Ero sivun ”Haskell” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
pEi muokkausyhteenvetoa
p (Neutraalisuus)
Rivi 12: Rivi 12:


==Käyttö==
==Käyttö==
Haskelia voi opetella tallentamalla ohjelman tiedostoon, jonka tiedostopääte on yleensä <tt>.hs</tt>. Käynnistä [[emacs]]issa ja lisää seuraavat rivit.
Haskelia voi opetella tallentamalla ohjelman tiedostoon, jonka tiedostopääte on yleensä <tt>.hs</tt>. Käynnistä tekstimuokkaimessa ja lisää seuraavat rivit.


<source lang=haskell>
<source lang=haskell>

Versio 3. helmikuuta 2021 kello 10.06

Linux.fi-wikissä artikkelit käsittelevät yleensä aihettaan siltä osin, kuin se koskee Linuxia ja avoimia/vapaita ohjelmistoja. Yleisluontoisemman artikkelin tästä aiheesta löydät tietosanakirja Wikipediasta.
Haskell
Paradigma funktionaalinen
Tyypitys vahva, staattinen
Evaluointitapa laiska
Suoritusmalli käännettävä
Kotisivu haskell.org

Haskell on akateemisissa piireissä suosittu puhtaasti funktionaalinen ohjelmointikieli. Sen käyttö avoimen lähdekoodin projekteissa on vähäistä lukuunottamatta mm. Darcs-versionhallintatyökalua.

Käyttö

Haskelia voi opetella tallentamalla ohjelman tiedostoon, jonka tiedostopääte on yleensä .hs. Käynnistä tekstimuokkaimessa ja lisää seuraavat rivit.

module Main where

main = putStrLn "Hei maailma!"
Komennot, jotka alkavat $-merkillä suoritetaan tavallisena käyttäjänä ja komennot, jotka alkavat #-merkillä suoritetaan pääkäyttäjänä. Katso myös su, sudo ja doas.

heiMaailma.hs tiedosto voidaan kääntää lähes monien jakelupakettien mukana tulevalla GHC-ohjelmalla seuraavasti:

$ ghc --make -O2 heiMaailma.hs -o heiMaailma

Jos GHC-kääntäjää ei ole automaattisesti asennettu järjestelmään, se löytyy paketinhallinnasta paketista ghc. Lisätietoja ohjelmien asentamisesta löytyy artikkelista Ohjelmien asentaminen.

Aiheesta muualla