Ero sivun ”Linux.fi:Kahvihuone” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
pEi muokkausyhteenvetoa
(siirsinpä keskustelun muualta)
Rivi 2: Rivi 2:


Vanhat keskustelut on arkistoitu sivulle [[Arkisto:Kahvihuone]].
Vanhat keskustelut on arkistoitu sivulle [[Arkisto:Kahvihuone]].
== Kirjanmerkit/bookmarks ==
Kirjanmerkin nimen tulisi olla ohjaava.
Löysin nämä sivut MBNetistä linkillä "Linux-ohjeita suomeksi".
Se olisi ollut erinomainen kirjanmerkin nimi. Linkki itse ehdotti
kirjanmerkiksi "Etusivu - Linux.fi".
Kuka etsii suomalaista Linuxia sanalla "etusivu"? Pelkkä "Linux.fi"
tai "Linux suomeksi" ohjaisivat paremmin. Sana "etusivu" on (lähes?)
tarpeeton.
Lukirähjiöinen
:Oikea paikka keskusteluilla on muuten [[Linux.fi:Kahvihuone]]en ylälaita eikä tämän alalaita.. Tämä sivu pitäisi tyhjentää ja laittaa uudelleenohjauksesksi... Mutta niin, tuo otsikko on mediawikin ominaisuus, sama homma koskee wikipediaakin. Harvemminpa nettisivun otsikko varsinaisesti kertoo sen sisällöstä tuota tarkemmin. Kun menet jollekin muulle sivulle tässä wikissä tai wikipediassa niin huomaat että sivun nimi tulee tuolle samalle kohtaa (Linux.fi:Kahvihuone - Linux.fi). Mielestäni tämä käytänne on ihan hyvä. Mutta tervetuloa lukemaan ja kirjoittamaan! --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] 22. elokuuta 2006 kello 10:56:17 (EEST)


== Kehitysidea ==
== Kehitysidea ==

Versio 22. elokuuta 2006 kello 11.01

HUOM! Lisääthän uudet keskusteluaiheet kahvihuoneen alkuun, niin sivu pysyy selkeämpänä. Hyvän tavan mukaista on myös käyttää --~~~~~ -merkintää viestien lopussa, jotta kirjoittaja ja kirjoitusaika jäisivät selvemmin esille.

Vanhat keskustelut on arkistoitu sivulle Arkisto:Kahvihuone.

Kirjanmerkit/bookmarks

Kirjanmerkin nimen tulisi olla ohjaava.

Löysin nämä sivut MBNetistä linkillä "Linux-ohjeita suomeksi". Se olisi ollut erinomainen kirjanmerkin nimi. Linkki itse ehdotti kirjanmerkiksi "Etusivu - Linux.fi".

Kuka etsii suomalaista Linuxia sanalla "etusivu"? Pelkkä "Linux.fi" tai "Linux suomeksi" ohjaisivat paremmin. Sana "etusivu" on (lähes?) tarpeeton.

Lukirähjiöinen

Oikea paikka keskusteluilla on muuten Linux.fi:Kahvihuoneen ylälaita eikä tämän alalaita.. Tämä sivu pitäisi tyhjentää ja laittaa uudelleenohjauksesksi... Mutta niin, tuo otsikko on mediawikin ominaisuus, sama homma koskee wikipediaakin. Harvemminpa nettisivun otsikko varsinaisesti kertoo sen sisällöstä tuota tarkemmin. Kun menet jollekin muulle sivulle tässä wikissä tai wikipediassa niin huomaat että sivun nimi tulee tuolle samalle kohtaa (Linux.fi:Kahvihuone - Linux.fi). Mielestäni tämä käytänne on ihan hyvä. Mutta tervetuloa lukemaan ja kirjoittamaan! --Maakuth 22. elokuuta 2006 kello 10:56:17 (EEST)


Kehitysidea

Siirretty sivulta Keskustelu:Etusivu --Heikki 8. elokuuta 2006 kello 11:09:29 (EEST) 1. Tänne Linux.fi:hiin voisi pystyttää SMF-foorumin, koska täällä voisi olla tasokas ryhmä kasassa. 2. Etusivulle voisi lisätä Linuxuutiset. 3. Kun kerran on näin hyvä .fi domain on hukkaa tuhlata rahaa siihen, että täällä olisi vain Linuxwiki. Täällä voisi olla paljon muutakin Linuxiin liittyvää.

