Ero sivun ”Kannettavat” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
(Korjaus päivämäärään)
 
(28 välissä olevaa versiota 19 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
Tälle sivulle on listattu tietokonetoimittajia, jotka myyvät kannettavia tietokoneita Linuxilla varustettuna tai ilman käyttöjärjestelmää.
{{Vanhentunut}}
Tälle sivulle on listattu tietokonetoimittajia, jotka myyvät kannettavia tietokoneita Linuxilla varustettuna tai ilman käyttöjärjestelmää. Vuoden 2013 aikana Linux-kannettavien saatavuus on parantunut oleellisesti, kun mm. Dell on alkanut maahantuoda Ubuntu-kannettavia.  


Vuoden 2008 aikana Linux-kannettavien saatavuus on parantunut oleellisesti. Markkinoilla on myös useita [[Miniläppäri|minikannettavia]], joista useimmista on olemassa Linux-versio (mm. [[Asus EeePC]], [[Acer Aspire One]], [[HP ultra mobile|HP 2133 Mini-Note]]). Sittemmin saatavuus on heikentynyt huomattavasti, eivätkä riisutut linux-versiot ole täyttäneet odotuksia.
Yksi vaihtoehto koneen hankkimiseen on tilata Saksasta. Esimerkiksi [http://www.linux-onlineshop.de Linux-Onlineshop.de] myy monipuolisesti kustomoitavia kannettavia ja pöytätietokoneita Linuxilla. Kannettavaan voi myös valita suomalaisen (eli ruotsalaisen) näppäimistön. Muualta ainakin Lenovon koneina löytyy FreeDossilla asennettuna ja hinta on oikeasti halvempi kuin Windows-version. Hakua voi kokeilla esim. saksalaisesta Ebaysta ja Amazonista. Vastaavilla UK sivuilla ei näy yhtä hyvää tarjontaa. Myös muita kauppoja kannattaa hakea. Mukana tulee luonnollisesti saksalainen QWERTZ-layout. (kirjoittaja tilasi onnistuneesti Lenovo B570 koneen computeruniverse.net kaupasta 8/2011).


{{vanhentunut}}
USA:ssa [https://www.system76.com/laptops/ System76] myy Linux-kannettavia, joissa on Ubuntu-esiasennettuna. Näistä suurimpaan osaan saa kansainvälisen näppäimistön.
 
==Dell==
Dellille soitettaessa kertovat että toimittavat myös ilman Windowsia, jolloin hinta laskee "muutamia kymppejä" (23.3.2007).
 
Miniläppärimallisto [[Dell Mini 9|Dell Inspiron Mini]] saatavilla [[Ubuntu]]-jakelulla varustettuna. Dell Latitude 2100 -miniläppäriä voi tilata [[Ubuntu]] 8.10 jakelulla myös Suomessa (20.5.2009).
*[http://www.dell.fi/ Dell]
*[http://www.e-kodinkoneet.com/index.php?main=266&newsID=155 E-kodinkoneet.com:in ilmoitus ennakkotilausmahdollisuudesta 12.11.2008] (Dell Inspiron Mini 9)


==Hewlett-Packard==
==Hewlett-Packard==
Toimittaa koneita ilman Windowsia, kysy asiasta myyntipalvelusta numerosta 010 217 2700. Topconfig-ohjelman kautta voi tilata räätälöityjä koneita siten, että esim. Windows-lisenssiä ei tule mukana. Valitettavasti ohjelman käyttö nostaa kaikkien räätälöityjen kokoonpanojen hintaa, eli tietty kone ilman Windowsia on kalliimpi kuin sama kone suoraan kaupasta ostettuna Windows-lisenssin kanssa. HP Linux Forum 2008 -tapahtumassa mainittiin että HP:n koneita olisi tulossa Suomen markkinoille myös esiasennetulla Linuxilla.
[[Hewlett-Packard]] toimittaa koneita ilman Windowsia, kysy asiasta myyntipalvelusta numerosta 010 217 2700. Topconfig-ohjelman kautta voi tilata räätälöityjä koneita siten, että esim. Windows-lisenssiä ei tule mukana. Valitettavasti ohjelman käyttö nostaa kaikkien räätälöityjen kokoonpanojen hintaa, eli tietty kone ilman Windowsia on kalliimpi kuin sama kone suoraan kaupasta ostettuna Windows-lisenssin kanssa. HP Linux Forum 2008 -tapahtumassa mainittiin että HP:n koneita olisi tulossa Suomen markkinoille myös esiasennetulla Linuxilla.
 
