Hosts-tiedosto

Linux.fista
Versio hetkellä 11. maaliskuuta 2008 kello 20.11 – tehnyt LP (keskustelu | muokkaukset) (localhost, lähiverkko, suhde nimipalvelimeen)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tiedosto /etc/hosts sisältää joidenkin koneitten nimien ja ip-osoitteiden vastaavuudet. Nämä koneet löytyvät tiedoston avulla ilman nimipalvelimen käyttöä. Yleensä tässä tiedostossa on koneen omat nimet sekä mahdollisesti pienessä lähiverkossa lähiverkon muitten koneitten nimiä ja ip-osoitteita. IPv6-protokollaa käytettäesä tiedostossa on joitakin muitakin osoitteita.

127.0.0.1 localhost.localdomain localhost nimi
192.168.0.1 palvelin
192.168.0.5 jokinkone

127.0.0.1 on loopback-osoite, joka aina osoittaa koneeseen itseensä, käyttämättä verkkoa. Esimerkkirivin lopussa oleva "nimi" voidaan jättää pois, mutta yleensä tässä on koneen oma nimi, jotta sitä voisi käyttää myös ongelmatilanteissa.

Tiedostossa on hyvä olla sellaisten koneitten nimet, joita saatetaan haluta käyttää myös silloin, kun nimipalvelin on epäkunnossa tai verkkohäiriöiden takia savuttamattomissa.

Pienenessä lähiverkossa, jossa ei ole omaa nimipalvelinta ja jonka koneita ei ilmoiteta muullekaan nimipalvelimelle, tiedostossa pitää olla kaikkien koneitten nimet, jotta niihin pääsisi käsiksi nimeä käyttäen.

Tiedostossa /etc/nsswitch.conf voidaan määritellä missä järjestyksessä eri tietolähteitä käytetään. Yleensä hosts-tiedosto luetaan ensin, jolloin tiedostosta löytyvien koneitten osalta ei tehdä nimipalvelukyselyitä.

Katso myös