Pohtimisen arvoisia ideoita...
2. Linux-uutisia tarjoavia suomalaisia sivustoja on jo jopa linkitettynä etusivulla, ja suhtaudun varauksella vähien resurssiemme kuluttamiseen uutisten kirjoittamiseen. Tietysti joku Wikipedian tyylinen "Ajankohtaista"-laatikko voisi toimia jossa olisi yhden rivin "uutisia" tyyliin "KDE 3.5.4 julkaistu".
1. Sama asia, kannattaako meidän lähteä kilpailemaan esim. Raja-anturan tai sfnet.atk.linuxin kanssa? Suhtaudun varauksella, muiden mielipiteitä?
3. Yleinen Linux-sivusto on joskus ollut suunnitteilla, esimerkiksi Tietoa-sivulla luki aiemmin: " wiki.linux.fi on osa www.linux.fi sivustoa.". Tämä projekti vaan taitaa olla kuollut. Teppo ehkä osaisi sanoa tästä jotain.
Ps. Allekirjoitetaan viestit (kirjoita viestisi perään --~~~~)
--Heikki 8. elokuuta 2006 kello 11:09:29 (EEST)
Uutiset voidaankin jo toteuttaa täällä Wikin sisällä, jos niitä joku haluaa alkaa kirjoittamaan. Eli tehdä vain malline uutiset, joka sitten sisällytettäisiin etusivulle (kuten vaikka Wikipediassa on). --JTS 8. elokuuta 2006 kello 16:47:37 (EEST)
Jos jollakulla moiseen riittää aikaa ja viitseliäisyyttä, niin antakaa paukkua. Ylläpito päivittää etusivua sitten tarpeen mukaan. --Maakuth 9. elokuuta 2006 kello 02:24:51 (EEST)
Tein nyt tuon mallinteen: Malline:Uutiset. Jos sinne muodostuu jotain niin liitetään se etusivulle. --Heikki 9. elokuuta 2006 kello 09:27:11 (EEST)
Olen joskus ajatellut, että tällainen Linux.fi-niminen sivusto voisi toimia Linuxin "virallisena" suomalaisena kotisivuna, kuten se vissiinkin joskus muinoin toimikin (yritti toimia). Tällä meinaan, että sivuston tulisi tarjota aivan perinteisessä staattisessa muodossa lyhyt ja ytimekäs kuvaus siitä, mikä on Linux, kertoa kuinka sellainen asennetaan, sekä ylläpitää laajaa ja ajantasaista linkkiluetteloa suomenkielisistä Linux-sivustoista, -ohjeista ja -foorumeista (ja mahdollisesti myös muutamista tärkeimmistä kansainvälisistä). Lisäksi voisi tietysti olla kätevää, jos sivu pystyisi jollain tekniikalla (RSS?) kokoamaan keskeisien Linux-uutissivustojen annin samaan paikkaan. Tämä kaikki edellämainittu varmasti helpottaisi aloittelijoiden siirtymistä Linuxiin. Myös keskustelufoorumi voisi tulla kysymykseen, mutta sen täytyisi olla melko yleisluontoinen, koska eri jakeluilla on kuitenkin omat fooruminsa ja postituslistansa. Lähinnä kai sellainen voisi toimia tappelupaikkana siitä, mikä on paras distro, ja kenties tarjota aloittelijoille apua jakelun valintaan sun muuhun. --Teuvotohvelo 15. elokuuta 2006 kello 21:08:14 (EEST)

Kyllä uutiset ja keskustelufoorumi ym. kaikki voidaan toteuttaa jos joku viitsii tuottaa sisältöä ja esim. niitä uutisia. Linkkilistakin kyllä kunhan löytyy ne linkit. Tervetuloa hommiin.--Teppo 19. elokuuta 2006 kello 00:03:44 (EEST)

Elämän suuria kysymyksiä

Nyt kun olen päässyt keskustelusivujen kirjotuksessa makuun, niin jatketaan samaan malliin;) Utelisinkin nyt: Käykö tänne artikkelit mm. muista POSIX järjestelmistä (BSD, Solaris (ei, en käytä solarista), Syllable, Minix...) ja niiden kerneleistä? Nuohan toimivat aika pitkälti samoilla ohjelmilla (GNU yms.) joten se luultavasti rikastaisi vain wikin sisältöä. Mikä on tuomio tälläselle sisällölle? --Solarius 4. heinäkuuta 2006 kello 12:40:09 (EEST)