Miniläppärin [[HP ultra mobile|HP]] 2133 8.9" saa [[SUSE]]lla varustettuna.
*[http://welcome.hp.com/country/fi/fi/welcome.html HP]
 
Lokakuussa 2009 on HP ProBook -sarjan lähes kaikkiin malleihin on vaihtoehtona esiasennetuksi käyttöjärjestelmäksi "SuSE Linux".
*[http://h10010.www1.hp.com/wwpc/fi/fi/sm/WF04a/321957-321957-64295-3955552-3955552.html HP Probook]


==Linuxkauppa.fi==
==Petrotek==
Linuxkauppa.fi myy sekä läppäreitä että pöytäkoneita Linuxilla, merkit vaihtelevat ajan mittaan.
Petrotek myy suomeen virolaisia Ordi-kannettavia joihin saa ubuntun esiasennettuna.
*[http://linuxkauppa.fi/ Linuxkauppa.fi]
*[http://www.tietokone.fi/uutta/uutinen.asp?news_id=33913 Tietokone.fi:n uutinen aiheesta]


==EDAnova==
*[http://webpuoti.petrotek.fi/category.php?id_category=52 Ordi - Petrotek Webpuoti]
EDAnova Oy myy EOpen pöytäkoneita sekä HP tehotyöasemia Red Hat Enterprise Linuxilla ja HP ProBook läppäreitä Suse tai Red Hat Enterprise Linuxilla ensisijaisesti yrityksille. Kuluttajille saatavana myös Fedora tai Ubuntu Linux.
*[http://www.edanova.com/web/fi/computers.html www.edanova.com]
 
==MJT Finland==
HP Top Config-ohjelma tarjoaa kannettavia [[wikipedia:fi:FreeDOS|FreeDOS]]illa.
(Sisään kauppaan -> Tietokoneet -> HP Top Config)
 
(29.12. 2007)
HP Top Config-ohjelma tarjoaa palvelimia Linuxilla. Monessa tapauksessa configurointi ei kuitenkaan ollutkaan mahdollista ja koko palvelu vaikutti heiman keskeneräiseltä, joten ehkä tulevaisuudessa läppäreitä ja tavallisia pöytäkoneitakin saa myös HP Top Config-ohjelman avulla. Eli siis 29.12. mitään läppäreitä ei saanut ilman windowsia. Tilanne ei ole muuttunut 8.1.2009.
 
*[http://www.mjtech.fi/ MJT Finland]
 
==Pomi==
Toimittaa ilman ohjelmistoja ja takuun voi tiputtaa kahdesta vuodesta vuoteen (ei vaikuta akun 6kk takuuseen), jolloin hinta tippuu yli 100e (soitettu 8.3.2007)
 
Eivät tarjoa vaihtoehtoa verkkokaupassa.
 
*[http://www.pomi.fi/ Pomi]


==Eivät myy ilman Windowsia==
==Eivät myy ilman Windowsia==
Rivi 55: Rivi 23:
* Mikromaja 16.10.2007: "Kaikissa kannettavissa on Windows mukana."
* Mikromaja 16.10.2007: "Kaikissa kannettavissa on Windows mukana."
* Multitronic 7.11.2007: "Tällä hetkellä niitä ei valitettavasti ole"
* Multitronic 7.11.2007: "Tällä hetkellä niitä ei valitettavasti ole"
* Verkkokauppa.com 20.1.2010: "Näillä näkymin ei ole tulossa suurilta valmistajilta linux-käyttöjärjestelmällä olevia koneita." ja "Koneet myydään aina jonkin käyttöjärjestelmän kanssa, ilman sitä ei ole yhtään kannettavaa saatavana."
* Verkkokauppa.com 4.11.2018: Tilattavaissa 2-4vko toimitusajalla Dell XPS 13 - 13,3" -kannettava, Ubuntu
* Jimm's PC 21.1.2010: "Näillä näkymin tällaista mallia ei ole tulossa valikoimiimme."
 
==Katso myös==
* [[Suositeltavat laitteistoratkaisut]]
* [[Yritykset#Tuotteet]]


==Aiheesta muualla==
==Aiheesta muualla==
Rivi 62: Rivi 33:
*[http://tuxmobil.org/mylaptops.html Raportteja yhteensopivuudesta sekä ohjeita]
*[http://tuxmobil.org/mylaptops.html Raportteja yhteensopivuudesta sekä ohjeita]
*[http://www.thinkwiki.org/ Tietoa Linuxin ajamisesta IBM:n ja Lenovon Thinkpadeissa]
*[http://www.thinkwiki.org/ Tietoa Linuxin ajamisesta IBM:n ja Lenovon Thinkpadeissa]
*[http://hintaseuranta.fi/haku.aspx?Hakusana=linux%20kannettava hintaseuranta.fi:n hakutulos hakutermeillä linux kannettava]
*[http://hintaseuranta.fi/haku/linux%20kannettava hintaseuranta.fi:n hakutulos hakutermeillä linux kannettava]
[[Luokka:Laitteisto]]
[[Luokka:Laitteisto]]

Nykyinen versio 4. marraskuuta 2018 kello 21.20

Artikkelin sisältö on osittain vanhentunut. Voit auttaa Linux.fi-wikiä päivittämällä artikkelin ajan tasalle.

