Edustaohjelma

Kohteesta Linux.fi
Versio hetkellä 21. elokuuta 2015 kello 10.18 – tehnyt Oselotti (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tux.png
Linux.fi-wikissä artikkelit käsittelevät yleensä aihettaan siltä osin, kuin se koskee Linuxia ja vapaaohjelmistoja. Yleisluontoisemman artikkelin tästä aiheesta löydät tietosanakirja Wikipediasta.

Edustaohjelma eli frontend on ohjelma, joka ei tee varsinaista työtä, vaan ohjaa jotakin taustaohjelmaa eli backendiä. Edustaohjelmien idea on yleensä ohjelmien käytön helpottaminen.

Vapaat Unixeille tarkoitetut ohjelmat on usein tehty komentoriviltä käytettäviksi. Kun käyttäjille halutaan tarjota graafinen vastine, ei yleensä kannata kirjoittaa uutta ohjelmaa, vaan hyväksi todetulle komentoriviohjelmalle tai sen taustakirjastoille tehdään pelkästään graafinen edustaohjelma, eikä varsinaista toiminnallisuutta tarvitse ohjelmoida uudestaan. Tämä helpottaa työtä huomattavasti ja ne toiminnot, joita ei vielä ole saatu mukaan graafiseen käyttöliittymään, ovat käytettävissä komentorivin kautta.

Myös uusia ohjelmia kirjoitetaan usein saman periaatteen mukaisesti: toiminnallisuus kehitetään ja testataan komentoriviä käyttäen ja graafinen edustaohjelma kehitetään erikseen, mahdollisesti eri kehittäjäjoukolla.

Kaikki edustaohjelmat eivät ole graafisia. Jaon tausta- ja edustaohjelman välillä voi tehdä myös esimerkiksi siksi, että taustaohjelma palvelee useampaa edustaohjelmien käyttäjää, siksi, että taustaohjelmalla on oikeuksia, joita yksittäisillä käyttäjillä ja heidän ajamillaan edustaohjelmilla ei pidä olla tai siksi, että edustaohjelmien (käyttöliittymien) suhteen olisi useampia vaihtoehtoja.

Katso myös[muokkaa]