Ainakin BSD:stä on jo tynkäartikkeli. Minusta ainakin artikkelit koskien ko. järjestelmien toimintaa Linuxin kanssa esim. samassa verkossa / samalla koneella kuuluvat kyllä tänne, mutta muiden, Linuxiin liittymättömien artikkelien kanssa ollaankin jo vähän "wikin rajojen" ulkopuolella. Tosin koska wikillä ei ole mitään paperimedian kaltaisia kokorajoja, ei meidän tarvitse olla kovin tiukkoja "rajojen" suhteen. Eli summa summarum: minun puolestani POSIX-järjestelmiä koskevia artikkeleita saa kirjoittaa kunhan pidetään mielessä että tämä on pääasiassa Linux-wiki. --Heikki 4. heinäkuuta 2006 kello 12:53:56 (EEST)
Okje, ihan järkevä periaate! --Solarius 4. heinäkuuta 2006 kello 13:00:53 (EEST)
Hyvältä kuulostaa minunkin mielestäni. --Pb 4. heinäkuuta 2006 kello 13:48:30 (EEST)
Jepså! Mietin tossa ennen kun rupean mitään tekemään, niin olisiko se hyvä organisoida kunnolla heti alkuunsa. Tarkoitan luokkia yms. (Eka mietin projektisivua kans, mutta täällä ei taida projektisivuja olla) Ytimien ja käyttöjärjestelmien selaaminen voisi helpottua huomattavasti jos olisi vaikka jokin "POSIX"-luokka. Pääsyy on se, että niitä artikkeleja tulisi (hamaassa tulevaisuudessa) olemaan mailmaton määrä (Linux ja variantit, L4 perhe ja niiden variantit, BSD:t, Solaris, Syllable, HURD, Minix yms). Mulla on kait joku ihme luokkafetissi, mutta tässätilanteessa luokka olis (kaiketi) ihan tarpeellinen;) --Solarius 4. heinäkuuta 2006 kello 14:54:54 (EEST)
Voihan niitä luokkia vapaasti tehdä, hyvin harkittuina ne vain parantavat käytettävyyttä. Mitä nyt tähän POSIX-luokkaan tulee, niin kuvaavampi nimi voisi olla Ytimet. Toinen juttu sitten, että kannattaako lähteä kilpailemaan Wikipedian kanssa tekemällä tänne esim. iso läjä Minix-artikkeleita kun vähät voimavarat voisi paremmin käyttää Linux-ohjeistuksen tekoon. Edelleenkään tuskin kannattaa tänne kirjoittaa omaa artikkelia Linux-ytimen historiasta kun Wikipediasta jo sellainen löytyy. Linkkaaminen ja redirect-sivut ovat tietysti eri asia. --Pb 4. heinäkuuta 2006 kello 15:20:36 (EEST)
Hmmm, joo, "Ytimet" olisi muuten ihan ok, mutta sitten ongelmaksi tulee Syllablen tapaiset marginaali käyttikset, jotka ovat sekä ydin että käyttöjärjestelmä. Hmmm, kompromissihän voisi olla "Ytimet&käyttöjärjestelmät" tai jotain sinne päin? (Voin luokka aloittaa tekemään, heti kun on nimet mietitty;)) Taikka yksi vaihtoehto voisi olla että kuvaukset käyttöjärjestelmistä tehtäisiin omaan artikkeliin, ja ytimet (joista on varmaan enemmän kerrottavaa) olisivat eri artikkelissa... ...Taikka sitten projekti voitaisiin aloittaa kuten WWW-Selaimet, eli laittettaisiin aluksi kaikki ytimet samaan artikkeliin? Miltäs vaihtoehdot kuulostaa?--Solarius 4. heinäkuuta 2006 kello 17:32:36 (EEST)
Vähän tuntuu, että tuo menee jo tämän wikin aihealueen ulkopuolelle. Kenties voisit mieluummin parannella Wikipedian näitä aiheita käsitteleviä artikkeleja? --Pb 4. heinäkuuta 2006 kello 20:52:39 (EEST)
Joo, laajemmat artikkelit noista aiheista voisi kuulua wikipediaan, mutta siitä syystä ehdottaisinkin alkuun WWW-Selaimet-artikkelin tyylistä lähestymistapaa, niin ei tule liikaa "täytettä", sieltä voisi sitten myöhemmin niitä irrotella erikseen jos ne kasvaa. Mutta pidän sinäänsä tärkeänä noista järjestelmistä kertomista, koska käyttäjälle Solariksen, BSDn, ja Linuxin erot graafisissa ohjelmissa ja komentorivillä ei näy, vaan muutokset ovat "pinnan alaisia", eli erillaisia tapoja käsitellä ajureita, eri tehtäväajastin, eri rakenne yms.(siis yleensä) Ja siitä syystä olisi hyvä tuoda käyttäjälle selville, että ls komento toimii myös käyttäjän BSD.ssä;) (meinaan, että muitten Posix-järjestelmien käyttäjät voisivat etsiä täältä vinkkejä, siksi tämä olisi hyvä paikka sille tiedolle;)) --Solarius 4. heinäkuuta 2006 kello 21:39:43 (EEST)
Voithan sinä toki vapaasti tuollaisen Unix-sukuiset käyttöjärjestelmät -artikkelin tehdä. Pointtinani vain nyt oli se, että tämäntapaiseen aihealueen rajoilla liikkuvaan hommaan ei välttämättä nyt niin paljon kannattaisi vaivaa uhrata, vähät resurssit kannattaisi mieluummin suunnata sivuston varsinaisen pääsisällön paranteluun. --Pb 4. heinäkuuta 2006 kello 23:02:44 (EEST)
Ajattelin joo (ainakin aluksi) yhden artikkelin, joka voisi kertoa niistä muista ytimistä, aloitan vääntämään sitä nyt, kerron täällä kun se on aloitettu --Solarius 5. heinäkuuta 2006 kello 15:09:48 (EEST)
Välihuomautus: artikkeli jonka tyyliä meinasin, onkin WWW-selaimet;) --Solarius 5. heinäkuuta 2006 kello 15:12:07 (EEST)
Ny on aloitettu!Muita käyttöjärjestelmäytimiä Joudun lähtemään nyt pomppimaan muualla, joten olen varmaan vasta illalla parantelemassa sitä --Solarius 5. heinäkuuta 2006 kello 16:14:03 (EEST)

Kuvakaappausten tekijänoikeudet

Katselin tässä että Pb:llä on ollut tapana laittaa ainakin pelien kuvakaappauksiin lisenssiksi itse pelin lisenssi (GPL tai LGPL), kun muutoin tähän asti on ollut monilla (mukaan lukien minulla) tapana lisensoida kuvakaappaukset wikin lisenssin alla. Enpä tiedä ylittävätkö kuvakaappaukset edes teostokynnystä, ja onhan tämä aika "turha" pikkuasia, mutta minusta voisi olla jokin yhtenäinen linja. --Heikki 7. huhtikuuta 2006 kello 11:22:09 (EEST)

Niin, onhan sitä mielenkiintoinen pohtia. Wikipediassa aihetta on näemmä käsitelty tarkemmin, tai ei oikeastaan. Eipä noilla kuvien lisensseille nyt ole edes suurempaa väliä jos niitä kerran saa käyttää ja ei muokkailla. Uusi logo on ainakin public domainia, että sen suhteen ei ole ongelmaa :) --Maakuth 7. huhtikuuta 2006 kello 11:40:25 (EEST)
Minun käsittääkseni ohjelman tekijällä olisi yleensä tekijänoikeus myös ohjelmasta otettuihin kuvakaappauksiin, joten tavallaanhan se rikkoisi tekijänoikeutta, jos GPL-lisensoidun ohjelman kuvakaappaus julkaistaisiin vaikkapa CC:n alaisuudessa. Nyt kun katsoin, niin Wikipediassa on mallinne, jossa lukee seuraavaa: "Tämä kuvakaappaus on tekijänoikeudella suojatusta elokuvasta, televisio-ohjelmasta, tietokoneohjelmasta tai -pelistä. Kuvaa käytetään Wikipediassa Suomen tekijänoikeuslain sitaattioikeuden ja Yhdysvaltojen tekijänoikeuslain fair use -oikeuden nojalla artikkelissa [[{{{1}}}]]. Kuvan käyttö muussa yhteydessä on kielletty. Kuvakaappauksen lähde on mainittava. " Kyllähän tämäkin tukee sitä, että ohjelman tekijällä olisi jonkinlainen tekijänoikeus myös kuvakaappauksiin. Sitaattioikeudella niitä kuitenkin saisi julkaista, ja aika harvalla ohjelmantekijällä luultavasti on muutenkaan mitään sitä vastaan, että täällä wikissä tavallaan mainostetaan hänen ohjelmaansa kuvakaappauksen avulla. Vähän sekavaahan tämä kuitenkin nyt on. Toisaalta onko siitä nyt erityisesti niin haittaakaan, vaikka täällä wikissä kuvakaappaukset olisivat eri lisensseillä? Vaikka tietysti ongelmiahan tulee sitten, kun joku täällä julkaisee kuvakaappauksen suljetusta kaupallisesta ohjelmasta. Mitä sille sitten lisenssiksi pannaan, vai pannaanko mitään? --Pb 7. huhtikuuta 2006 kello 12:57:55 (EEST)
Niin samapa kai tuo. Kieltämättä tuo jälleenlisensöinti tuntuu näin tarkemmin ajateltuna hiukan arveluttavalta. Jos jätetään kaappauksista lisenssimaininnat kokonaan pois :P --Maakuth 7. huhtikuuta 2006 kello 14:01:15 (EEST)
Jätetään vaan. Enemmän taitavat yleensä aiheuttaa ongelmia kuin mitä niistä on hyötyä. Varsinaiset "teokset", kuten vaikkapa itsepiirretyt kuviot ovat tietysti sitten asia erikseen. --Pb 7. huhtikuuta 2006 kello 16:48:06 (EEST)
Juu, tehdään niin. --Heikki 7. huhtikuuta 2006 kello 16:51:20 (EEST)

