Kannettavat

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The printable version is no longer supported and may have rendering errors. Please update your browser bookmarks and please use the default browser print function instead.
Tiimalasi.png
Artikkelin sisältö on osittain vanhentunut. Voit auttaa Linux.fi-wikiä päivittämällä artikkelin ajan tasalle.

Tälle sivulle on listattu tietokonetoimittajia, jotka myyvät kannettavia tietokoneita Linuxilla varustettuna tai ilman käyttöjärjestelmää. Vuoden 2013 aikana Linux-kannettavien saatavuus on parantunut oleellisesti, kun mm. Dell on alkanut maahantuoda Ubuntu-kannettavia.

Yksi vaihtoehto koneen hankkimiseen on tilata Saksasta. Esimerkiksi Linux-Onlineshop.de myy monipuolisesti kustomoitavia kannettavia ja pöytätietokoneita Linuxilla. Kannettavaan voi myös valita suomalaisen (eli ruotsalaisen) näppäimistön. Muualta ainakin Lenovon koneina löytyy FreeDossilla asennettuna ja hinta on oikeasti halvempi kuin Windows-version. Hakua voi kokeilla esim. saksalaisesta Ebaysta ja Amazonista. Vastaavilla UK sivuilla ei näy yhtä hyvää tarjontaa. Myös muita kauppoja kannattaa hakea. Mukana tulee luonnollisesti saksalainen QWERTZ-layout. (kirjoittaja tilasi onnistuneesti Lenovo B570 koneen computeruniverse.net kaupasta 8/2011).

USA:ssa System76 myy Linux-kannettavia, joissa on Ubuntu-esiasennettuna. Näistä suurimpaan osaan saa kansainvälisen näppäimistön.

Hewlett-Packard

Hewlett-Packard toimittaa koneita ilman Windowsia, kysy asiasta myyntipalvelusta numerosta 010 217 2700. Topconfig-ohjelman kautta voi tilata räätälöityjä koneita siten, että esim. Windows-lisenssiä ei tule mukana. Valitettavasti ohjelman käyttö nostaa kaikkien räätälöityjen kokoonpanojen hintaa, eli tietty kone ilman Windowsia on kalliimpi kuin sama kone suoraan kaupasta ostettuna Windows-lisenssin kanssa. HP Linux Forum 2008 -tapahtumassa mainittiin että HP:n koneita olisi tulossa Suomen markkinoille myös esiasennetulla Linuxilla.

Petrotek

Petrotek myy suomeen virolaisia Ordi-kannettavia joihin saa ubuntun esiasennettuna.

Eivät myy ilman Windowsia

  • Fujitsu-Siemens, 8.3.2007: "...kannettavien mukana tulee Windows Xp tai Windows Vista. Tällä hetkellä ei pysty ostamaan konetta ilman käyttöjärjestelmää."
  • Tietoasema, 10.3.2007: Soitettu tuotepäällikkö Tero Huikolle, joka sanoi että he ovat Microsoftin OEM-yhteistyökumppani, eikä MS pidä siitä että myivät kannettavia ilman käyttöjärjestelmää ja iskivät "kapuloita rattaisiin". Totesi myös etteivät pystyneet tarjoamaan D-Code-kannettavista kilpailukykyisiä kokoonpanoja vaikka käyttöjärjestelmän hintaa ei otettu huomioon.
  • LG, 12.3.2007: "Valitettavasti kaikki meidän tietokoneemme myydään käyttöjärjestelmän kanssa, eikä ole valitettavasti mahdollista ostaa ilman sitä."
  • Toshiba 14.3.2007; "Käyttöjärjestelmävapaata mallia ei ole tiedossa että tulisi lähiaikoina"
  • Gigantti 26.9.2007: "Kannettavat tulevat aina käyttöjärjestelmän kanssa"
  • Mustapörssi 26.9.2007: "Kannettavat tulevat aina käyttöjärjestelmän kanssa"
  • Mikromaja 16.10.2007: "Kaikissa kannettavissa on Windows mukana."
  • Multitronic 7.11.2007: "Tällä hetkellä niitä ei valitettavasti ole"
  • Verkkokauppa.com 4.11.2018: Tilattavaissa 2-4vko toimitusajalla Dell XPS 13 - 13,3" -kannettava, Ubuntu

Katso myös

Aiheesta muualla