Minecraft

Linux.fista
Versio hetkellä 24. marraskuuta 2020 kello 11.55 – tehnyt LinuxMan (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Linux.fi-wikissä artikkelit käsittelevät yleensä aihettaan siltä osin, kuin se koskee Linuxia ja avoimia/vapaita ohjelmistoja. Yleisluontoisemman artikkelin tästä aiheesta löydät tietosanakirja Wikipediasta.
Minecraft

Käyttöliittymä Java
Lisenssi Suljettu
Kotisivu minecraft.net

Minecraft on Mojangin kehittämä, erittäin suosittu hiekkalaatikkopeli, josta löytyy natiivi versio Linuxille. Minecraft on kirjoitettu Javalla. Pelin suorittamiseen suositellaan Oraclen Javaa, mutta se toimii myös OpenJDK:lla, joskin pelatessa voi ilmetä joitain suorituskykyeroja Oraclen Javaan nähden.

Moninpelipalvelin

Mojang tarjoaa oman virallisen palvelinohjelman, jolla voidaan ajaa niin kutsuttua vanilla-palvelinta. Mahdollista on myös käyttää modipakettien omia palvelimia tai tehdä oma modipaketti ja sille oma palvelin. Mojang suosittelee Minecraft-palvelimen kanssa käytettäväksi Oraclen javaa, mutta OpenJDK käy myös hyvin. Lisätietoa ohjelmien asentamisesta löytyy artikkelista Ohjelmien asentaminen. Minecraft-palvelimen voi ladata Minecraftin nettisivulta osoitteesta minecraft.net/download. Koska Minecraft tekee lukuisia kirjoituksia ja lukuja, täten olisi hyvä, jos mahdollista, käyttää tmpfs-osiota palvelimen ajamiseen, joka tarjoaa huomattavan nopeusedun verrattuna jopa uusimpiin ssd-asemiin verrattuna. Parhaiten tälläinen järjestely toimii skriptin kanssa, joka hoitaa palvelimen kopioinnin kiintolevyltä tmpfs-osiolle ja takaisin.

Tietoturvan kannalta on tärkeää, että minecraft-palvelinta ajetaan omalla käyttäjällänsä, eikä ainakaan pääkäyttäjällä (root). Kannattaa luoda palvelimelle oma tunnus Minecraftia varten. Kannattaa myös harkita palvelimen ajamista rajoitetussa ympäristössä esimerkiksi chrootilla tai Firejaililla.

Palvelinohjelma kannattaa käynnistää tmuxin, dtachin tai screenin sisään, jotta se voidaan jättää helposti pyörimään taustalle. Javalle annetaan parametreina muistin määrä, jonka se käyttää käynnistyessään (-Xms), sekä muistin määrä, jonka se saa maksimissaan käyttää (-Xmx). Palvelinohjelmalle annetaan parametrina nogui, jolloin se käynnistyy tekstitilassa, eikä käynnistä graafista käyttöliittymää.

Minecraftpalvelin voitaisiin siis käynnistää esimerkiksi näin:

$ java -Xms512M -Xmx1024M -jar minecraft_server.jar nogui

Ensimmäisen kerran käynnistyessään palvelin luo puuttuvat tiedostot, sekä generoi maailman. Oletuksena palvelin kuuntelee porttia 25565, mutta sitä voi säätää asetuksista muokkaamalla server.properties tiedostoa tekstieditorilla. Muutokset tulevat kuitenkin voimaan vasta kun palvelin käynnistetään uudelleen.

Katso myös

  • Minetest on avoimen lähdekoodin vastine.