Bileet!?

800 artikkelia meni tänään rikki, ja 1v-synttärit on 18.4. Mites juhlitaan? --Maakuth 5. huhtikuuta 2006 kello 12:04:35 (EEST)

Juhlitaan niin, että jatketaan tätä samaa muokkaustahtia aina synttäreihin asti, että saadaan silloin 1000:s artikkeli kasaan. Sitten rynnätään nyyseihin ja kaikkialle muuallekin huutamaan näitä kahta merkkitapausta ja saadaan wikille kovasti lisää tunnettavuutta ja kasoittain lisää muokkaajia. 18.4.2007 voidaankin sitten juhlia 3000:a artikkelia. --Pb 5. huhtikuuta 2006 kello 12:14:56 (EEST)
Voihan tuota yrittää! Aiheita tarvittaisiin. Entisiä etusivuja ihasteltiin eilen, aika skeptisesti lähtenyt homma liikkeelle :). Hyvä että tämä on näinkin hyvin liikkeellä. --Maakuth 5. huhtikuuta 2006 kello 12:24:45 (EEST)
Vähän tällaista aaltoilevaahan tämä wikihomma aina on. Vähän aikaa innostutaan muokkaamaan kovasti ja inspiraatiota riittää, sitten myöhemmin voi taas tulla todella hiljaisia aikoja. Toivotaan, että sitä nyt jaksaisi muokata. Itsellä on tällä hetkellä meneillään uusien komentorivikomentojen lisääminen Komentorivi-luokkaan sekä peliartikkelien kirjoittaminen. Myöhemmin olisi ehkä tarkoitus laajentaa aloittelijan ohjeita, komentorivin perusteita sekä tätä Netfilter/Iptables-hommaa. Saa nyt nähdä, kuinka kauan sitä jaksaa muokkailla tähän tahtiin. Tosin joillakuilla vain loppuu se inspiraatio [1]. --Pb 5. huhtikuuta 2006 kello 12:45:17 (EEST)
Näinhän se menee. 1000:n artikkelin tavoite on aika hurja, artikkeleita pitäisi syntyä yli 15 päivässä synttäreihin asti. Mutta voihan sitä yrittää :) --Maakuth 5. huhtikuuta 2006 kello 12:52:36 (EEST)
1000 artikkelia tosiaan turhan huima, mutta jos tällainen muokkaustahti pysyy yllä niin ei tiedä mihin päädytään (muistetaan kuitenkin että määrä ei korvaa laatua). Nyt kun spämmiaalloistakin on päästy eroon voi enemmän keskittyä sisällöntuottamiseen (kunhan nyt ensin saa koeviikon ohitse koulussa). Oli kyllä mukava katsella noita vanhoja Etusivuja yms, näkee että on jotain saatu aikaan! --Heikki 5. huhtikuuta 2006 kello 14:15:58 (EEST)
Voi olla, että jää saavuttamatta... Hyvä siihen on kuitenkin pyrkiä. Muokkausaikaakin nyt on, näin abi kun olen, ja pääsykokeisiin on vielä pitkä aika. --Pb 5. huhtikuuta 2006 kello 14:22:03 (EEST)

komento- ja koodiesimerkit

Mietinpä vaan, että wikiin komentoesimerkkejä lisäillessä on aika turhaa tehdä se ilmoittamatta distroa, jossa kyseinen komento/asetus/xxx toimii. Esimerkkinä nyt vaikka tuo DHCP.

