Ero sivun ”Pacman” versioiden välillä

Kohteesta Linux.fi
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
p (interwiki)
p
 
Rivi 46: Rivi 46:
 
  pacman -Qo /usr/bin/recode
 
  pacman -Qo /usr/bin/recode
  
Poistetaan kaikki pacmanin lataamat paketit hakemistosta /var/cache/pacman/pkg. Mikäli valitsin annetaan muodossa -Sc, poistetaan vain vain vanhentuneet paketit. Mikäli paketteja ei poisteta tarpeeksi usein, kertyy niitä helposti useiden gigatavujen verran.  
+
Poistetaan kaikki pacmanin lataamat paketit hakemistosta /var/cache/pacman/pkg. Mikäli valitsin annetaan muodossa -Sc, poistetaan vain vain vanhentuneet paketit. Mikäli paketteja ei poisteta tarpeeksi usein, kertyy niitä helposti useiden gigatavujen verran ja voi pahimmillaan täyttää <code>/var</code>-osion, oli sitten erillinen oma osionsa tai osa <code>/</code>juuri-osiota, joka johtaa siihen, että uusien päivitysten asentaminen ei onnistu ennen kuin ylimääräiset paketit poistetaan.
 
  pacman -Scc
 
  pacman -Scc
  

Nykyinen versio 6. elokuuta 2019 kello 21.06

Pacman

Käyttöliittymä teksti
Lisenssi GPLv2+
Kotisivu www.archlinux.org/pacman
Lähdekoodi Lähdekoodia ei ole määritelty
Tiimalasi.png
Artikkelin sisältö on osittain vanhentunut. Voit auttaa Linux.fi-wikiä päivittämällä artikkelin ajan tasalle.

Pacman on Arch Linuxin ja Frugalwaren käyttämä paketinhallintaohjelma, jolla hallitaan järjestelmään asennettuja ohjelmapaketteja. Siinä on tuki riippuvuuksien hallintaan sekä kyky ottaa yhteys etäpalvelimeen ja automaattisesti päivittää, asentaa tai poistaa paketteja. Myös paikallisten pakettien asentaminen on mahdollista.

Arch Linuxin paketit ovat gzipattuja tarballeja ja Frugalwaren paketit bzip2-pakattuja tarballeja. Tiedostopäätteenä Arch Linuxin paketeissa on .pkg.tar.gz ja Frugalwaren paketeissa .fpm. Pacmanin asetustiedosto on /etc/pacman.conf.

Frugalware on nykyisin siirtynyt käyttämään alkuperäisen Arch Linuxin pacmanin sijaan uudelleenkirjoitettua pacman-versiota nimeltä pacman-G2. Pacman-G2 on syntaksiltaan käytännössä samanlainen kuin alkuperäinen pacman [1].

Käyttö[muokkaa]

Asennetaan paketti zsh:

pacman -S zsh

Päivitetään koko järjestelmä (valitsin -u) pakettitietokanta samalla kertaa synkronoiden:

pacman -Syu

Etsitään hakusanan "chess" sisältävät paketit pakettitietokannasta:

pacman -Ss chess

Näytetään paketin apache ja sen riippuvaisuuksien suorat osoitteet. Tällöin käyttäjä voi kopioida paketit käsin vaikkapa hakemistoon /var/cache/pacman/pkg/ ja käyttää tämän jälkeen normaalia pacman-syntaksia niiden asentamiseen.

pacman -Sp apache

Poistetaan paketti libdvdcss:

pacman -R libdvdcss

Poistetaan paketti libdvdcss ja sen riippuvuudet, joita ei tarvita:

pacman -Rs libdvdcss

Etsitään kaikki koneelle asennetut paketit, jotka sisältävät hakusanan "alsa":

pacman -Qs alsa

Näytetään asentamattoman (pakettitietokannasta löytyvän) paketin gnome-terminal tiedot:

pacman -Si gnome-terminal

Näytetään koneelle asennetun paketin yakuake tiedot:

pacman -Qi yakuake

Näytetään mihin pakettiin tiedosto /usr/bin/recode kuuluu:

pacman -Qo /usr/bin/recode

Poistetaan kaikki pacmanin lataamat paketit hakemistosta /var/cache/pacman/pkg. Mikäli valitsin annetaan muodossa -Sc, poistetaan vain vain vanhentuneet paketit. Mikäli paketteja ei poisteta tarpeeksi usein, kertyy niitä helposti useiden gigatavujen verran ja voi pahimmillaan täyttää /var-osion, oli sitten erillinen oma osionsa tai osa /juuri-osiota, joka johtaa siihen, että uusien päivitysten asentaminen ei onnistu ennen kuin ylimääräiset paketit poistetaan.

pacman -Scc

Päivitetään/asennetaan itsetehty ohjelmapaketti:

pacman -U foobar-0.1.4-2.pkg.tar.gz