Ero sivun ”Minecraft” versioiden välillä

Kohteesta Linux.fi
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
p
p
 
(10 välissä olevaa versiota 4 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
 +
{{Perustietoa}}
 
{{Ohjelma
 
{{Ohjelma
 
| nimi=Minecraft
 
| nimi=Minecraft
 
| kuva=[[Tiedosto:Minecraft logo.png]]
 
| kuva=[[Tiedosto:Minecraft logo.png]]
 
| kuvateksti=
 
| kuvateksti=
| lisenssi=Suljettu
+
| lisenssi=[[Suljettu]]
| käyttöliittymä=
+
| käyttöliittymä=[[Java]]
 
| kotisivu=[https://minecraft.net/ minecraft.net]
 
| kotisivu=[https://minecraft.net/ minecraft.net]
 
}}
 
}}
  
'''Minecraft''' on Mojangin kehittämä, erittäin suosittu hiekkalaatikkopeli, josta löytyy natiivi versio linuxille. Minecraft on kirjoitettu [[java]]lla. Pelin suorittamiseen suositellaan Oraclen Javaa, mutta se toimii myös OpenJDK:lla, joskin pelatessa voi ilmetä joitain performanssieroja Oraclen Javaan nähden.
+
'''Minecraft''' on Mojangin kehittämä, erittäin suosittu hiekkalaatikkopeli, josta löytyy natiivi versio Linuxille. Minecraft on kirjoitettu [[Java]]lla. Pelin suorittamiseen suositellaan Oraclen Javaa, mutta se toimii myös OpenJDK:lla, joskin pelatessa voi ilmetä joitain suorituskykyeroja Oraclen Javaan nähden.
  
 +
==Moninpelipalvelin==
 +
Mojang tarjoaa oman virallisen palvelinohjelman, jolla voidaan ajaa niin kutsuttua ''vanilla''-palvelinta. Mahdollista on myös käyttää modipakettien omia palvelimia tai tehdä oma modipaketti ja sille oma palvelin. Mojang suosittelee Minecraft-palvelimen kanssa käytettäväksi Oraclen javaa, mutta [[OpenJDK]] käy myös hyvin. Lisätietoa ohjelmien asentamisesta löytyy artikkelista [[Ohjelmien asentaminen]]. Minecraft-palvelimen voi ladata Minecraftin nettisivulta osoitteesta [https://minecraft.net/download minecraft.net/download]. Koska Minecraft tekee lukuisia kirjoituksia ja lukuja, täten olisi hyvä, jos mahdollista, käyttää [[tmpfs]]-osiota palvelimen ajamiseen, joka tarjoaa huomattavan nopeusedun verrattuna jopa uusimpiin ssd-asemiin verrattuna. Parhaiten tälläinen järjestely toimii skriptin kanssa, joka hoitaa palvelimen kopioinnin kiintolevyltä tmpfs-osiolle ja takaisin.
  
==Moninpelipalvelimen asentaminen==
+
Tietoturvan kannalta on tärkeää, että minecraft-palvelinta ajetaan omalla käyttäjällänsä, eikä ainakaan pääkäyttäjällä (''root''). Kannattaa luoda palvelimelle oma tunnus Minecraftia varten. Kannattaa myös harkita palvelimen ajamista rajoitetussa ympäristössä esimerkiksi [[chroot]]illa tai [[Firejail]]illa.
  