Juu, dhclient mahtanee olla kaikille Linux-distroille yhteinen, ja FreeBSD:ssäkin se toimii. Mutta joo, toi /etc/network/interfaces onkin debian-spesifinen vastoin kuvitelmiani. Korjataanpa. Ja allekirjoitellaan nämä postittelut niin tietää kuka sanoi mitäkin ilman historian selailua. --Maakuth 4. huhtikuuta 2006 kello 18:33:10 (EEST)
Tämä distrospesifisyys on aika hankala ongelma. Muutamissa artikkeleissa (esim. NFSv4 ja Samban käyttöönotto) menee suuri osa artikkelin sisällöstä ohi muilta kuin Fedoran käyttäjiltä. Kirjoittajien tulisi pyrkiä ottamaan huomioon eri distrojen erot, noiden distrospesifisten artikkelien muuttamisessa yleispätevämmiksi olisi joillekkin paljon hommaa... --Heikki 4. huhtikuuta 2006 kello 18:44:34 (EEST)
Loputon suohan se on jos rupeaa tekemään kaikille distroille omat sivut tmv. mutta helpolla pääsee jo jos ilmoittaa edes sen yhden distron jolla homma toimii, että esimerkki antaa edes osviittaa. Suurin osa lukijoista kuitenkin on kai aloittelijoita? Sikke 4. huhtikuuta 2006 kello 20:13:09 (EEST)
Juu, yleiseen tasoon pyritään ja jos selvitetään erikoistapauksia niin pitää mainita että missä jakelussa näin on. Jonkunmoinen osa lukijoista varmaankin on aloittelijoita, mutta edistyneemmillekin käyttäjille löytyy lukemista, mm. pitkälle edennyt WLAN-artikkeli. --Maakuth 4. huhtikuuta 2006 kello 20:15:51 (EEST)
Joo pyritään vaan, voin allekirjoittaa ;) Ajattelin osallistua talkoisiin aina silloin tällöin kun on tullut muutama vuosi asiaan perehdyttyä... Sikke 4. huhtikuuta 2006 kello 20:19:04 (EEST)

Spämmintorjunta ja mustat listat

Selailin Wikimedian Metawikin spämmintorjuntaan liittyviä sivuja ([2] [3]) ja löysin erään sangen tehokkaalta vaikuttavan spämmintorjuntaominaisuuden, nimittäin mustat listat. Eli käytännössä näiden idea on se, että Mediawiki aina ennen minkä tahansa sivun tallennusta tutkii, löytyykö tekstistä tiettyjä avainsanoja, jotka on määritelty wikin omassa mustassa listassa, ja jos löytyy, niin se estää sivun tallennuksen suoraan. Wikimedialla on oma valmis musta listansa, joka olisi helppo kopioida tännekin. Tämä lista ei yleiswikin ollessa kyseessä ole edes erityisen tiukka, vaan sivuilla sallitaan esimerkiksi erään tunnetun v-alkuisen lääkkeen nimi. Kun tämä wiki nyt kuitenkin käsittelee pelkkää tietotekniikkaa, eikä esimerkiksi farmasiaa tai lääketiedettä, niin mustaa listaa voisi tiukentaa entisestään ja näin välttyä vielä suuremmalta osalta spämmistä. --Pb 20. maaliskuuta 2006 kello 18:42:07 (EET)

Hyvältä vaikuttaa tosiaan. Nämä spämmiaallot botnetillä ovat aika v-mäisiä palautella... Toivottavasti saadaan tuo käyttöön. --Heikki 20. maaliskuuta 2006 kello 20:57:43 (EET)
Jaa niin vielä, toistaiseksi jos joku huomaa spämmäysaallon iskeneen niin olisi hyvä jos ilmoittaisitte mahdollisimman nopeasti ylläpitoon esim. #wikilinux@ircnet tai pikaviestimillä (kts. ylläpitäjien käyttäjäsivut), jotta spämmääjät saadaan bannattua mahdollisimman aikaisin. --Heikki 20. maaliskuuta 2006 kello 21:38:46 (EET)
Lähetin asiasta viestiä Tepolle, sanoi, että parin päivän sisällä pitäisi tulla käyttöön, kunhan hän muilta kiireiltään ehtii. --Pb 21. maaliskuuta 2006 kello 09:50:01 (EET)
Hienoa! --Heikki 21. maaliskuuta 2006 kello 10:16:10 (EET)

Kenen sivusto?

Olisi mukavaa tietää, kuka tai ketkä tämän sivuston takana ovat. Sivujen alareunassa olevan linkin perusteella löytyvällä sivulla Linux.fi:Tietoja on kerrottu kyllä kuka domainnimen omistaa, mutta selailemalla en löytänyt sen enempää tietoa siitä, mitä Mpolin takaa löytyy. Projektina tämä suomenkielinen Linux-Wiki on valtavan hyvä. Linuxia saadaan toivottavasti tunnetummaksi tavallisen rahvaan joukossa tämän tyylisen työkalun avulla - ja eniten tietenkin tästä on varmaan apua aktiiviharrastajajoukolle itsellensä. Jos olisi tarkemmin tietoa siitä, minkälainen porukka tai organisaatio sivuston taustalla on, väki ehkä paremmin sitoutuisi sivustoon ja ehkäpä jopa paremmalla luottamuksella antaisivat osaamistaan ja aikaansa projektille. Taustaporukan tuntemus tuo luottamusta projektin jatkuvuudelle. -- Karppa 9. helmikuuta 2006 kello 11:43:54 (EET)

Mjoo, tämä omistajuustilanne ei ole itsellenikään kovin selkeä. Jossain määrin tämä on Flugin projekti (Flugin postituslistoilla oli tästä ennen perustamista keskustelua), mutta ei kai kovin virallisesti. Ainoa kunnon omistaja taitaa olla Teppo joka hoitaa serveripuolen ylläpitoa. Ps. pistetään uudet keskustelut kahvihuoneen yläreunaan niin nähdään heti mitkä ovat uusimmat keskustelut ja jonkinlainen järjestys säilyy. --Heikki 9. helmikuuta 2006 kello 13:58:41 (EET)
Loogistahan tuo lienee, uusin ylimmäisenä - enpä tullut ajatelleeksi (tai ajattelin vain asian jotenkin nurinkurisesti).
Teppo ottanee kantaa tuohon omistajuus-asiaan. Lähinnä sivuston omistajuus kiinnostaa minua siinä mielessä, kuinka pitkään sivusto on käytettävissä. Kun taustalla ei ole selkeästi organisoitunutta instituutiota, ei sivuston jatkuvuutta voi taata. Toissalta, mikä instituutio nykyään pystyy minkään asian jatkuvuutta takaamaan sen enempää... Mutta ehkäpä olisi selkeämpää, jos esim. FlUGilla olisi jotenkin selkeämpi rooli Wikin osalta. Ja toki joku esim. Debianin yhteisösopimuksen kaltainen julistus saattaisi vakuuttaa. -- Karppa 9. helmikuuta 2006 kello 14:35:18 (EET)

