -O /etc/apt/sources.list.d/medibuntu.list
*Ubuntu 7.10 "Gutsy Gibbon"
sudo wget http://www.medibuntu.org/sources.list.d/gutsy.list -O /etc/apt/sources.list.d/medibuntu.list
*Ubuntu 8.04 LTS "Hardy Heron"
sudo wget http://www.medibuntu.org/sources.list.d/hardy.list -O /etc/apt/sources.list.d/medibuntu.list
Tämän jälkeen on päivitettävä pakettivarastojen tiedot komennolla
sudo apt-get update


Katso myös Ubuntu tutuksi -wikikirjan sivu [http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi/Suljetut_tiedostomuodot#DVD-elokuvien_katsominen DVD-elokuvien katsominen]
Katso myös Ubuntu tutuksi -wikikirjan sivu [http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi/Suljetut_tiedostomuodot#DVD-elokuvien_katsominen DVD-elokuvien katsominen]
== Katso myös ==
* [[:Luokka:Mediakeskusohjelmistot|Lista mediakeskusohjelmista]]


[[Luokka:Ohjeet]]
[[Luokka:Ohjeet]]

Versio 29. marraskuuta 2020 kello 17.45

DVD-elokuvalevyillä on käytössä CSS-suojaus, jolla pyritään estämään levyjen luvatonta kopiointia. Nykymittapuun mukaan suojaus ei ole teknisesti järin tehokas, mutta se aiheuttaa jonkin verran ongelmia Linuxin kanssa lainsäädännön takia: salauksen purkamiseen vaadittavaa kirjastoa ei uskalleta levittää jakeluiden mukana, sillä se rikkoo useiden maiden tekijänoikeuslainsäädäntöä.

Suomessa salauksen purkamiseen tarvittavan DeCSS-ohjelman levittäminen http://www.turre.com/blog/?p=154 on laitonta (archive.org tallenne 2015-08-15), mutta kirjaston asentaminen ja käyttäminen on laillista.

Mediasoittimet

Mediasoitintaustaohjelmista VLC, Kodi, Xine, Mplayer, Gstreamer sekä Ogle tukevat DVD-elokuvien toistoa ja ymmärtävät lisäksi levyillä olevat valikot. Toisto onnistuu kuitenkin vain, mikäli salauksen purkuun tarkoitettu kirjasto (libdvdcss) on asennettuna. VLC:ssä libdvdcss on sisäänrakennettuna. ONEPLAY DVD Player käyttää omaa suljettua kirjastoa DVD-elokuvien salauksen purussa. ONEPLAY DVD player on yksi harvoista laillisista, patentinhaltijoiden ehdot täyttävistä soittimista Linuxille.

Suojauksen purkaminen

Suojauksen purkamiseen tarkoitettu DeCSS-kirjasto löytyy suoraan joidenkin jakeluiden paketinhallinnasta. Toisissa jakeluissa se pitää asentaa vaihtoehtoisia tapoja käyttäen.

Kolmannen osapuolen pakettivarastoissa on riskinsä! Asennettavat paketit ja niiden skriptit voivat tehdä järjestelmässä mitä tahansa.

Arch Linux

Libdvdcss löytyy Arch Linuxin oletuspakettilähteistä (extra) ja asentuu esimerkiksi komennolla

pacman -S libdvdcss

Debian

Debian-johdannaisissa jakeluissa libdvdcss löytyy yleensä libdvdcss-nimisestä paketista, kunhan sopivat pakettilähteet on otettu käyttöön.

Fedora

Libdvdcss-kirjastoon sekä mediasoitinten ehjiin versioihin pääsee käsiksi asentamalla Livna- ja RPM Fusion -pakettivarastot (Fedora 7:ssä ja vanhemmissa pelkästään Livnan).

Libdvdcss löytyy tämän jälkeen paketista libdvdcss, joka voidaan asentaa normaalilla tavalla.

Gentoo

Gentoon Portagesta tarvittava paketti löytyy nimellä libdvdcss. Lisäksi tarvitaan dvdread-paketti:

emerge libdvdcss dvdread

Lisäksi Gentoon käyttäjien on käytettävä dvd- ja dvdread -use-asetuksia.

openSUSE

Ubuntu

Ubuntulle löytyy ajantasaiset ohjeet Ubuntu Suomen wikistä.

Katso myös Ubuntu tutuksi -wikikirjan sivu DVD-elokuvien katsominen

Katso myös