Tälle sivulle on listattu tietokonetoimittajia, jotka myyvät kannettavia tietokoneita Linuxilla varustettuna tai ilman käyttöjärjestelmää. Vuoden 2013 aikana Linux-kannettavien saatavuus on parantunut oleellisesti, kun mm. Dell on alkanut maahantuoda Ubuntu-kannettavia.

Yksi vaihtoehto koneen hankkimiseen on tilata Saksasta. Esimerkiksi Linux-Onlineshop.de myy monipuolisesti kustomoitavia kannettavia ja pöytätietokoneita Linuxilla. Kannettavaan voi myös valita suomalaisen (eli ruotsalaisen) näppäimistön. Muualta ainakin Lenovon koneina löytyy FreeDossilla asennettuna ja hinta on oikeasti halvempi kuin Windows-version. Hakua voi kokeilla esim. saksalaisesta Ebaysta ja Amazonista. Vastaavilla UK sivuilla ei näy yhtä hyvää tarjontaa. Myös muita kauppoja kannattaa hakea. Mukana tulee luonnollisesti saksalainen QWERTZ-layout. (kirjoittaja tilasi onnistuneesti Lenovo B570 koneen computeruniverse.net kaupasta 8/2011).

USA:ssa System76 myy Linux-kannettavia, joissa on Ubuntu-esiasennettuna. Näistä suurimpaan osaan saa kansainvälisen näppäimistön.

Hewlett-Packard[muokkaa]

Hewlett-Packard toimittaa koneita ilman Windowsia, kysy asiasta myyntipalvelusta numerosta 010 217 2700. Topconfig-ohjelman kautta voi tilata räätälöityjä koneita siten, että esim. Windows-lisenssiä ei tule mukana. Valitettavasti ohjelman käyttö nostaa kaikkien räätälöityjen kokoonpanojen hintaa, eli tietty kone ilman Windowsia on kalliimpi kuin sama kone suoraan kaupasta ostettuna Windows-lisenssin kanssa. HP Linux Forum 2008 -tapahtumassa mainittiin että HP:n koneita olisi tulossa Suomen markkinoille myös esiasennetulla Linuxilla.

Petrotek[muokkaa]

Petrotek myy suomeen virolaisia Ordi-kannettavia joihin saa ubuntun esiasennettuna.

Eivät myy ilman Windowsia[muokkaa]

  • Fujitsu-Siemens, 8.3.2007: "...kannettavien mukana tulee Windows Xp tai Windows Vista. Tällä hetkellä ei pysty ostamaan konetta ilman käyttöjärjestelmää."
  • Tietoasema, 10.3.2007: Soitettu tuotepäällikkö Tero Huikolle, joka sanoi että he ovat Microsoftin OEM-yhteistyökumppani, eikä MS pidä siitä että myivät kannettavia ilman käyttöjärjestelmää ja iskivät "kapuloita rattaisiin". Totesi myös etteivät pystyneet tarjoamaan D-Code-kannettavista kilpailukykyisiä kokoonpanoja vaikka käyttöjärjestelmän hintaa ei otettu huomioon.
  • LG, 12.3.2007: "Valitettavasti kaikki meidän tietokoneemme myydään käyttöjärjestelmän kanssa, eikä ole valitettavasti mahdollista ostaa ilman sitä."
  • Toshiba 14.3.2007; "Käyttöjärjestelmävapaata mallia ei ole tiedossa että tulisi lähiaikoina"
  • Gigantti 26.9.2007: "Kannettavat tulevat aina käyttöjärjestelmän kanssa"
  • Mustapörssi 26.9.2007: "Kannettavat tulevat aina käyttöjärjestelmän kanssa"
  • Mikromaja 16.10.2007: "Kaikissa kannettavissa on Windows mukana."
  • Multitronic 7.11.2007: "Tällä hetkellä niitä ei valitettavasti ole"
  • Verkkokauppa.com 4.11.2018: Tilattavaissa 2-4vko toimitusajalla Dell XPS 13 - 13,3" -kannettava, Ubuntu

Katso myös[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]