Teppo selventää

Mpoli Oy on siis Tepon firma joka tuottaa ja ylläpitää erilaisia palveluja pääosin internetissä. Tämä wiki ja muut linux.fi -domainin alla olevat palvelut ovat yksinkertaisesti Mpolin palveluja joita hallitaan valistuneen diktatuurin periaatteella. Mpolilla ei ole ollut pitkään aikaan mitään tekemistä flug:n toiminnan kanssa. Flugin toimintaa tuettiin alussa mutta yhteistyö on loppunut jo vuosia takaperin. Mpoli tukee mm. seuraavia sivustoja ja toimintaa:

http://www.mikseri.net http://www.puistoblues.fi http://www.funk.fi http://www.challenger.mpoli.fi http://www.cruisingnight.tk/

ja monia muita sponsorointikohteita.

Mpolin omasta toiminnasta voi mainita mm. peliserverivuokrauksen http://www.nollapingi.net Omat ja vieraat koneet laskien hostattavana ja ylläpidossa on noin 100 palvelinta joista yksi (1) on windows-pohjainen.

Mpolin nimi periytyy muinaisesta harrastuksesta eli Metropoli BBS järjestelmästä.

Viikon yhteistyö

Uuden etusivun kanssa otettiin käyttöön viikon yhteistyö Wikipedian malliin mutta ei se ole paljon (toistaiseksi) näin pienellä käyttäjämäärällä toiminut. Pitäisikö se muuttaa yleiseksi yhteistyö/huomiota kaipaava sivu/tärkeä artikkelitoive -kohdaksi vaiko poistaa kokonaan turhana? --Heikki 8. helmikuuta 2006 kello 20:32:07 (EET)

"Viikon" vaan pois. --82.141.92.90 8. helmikuuta 2006 kello 21:33:18 (EET)
Voisi sen kyllä korvata jollain paremmalla ilmaisulla. Pelkkä "Yhteistyöartikkeli" voisi olla jo suht hyvä nimi, vaikka parempiakin on varmasti olemassa. --Pb 8. helmikuuta 2006 kello 21:39:04 (EET)
Tämän "demokraattisen äänestyksen" perusteella muutin nyt ainakin toistaiseksi nuo tekstit muotoon "yhteistyöartikkeli". --Heikki 8. helmikuuta 2006 kello 22:03:31 (EET)

Eikö saa kirjoittaa viipeen?

Kirjoittamillani sivuilla olevat viipeen tai viipeellä on korjattu käyttämään viiveen ja viiveellä -taivutuksia. Toi mun kirjoittama käsittääkseni on oikein, tiedän kyllä kielitoimiston nykyään hyväksyvän noi toisetkin taivutukset mutta onko tässä wikissä kielletty taivuttamasta viive-sanaa kuten sitä alunperi kuului taivuttaa?

Kiellettyhän ei ole, mutta kun kuka tahansa saa muuttaa, ja viipeen -ilmaisu tuntuu monesta vieraalta, niin se tulee sitten korjattua. --Maakuth 16. tammikuuta 2006 kello 22:14:03 (EET)
No olkoon sitten, nuo jotka korjaa oikein kirjoitettua tekstiä tuskin uskoo vaikka todistelisinkin sen kirjoittamani olleen oikein. Pitää vaan sietää. --Tale 17. tammikuuta 2006 kello 07:45:02 (EET)
Juurikin näin. Ei ole aina elämä helppoa :( --Maakuth 17. tammikuuta 2006 kello 14:51:17 (EET)

Miten merkitään luokkaviittaukset?

Sivulla Tietoturva | Debianin päivittäminen on kohta

 [[Luokka:Komentorivi|komentoriviltä]]

Tuossa ei tule sana "komentoriviltä" näkyviin. En löytänyt ohjeista apua, ehkä tuo Luokka: viittaus ei toimi muuta kuin sivun alalaidassa? Miten tuo kuuluisi kirjoittaa?

Luokat merkitään merkinnällä merkinnällä [[Luokka:Luokannimi]] eikä siihen tule mitään muuta. Tällöin luokka ilmestyy sivun alareunaan. Luokkasivulle voi kuitenkin linkittää seuraavasti: [[:Luokka:Luokannimi]]. --Heikki 9. tammikuuta 2006 kello 16:52:07 (EET)

Putken avulla voi antaa lajitteluavaimen luokitteluun. Luokkaan viittaaminen kuten hHeikki sanoi. — Nike 10. tammikuuta 2006 kello 02:46:29 (EET)

Wikipedia-forkit

Pitäisiköhän näille poistetuille "Wikipedia-forkeille" luoda jonkinlaiset redirect-sivut, tai ainakin lisätä ne kaikki siihen etusivun Wikipedia-palkkiin, kun ihmiset kuitenkin tulevat tätä (hyvin keskeistä) sisältöä täältä etsimään, ja ihmettelevät, kun eivät löydäkään. Sinänsä järkeviähän nämä poistot ovat, turha haaskata vähiä voimavaroja Wikipedian kanssa kilpailemiseen tällaisen tiedon tuottamisessa. --Pb 8. marraskuuta 2005 kello 21:16:28 (EET)

Hmm... olet kyllä oikeassa. Niitä on kyllä tullut tähän mennessä aika paljon poisteltua, mutta täytyy varmaan vähintäänkin tästälähin jättää redirecti (linkki wikipediaan). Ehkä noita jo poistettujakin sivuja voisi luoda uudelleen ohjailemaan wikipediaan. --Heikki 8. marraskuuta 2005 kello 22:06:10 (EET)
Lisäys. Tehdään "redirecti" interwikillä: [[wikipedia:fi:jotain]], ja käytetään näille sivuille mallinnetta perustietoa (eli {{perustietoa}}).

