RAID

Linux.fista
Versio hetkellä 6. tammikuuta 2009 kello 23.04 – tehnyt 88.193.0.201 (keskustelu) (→‎0-taso)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

RAID (Redundant Array of Inexpensive Disks) on tekniikka, jonka avulla useita kiintolevyjä voidaan järjestää näkymään käyttöjärjestelmälle yhtenä levynä, joka on isompi, nopeampi ja/tai luotettavampi kuin sen muodostavat osat. Linux tukee useita erilaisia RAID-laitteita, ja kernelistä löytyy myös ohjelmistopohjainen RAID-toteutus, josta lisätietoa sivulla Ohjelmistopohjainen RAID.

Raid-tasoja on nollasta kuuteen joista yleisimpiä ovat 0, 1 ja 5 sekä 0:n ja 1:n kombinaatiot. Lisäksi on joitain välitasoja, joiden ratkaisut ovat kaupallisia ja lisensoituja.

0-taso

0-taso ei tarjoa lisäsuojaa vaan pelkästään nopeutta ja kapasiteettia.

0-tason toteuttamiseen on kaksi erilaista lähestymistapaa, striped ja spanned. Striped-toteutuksella kirjoitetaan eri blockeja eri levyille ja saadaan näin nopeampaa levyn käsittelyä. Spanned-toteutuksella kirjoitetaan dataa levylle niin kauan kuin tilaa riittää ja jatketaan seuraavalle levylle pakassa kun edelliseltä loppuu tila. Stripedin avulla saadaan enemmän nopeutta kuin Spannedilla, mutta Spanned on jossain määrin turvallisempi. Jos toinen levyistä hajoaa Stripedilla kaikki tieto katoaa, mutta Spannedilla menetetään vain hajonneelle sijoitettu data.

1-taso

1-taso tarkoittaa peilaamista, eli siinä on kahden levyn pakkoja niin että noilla kahdella levyllä on aina sama sisältö kummallakin, eli jos toinen hajoaa niin periaatteessa mitään ei katoa.

Pariteettiratkaisut

5-taso on pariteettiin perustuva, siinä on oltava vähintään kolme levyä joista yksi saa hajota jolloin tuon pariteetin avulla voidaan kahdesta jäljelle jääneestä muodostaa sisältö kolmannelle levylle.

6-taso toimii lähes identtisesti 5-tason kanssa. Siinä laskentaan kaksi pariteettiarvoa yhden sijasta . Vähimmäisvaatimus on neljä levyä, ja rakenne kestää kahden levyn hajoamisen.

Kombinaatiot

0+1 ja 1+0 ovat nimiensä mukaisesti 0-tason ja 1-tason kombinaatioita, ensimmäisessä tehdään ensin 0-tason raid jonka levyt sitten peilataan 1-tason raidilla, ja jälkimmäisessä järjestys on päinvastainen.

Erittäin vikasietoisia ratkaisuja tarvittaessa, käytetään myös 0+5, 5+0 sekä 1+5 tai 5+1 kombinaatioita, mutta ne ovat harvinaisia, koska rakenteen tarvitsema levymäärä on suuri, sekä ohjainkorttien hinta korkea.