Aivan ensimmäiseksi tulee päättää, mitä palvelinohjelmaa halutaan ajaa. Mojang tarjoaa oman virallisen palvelinohjelman, jolla voidaan ajaa niin kutsuttua ''vanilla''-palvelinta. Käytännössä kuitenkin suurin osa julkisista palvelimista käyttää [http://bukkit.org/ CraftBukkit]-ohjelmaa sen tajoamien lisäominaisuuksien vuoksi. CraftBukkit on täysin avointa lähdekoodia ja tarjoaa tuen erilaisille lisäosille (''plugin'').
+
Palvelinohjelma kannattaa käynnistää [[tmux]]in, [[dtach]]in tai [[screen]]in sisään, jotta se voidaan jättää helposti pyörimään taustalle. Javalle annetaan parametreina muistin määrä, jonka se käyttää käynnistyessään (<tt>-Xms</tt>), sekä muistin määrä, jonka se saa maksimissaan käyttää (<tt>-Xmx</tt>). Palvelinohjelmalle annetaan parametrina <tt>nogui</tt>, jolloin se käynnistyy tekstitilassa, eikä käynnistä graafista käyttöliittymää.
 
 
Minecraftpalvelimen asentamisessa kannattaa ensimmäiseksi päivittää järjestelmä ajan tasalle. Tämä jälkeen asennetaan java ja muut tarvittavat paketit, joita ovat screen, wget ja jokin tekstieditori (esim. vim), mikäli näitä ei tule jakelun mukana. Melkein kaikki jakelut kuitenkin sisältävät nämä ohjelmat oletuksena. Mojang suosittelee käytettäväksi Oraclen javaa, mutta OpenJDK käy hyvin. Katso lisätietoa ohjelmien asentamisesta artikkelista [[Ohjelmien asentaminen]].
 
 
 
Tietoturvan kannalta on tärkeää, että minecraftpalvelinta ajetaan omalla käyttäjällänsä, eikä ainakaan pääkäyttäjällä (''root''). Luodaan siis palvelimelle oma tunnus Minecraftia varten.
 
adduser minecraft
 
 
 
Kirjaudu seuraavaksi minecraft-käyttäjällä sisään ja hae haluamasi palvelinohjelma.
 
Mojangin tarjoama virallinen palvelinohjelma löytyy osoitteesta [https://minecraft.net/download/ minecraft.net/download]. Katsotaan linkki uusimpaan versioon ja ladataan se.
 
wget https://s3.amazonaws.com/Minecraft.Download/versions/1.7.2/minecraft_server.1.7.2.jar
 
 
 
CraftBukkitin uusin versio taas haetaan komentamalla:
 
wget http://dl.bukkit.org/downloads/craftbukkit/get/latest-rb/craftbukkit.jar
 
 
 
Palvelinohjelma käynnistetään [[screen]]in sisään, jotta se voidaan jättää pyörimään taustalle. Javalle annetaan parametreina muistin määrä, jonka se käyttää käynnistyessään (-Xms), sekä muistin määrä, jonka se saa maksimissaan käyttää (-Xmx). Jos käytössä on Mojangin minecraftpalvelin, annetaan palvelinohjelmalle parametrina nogui, jolloin se käynnistyy tekstitilassa, eikä käynnistä graafista käyttöliittymää.
 
  
 
Minecraftpalvelin voitaisiin siis käynnistää esimerkiksi näin:
 
Minecraftpalvelin voitaisiin siis käynnistää esimerkiksi näin:
  screen java -Xms512M -Xmx1024M -jar minecraft_server.1.7.2.jar nogui
+
  $ java -Xms512M -Xmx1024M -jar ''minecraft_server.jar'' nogui
  
CraftBukkit voitaisiin käynnistää taas näin:
+
Ensimmäisen kerran käynnistyessään palvelin luo puuttuvat tiedostot, sekä generoi maailman. Oletuksena palvelin kuuntelee porttia <tt>25565</tt>, mutta sitä voi säätää asetuksista muokkaamalla <tt>server.properties</tt> tiedostoa tekstieditorilla. Muutokset tulevat kuitenkin voimaan vasta kun palvelin käynnistetään uudelleen.
screen java -Xms512M -Xmx1024M -jar craftbukkit.jar
 
  
Ensimmäisen kerran käynnistyessään palvelin luo puuttuvat tiedostot, sekä generoi maailman. Oletuksena palvelin kuuntelee porttia 25565, mutta sitä voi säätää asetuksista, muokkaamalla server.properties tiedostoa tekstieditorilla.
+
==Katso myös==
vim server.properties
+
* [[Minetest]] on avoimen lähdekoodin vastine.
Muutokset tulevat kuitenkin voimaan vasta kun palvelin uudelleenkäynnistetään.
 