Kahvihuoneen siivous

Pitäiskö tätä kahvihuonetta kuitenkin jotenkin siivota/arkistoida, kuten Heikki jo kerran tekikin (ja sitten palautettiin ennalleen)? Tämä sivu kun on melko pitkä ja vaikeasti seurattava. --Tuomas 30. lokakuuta 2005 kello 20:34:39 (EET)

Kuten irkissäkin puhuttiin, tämä on tosiaan melko epäselvä. Minusta joitain osia voitaisiin kyllä arkistoida. --Heikki 30. lokakuuta 2005 kello 21:18:26 (EET)
Myönnetään, että tämä sivu on liian pitkä ja täällä on paljon tavaraa, joka ei millään lailla ole relevanttia wikin kehityksen nykytilaa ajatellen. Mutta tuossa edellisessä siivouksessa kyllä meni liikaa tavaraa pois. Poistaa olisi syytä vain sellaiset osat, joista aika on niin sanotusti ajanut ohi, eivätkä ne enää ole järkeviä saati sellaisia, että joku niitä kommentoisi. --Pb 30. lokakuuta 2005 kello 22:24:19 (EET)
Jatkoin siivousta pistäen maininnan, että uudet aiheet laitettava sivun alkuun. Samalla nostin alhaalta muutamia uusia juttuja ylös. --Heikki 7. marraskuuta 2005 kello 22:12:56 (EET)


Pikku-Tux wikin logona

Tuo pikkuruinen Tux tuolla wikin logokentässä ei ole erityisen tyylikäs. Miten olisi, jos joko sen vanhan mitäänsanomattoman mutta toisaalta ärsyttämättömän logon voisi palauttaa tai sitten saada siihen jokin kunnon kokoinen, mielellään jotenkin omaperäisesti tyylitelty Tux. Tässä olisi esimerkki erittäin onnistuneesta logovalinnasta: http://www.linuxguiden.no/. Ja tässä melko mielikuvituksettomasta mutta silti tätä nykyistä Pikku-Tuxia selvästi paremmasta ratkaisusta: http://www.linuxguiden.se/. Tai sitten jos joku keksii jonkun hyvän pingviiniä sisältämättömän mutta silti Linux-aiheisen logon niin sellainenkin voisi käydä. --Pb 7. marraskuuta 2005 kello 20:31:39 (EET)

Ratkaisu on perin väliaikainen, tuohon on kuulemma Ihan Oikealta Graafikolta (TM) tulossa logo. --Maakuth 7. marraskuuta 2005 kello 20:33:38 (EET)
Kun tuo graafikko nyt tuntuu olevan vähän hidas käänteissään, niin miten olisi, jos vähän omatoimisesti muutettaisiin tuota logoa. Esimerkiksi pelkkä Tuxin pää tyyliin tämä olisi mielestäni selvästi tyylikkäämpi kuin tuollainen pikkuruinen kokovartalokuva. --Pb 12. helmikuuta 2006 kello 12:40:12 (EET)
Eipä taida olla asiaa meillä tuota muuttelemaan. Tepolle voi valittaa tästä asiasta. --Maakuth 12. helmikuuta 2006 kello 13:51:03 (EET)


Käyttäjän CSS-tyylisivut

Toivoisin käyttäjän mukautustyylisivuja käyttöön myös wiki.linux.fi:hin. Tällöin kukin rekisteröitynyt käyttäjä voisi mukauttaa omalta osaltaan wikin ulkoasua mieleisekseen CSS-tyylisivulla (ks. esim. omani, Käyttäjä:Japsu/monobook.css). En usko käyttäjäkohtaisten CSS-tyylien myöskään mitenkään vaarantavan tietoturvaa tmv. Mukautustyylithän saa käyttöön pistämällä LocalSettings.php-tiedostoon rivin $wgAllowUserCss = true;. -- Japsu 22. elokuuta 2005 kello 15:27:20 (EEST)

RSS-syöte

Tiedä sitten minne tästä kannattais mainita, mutta laitetaampa tänne. RSS-syötteessä on [[]]-tägejä kuvauksessa, ne vois ottaa pois... Poistakaa vaikka tämä kohta sitten, kun asia on kunnossa. -tpr

Huomautanpa tästä eräälle Mediawikin deville. Tämähän on siis mediawikin ongelma eikä siis koske yksin wiki.linux.fi:tä. -- Japsu 22. elokuuta 2005 kello 15:22:28 (EEST)
Juttelin asiasta eräälle deville ja vastaus oli ‿kuitenkin, niin kauan kun ne ajaa 1.4 sarjaa niin voin melkein luvata ettei muutoksia tule‿. Ehkä 1.5:ssä sitten, kuka tietää. -- Japsu 22. elokuuta 2005 kello 16:36:38 (EEST)
Tuskin siihenkään: ‿You should backport bug fixes to the stable branch (currently REL1_5), but it's no longer necessary to backport features.‿ [4]Nike 22. elokuuta 2005 kello 17:37:45 (EEST)


Mail lists are dead, long live Wiki!

Wikin tarpeellisuus on itsestäänselvyys, jos halutaan kehittää ja kehittyä. Se että ideoita ei tipu joka minuutti tai että kaikilla ihmisillä ei ole antaa yhdelle harrastukselle 24h vuorokaudessa on elämää. En usko että missään on sellaista kehittäjäyhteisöä, joka tekee näkyvää tulosta kellon ympäri.

