Skannerin valinta

Linux.fista
Versio hetkellä 15. joulukuuta 2014 kello 21.13 – tehnyt 213.216.244.213 (keskustelu) (Brother DCP 7010 chmod Ubuntu 14.04:ssä)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Linuxiin on helpompi on valita jokin monitoimilaite kuin laittaa erikseen skanneri ja tulostin. Eri skannerien toimivuuden voi tarkistaa sane-project.org:ista.

Kuvanlukijatyypit

Monitoimilaitteet

Monitoimitulostimia valmistavat mm. Brother ja HP ja ne ovat hyvin tuettuja Linuxissa.

Brother

Skannauksessa käytetään brscan, brscan2, brscan3 tai brscan4-ajuria, jotka löydät Brotherin Scanner Driver kotisivulta.

Brother DCP 7010

Brother DCP 7010 on monitoimitulostin ja skanneri. Brotherin monitoimitulostin on hyvin tuettu Linuxissa. Sen tulostus ja skannaus ominaisuudet saa melko vähäisellä säätämisellä toiminta kuntoon. Skannauksessa käytetään brscan2-ajuria, joka toimii xsane-ohjelman kanssa. Brscan2-ajurin löydät Brotherin Scanner Driver kotisivulta. Ajureista on rpm ja deb paketit saatavilla. Lopuksi tarvitset jonkin skannaus ohjelman joita ovat mm. Simple-scan tai Skanlite.

Lisää rivi /lib/udev/rules.d/40-libsane.rules tiedostoon Sanea varten, joka tapahtuu seuraavalla komentorivi komennolla:

sudo gedit /lib/udev/rules.d/40-libsane.rules

Lisää rivit alimmaiseksi

# Brother scanners
ATTRS{idVendor}=="04f9", ENV{libsane_matched}="yes"


Jos tulostin tai skanneri ei suostu toimimaan. Tee seuraavanlainen toimenpide. Jotta näet printterin/skannerin bus/device -numeron, aja seuraava koodi komentorivillä:

lsusb

Tuloste voi olla tämän tapainen:

Bus 003 Device 003: ID 04f9:0182 Brother Industries, Ltd Composite Device

Joten komentorivi käsky kuuluu:

chmod a+w /dev/bus/usb/003/003

Voit katsoa myös Ubuntu Suomen tekemää ohjetta Brother merkkisen monitoimitulostimen ja skannerin asennuksesta Ubuntu 10.04 versioon. Ohje toimii kaikilla Brother monitoimitulostimilla.

Hewlett-Packard

c4700

HP c4700-sarjan monitoimilaitteet ovat hyvin Linux-tuettuja, joskin käyttöohjeistus on epäselvää. Kyseiset laitteet toimivat ajuripaketilla nimeltään hplip.

7400c

Hewlett-Packardin kuorissa myytävä Avisionin laite jossa on SCSI- ja USB-liitännät. Laite ei ollut aivan ilmestymisestään asti heti tuettu, mutta nykyisellään toimii hyvin kunhan kaikki tarvittavat sane-* paketit on asennettu koneeseen. Etupaneelissa on pikatoimintonappeja, joiden toimivuudesta Linuxissa ei ole tietoa, tiettävästi ne tarvitsevat tausta-daemonin jota ei ilmeisesti ole olemassa SANE-ympäristössä.

Saattaa tarvita usb-id rivin /etc/sane.d/avision.conf tiedostoon, tarvittava id numerot löytyvät sane-find-scanner komennolla.

usb 0x03f0 0x0801

Canon

Canon pixma mp280

Skanneri toimii Gimpissä Canon omalla scangearmp kuvanlukuohjelmalla, joka tulee skanneriajuripaketin mukana. Scangearmp ohjelma vaikutti tosi monipuoliselta, mutta samalla aika erikoiselta, koska epäilen että kaikki Canonin kuvanlukijat käyttävät samaa ohjelmaa. Scangearmp kuvanlukijaohjelmaa voi käyttää myös sellaisenaan. Ohjelma on suomenkielinen.

Skanneriajuripaketti on ladattavissa Canonin kotisivulta. Skanneri ei näytä toimivan xsanella. Ajureista on 32- ja 64-bittiset rpm ja deb paketit olemassa.

Esimerkiksi skannerin ajurit asennetaan Ubuntu ja Debian jakeluun seuraavasti. Ladataan Canonin kotisivulta paketti scangearmp-mp280series-1.60-1-deb.tar.gz. Puretaan se ja asennetaan paketista löytyvällä asennus scriptillä.

tar xvkf scangearmp-mp280series-1.60-1-deb.tar.gz
cd scangearmp-mp280series-1.60-1-deb
sudo ./install.sh

Scangearmp ohjelma skannausta varten käynnistyy komentoriviltä komennolla:

scangearmp

Tasokuvanlukijat

Käsikuvanlukijat

Filmiskannerit

Katso myös