  
+
[[Luokka:Seikkailupelit]]
[[Luokka:Pelit]]
 

Nykyinen versio 24. marraskuuta 2020 kello 11.55

Tux.png
Linux.fi-wikissä artikkelit käsittelevät yleensä aihettaan siltä osin, kuin se koskee Linuxia ja vapaaohjelmistoja. Yleisluontoisemman artikkelin tästä aiheesta löydät tietosanakirja Wikipediasta.
Minecraft
Minecraft logo.png
Käyttöliittymä Java
Lisenssi Suljettu
Kotisivu minecraft.net

Minecraft on Mojangin kehittämä, erittäin suosittu hiekkalaatikkopeli, josta löytyy natiivi versio Linuxille. Minecraft on kirjoitettu Javalla. Pelin suorittamiseen suositellaan Oraclen Javaa, mutta se toimii myös OpenJDK:lla, joskin pelatessa voi ilmetä joitain suorituskykyeroja Oraclen Javaan nähden.

Moninpelipalvelin[muokkaa]

Mojang tarjoaa oman virallisen palvelinohjelman, jolla voidaan ajaa niin kutsuttua vanilla-palvelinta. Mahdollista on myös käyttää modipakettien omia palvelimia tai tehdä oma modipaketti ja sille oma palvelin. Mojang suosittelee Minecraft-palvelimen kanssa käytettäväksi Oraclen javaa, mutta OpenJDK käy myös hyvin. Lisätietoa ohjelmien asentamisesta löytyy artikkelista Ohjelmien asentaminen. Minecraft-palvelimen voi ladata Minecraftin nettisivulta osoitteesta minecraft.net/download. Koska Minecraft tekee lukuisia kirjoituksia ja lukuja, täten olisi hyvä, jos mahdollista, käyttää tmpfs-osiota palvelimen ajamiseen, joka tarjoaa huomattavan nopeusedun verrattuna jopa uusimpiin ssd-asemiin verrattuna. Parhaiten tälläinen järjestely toimii skriptin kanssa, joka hoitaa palvelimen kopioinnin kiintolevyltä tmpfs-osiolle ja takaisin.

Tietoturvan kannalta on tärkeää, että minecraft-palvelinta ajetaan omalla käyttäjällänsä, eikä ainakaan pääkäyttäjällä (root). Kannattaa luoda palvelimelle oma tunnus Minecraftia varten. Kannattaa myös harkita palvelimen ajamista rajoitetussa ympäristössä esimerkiksi chrootilla tai Firejaililla.

Palvelinohjelma kannattaa käynnistää tmuxin, dtachin tai screenin sisään, jotta se voidaan jättää helposti pyörimään taustalle. Javalle annetaan parametreina muistin määrä, jonka se käyttää käynnistyessään (-Xms), sekä muistin määrä, jonka se saa maksimissaan käyttää (-Xmx). Palvelinohjelmalle annetaan parametrina nogui, jolloin se käynnistyy tekstitilassa, eikä käynnistä graafista käyttöliittymää.

Minecraftpalvelin voitaisiin siis käynnistää esimerkiksi näin:

$ java -Xms512M -Xmx1024M -jar minecraft_server.jar nogui

Ensimmäisen kerran käynnistyessään palvelin luo puuttuvat tiedostot, sekä generoi maailman. Oletuksena palvelin kuuntelee porttia 25565, mutta sitä voi säätää asetuksista muokkaamalla server.properties tiedostoa tekstieditorilla. Muutokset tulevat kuitenkin voimaan vasta kun palvelin käynnistetään uudelleen.

Katso myös[muokkaa]

  • Minetest on avoimen lähdekoodin vastine.