Mutta sen sijaan olen havainnut että täällä ollaan valmiita kritisoimaan saamattomuudesta muita ja sitten jos ne muut yrittää saada aikaan tulosta, niin heti tehdään selväksi että kyseinen vauhti ei riitä.

Ajan wikiä siksi, että tätä kautta ihmisten on helppo tehdä ehdotuksia, aloittaa asioita ja jättää ne näkyviin. Kun tällainen WIKI on olemassa voivat ihmiset helposti, idean tultua tai muistettuaaan jotain käydä lisäämässä sen yhteiseen arkistoon. Jos ei ole mitään paikkaa jää ideat helposti unohduksiin. Jos Linus Torvaldsilla ei olisi ollut uutisryhmiä käytössä, olisi linux jäänyt todennäköisesti kahden version projektiksi - Vapaasti lainaten "Kapinakoodi" kirjasta.

Se että uutisryhmät ja sähköpostilistat ovat olleet aikanaan tärkeitä, olisi nyt hyvä ymmärtää, että wiki on tärkeä apuväline - ei itsetarkoitus. Jos Linuxia ja muita fiksuja ratkaisuja halutaan kehittää ja markkinoida, on sen eteen nähtävä vaivaa. Meillä on nyt tässä hyvä paikka antaa kaikille mahdollisuus kertoa, mitä tehdä.

Postilistalle liittyminen voi olla joillekin kynnys, mutta wikiin voit kirjoittaa vaikka kirjaston koneelta hyvän idean, joka on sitten heti yhteisön käytössä. Miksi me haluaisimme estää yhteisöä elämästä ja kasvamasta? Tietokone on osittain korvannut mm. kynän ja paperin, eikö siis Wiki voi osittain korvata sähköpostilistan.


-- gnomeboy su huhti 24 11:40:14 EEST 2005

Käytännöistä

MediaWiki-ympäristöä aikaisemminkin käyttäneenä (ja ylläpitäneenä) toivoisin tiettyjä käytäntöjä otettavaksi käyttöön myös täällä Linux.fi-wikissä. Tässä luettelemani käytännöt helpottaisivat tiedon löytämistä ja tuottaisivat siistimpiä sivuja. -- Japsu 19. huhtikuuta 2005 kello 10:50:59 (EEST)

Selvä ero tekstisivujen ja niiden keskustelusivujen välillä

Monissa rajoittuneemmissa wikiohjelmistoissa ei sivuilla automaattisesti ole varsinaisia keskustelusivuja, mutta MediaWikissä on: kunkin sivun ylälaidasta löytyy "Keskustelu"-välilehti. Kommentit sivun sisällöstä, parannusehdotukset yms. kuuluvat siis mielestäni keskustelusivulle, eivät asianomaisen sivun alalaitaan.

Projektisivu Kahvihuone (tämä sivu) on (ainakin Fi.Wikipediassa) muuten poikkeus - sitä käytetään suoraan keskustelusivuna. -- Japsu 19. huhtikuuta 2005 kello 14:23:36 (EEST)

Luokkien käyttö

Mikäli sivut luokitellaan kuvaaviin luokkiin, etsimänsä tiedon löytää paljon helpommin. Luokathan toimivat siten, että luokiteltavan sivun alalaitaan lisätään teksti

[[Luokka:Luokannimi]]

jolloin sivu lisätään automaagisesti luokkaan "Luokannimi".

Täytyisi vain tehdä jokin yleinen lista luokkien nimistä, jotta oikean luokan osaa laittaa. --Heikki 27. huhtikuuta 2005 kello 21:43:46 (EEST)

Tein sivun noita luokkia varten jonne voitaisiin kerätä lista luokista (jos ne otetaan käyttöön). --Heikki 29. huhtikuuta 2005 kello 20:45:54 (EEST)

Kannattaa varmaan tehdä joku "komennot" tai "softat" luokka johon tulee kaikki komennot kuten vim, ls ja vastaavat.. Tuomas 23. lokakuuta 2005 kello 14:29:58 (EEST)
Hei! Nyt luokat käyttöön vielä kun se on kohtuullisen pienitöistä. Sitten kun sivuja on tuhansia luokat on hankalampi ja ikävämpi ottaa käyttöön. Jos ylläpito ei osaa, niin antakaa ees hyväksyntä luokat-sivulle niin lähdetään kehittään siitä. -- Tuomas 25. lokakuuta 2005 kello 21:12:51 (EEST)


'Luokat valmiit'
Tehtiin sitten parin tunnin urakkana minä, Maakuth ja Tuomas luokitusjärjestelmä alkuun, kaikki sivut luokiteltu (paitsi Laitteistopäivitys joka on lukittu). Kts. Luokat. Melkoinen homma oli, mutta toivottavasti kannatti, nyt pitää vaan uusia artikkeleita tehdessä muistaa luokitella.--Heikki 30. lokakuuta 2005 kello 00:43:22 (EEST)
Kiitän hyvin tehdystä työstä. On paljon helpompi ja mukavampi löytää tarvitsemansa tieto wikistä, kun sisältö on järjestetty loogisiin kokonaisuuksiin. Eräät vähäsisältöiset luokat myös houkuttelevat kirjoittamaan uusia artikkeleita. --Pb 30. lokakuuta 2005 kello 18:53:43 (EET)

Kuvaavat nimet sivuille

Ensisijainen hakuperuste MediaWikissä ovat sivujen otsikot. Siksi kuvaavilla otsikoilla varustettuja sivuja löytää paljon kätevämmin.

Todellakin

Ei siis nimiksi mitään "Emulaattorit_Pääsivu" kuten jossain huomasin (ja korjasin). MediaWiki osaa käsitellä välilyönnit artikkelien nimissä, käytetään mahdollisuutta hyväksi, ja annetaan suomenkieliset, hyvät otsikot. --Maakuth 27. elokuuta 2005 kello 07:58:11 (EEST)