FUSE

Kohteesta Linux.fi
Versio hetkellä 29. toukokuuta 2014 kello 23.58 – tehnyt Oselotti (keskustelu | muokkaukset) (→‎Katso myös)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

FUSE (Filesystem in Userspace) on tekniikka, jolla erilaisia tiedostojärjestelmäajureita voidaan toteuttaa käyttäjätilan ohjelmina, erotuksena normaaleista tiedostojärjestelmäajureista, joita ajetaan ytimen moduuleina. FUSE mahdollistaa vaikkapa FTP- tai SFTP-etäkoneen liittämisen osaksi tiedostojärjestelmää. Jos liitoskohta on esimerkiksi käyttäjän kotihakemistossa, onnistuu liittäminen yleensä ilman pääkäyttäjän oikeuksia.

FUSEn kautta toimivien tiedostojärjestelmien ei tarvitse olla GNU GPL-lisensoituja kuten Linuxin ydinmodulien, minkä ansiosta samoja tiedostojärjestelmätoteutuksia voidaan käyttää vaikkapa FreeBSD:ssä tai Solariksessa, kunhan käytössä olevasta ytimestä löytyy FUSE-tuki.

FUSE:n käyttö edellyttää FUSE-ohjelmiston asentamista. FUSE löytyy useimpinen jakeluiden paketinhallinnasta nimellä fuse, usein jo esiasennettuna. Myös fuse-nimisen ytimen moduulin on oltava ladattuna, mikäli sitä ei ole käännetty kiinteäksi osaksi ydintä. Moduulin voi tilapäisesti ladata komennolla modprobe fuse.

Ytimen versiosta 2.6.31 lähtien käytettävissä on myös CUSE-rajapinta (Character devices in user space), jonka avulla tiedostojärjestelmien lisäksi voidaan toteuttaa kokonaan käyttäjätilassa myös laitetiedostoja. Sen avulla aiotaan tulevaisuudessa mahdollisesti mm. toteuttaa vanhanaikaisen OSS-äänijärjestelmän tuki ytimen ulkopuolella, ja muutenkin siivota vanhoja ajureita ytimen ulkopuolelle.

Katso myös

Aiheesta muualla