Ero sivun ”Suositeltavat Linux-jakelut” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
(Ubuntu toki käy, mutta miksi tällaiseen artikkeliin laitetaan epävirallinen variantti Ubuntusta? MATEkin vielä kaiken lisäksi hiipuva projekti eikä ensinkään tue nykypäivän laitteita tarpeeksi hyvin, jotta voisi suositella.)
p (Kumottu muokkaus 54338, jonka teki Aarne (keskustelu) Ubuntu GNOME 3:n kera sekä snap-paketteineen on kaukana kevyestä jakelusta ja käyttäjäystävällisestä, Ubuntu MATE taas ei ole "hiipumassa")
Merkkaus: Kumoaminen
Rivi 29: Rivi 29:


'''Tutustu ja osta Red Hat Enteprise Linux täältä: [https://redhat.com/rhel redhat.com/rhel]'''
'''Tutustu ja osta Red Hat Enteprise Linux täältä: [https://redhat.com/rhel redhat.com/rhel]'''
== Ubuntu-pohjaiset ==
=== Ubuntu MATE ===
''Pääartikkeli: [[Ubuntu MATE]]''
Aloittelijalle käyttäjäystävällinen ja kevyt jakelu, jossa työpöytäympäristönä kevyt, mutta muuntautumiskykyinen MATE, omaten Ubuntun kattavan pakettivarastojen valikoimat, mutta toimien ongelmitta vanhemmallakin tietokoneella.
'''Tutustu ja lataa Ubuntu MATE täältä: [https://ubuntu-mate.org/ ubuntu-mate.org/]'''


==Katso myös==
==Katso myös==

Versio 10. tammikuuta 2022 kello 18.29

Linux tunnetaan valinnanvarastaan ja mukautumisestaan käyttäjän tarpeisiin. Valinnanvara saattaa kuitenkin hämmentää uutta käyttäjää, niinpä listasimme suosittuja jakeluita, jotka sopivat monenlaiseen käyttöön.

Jokaisesta listatusta on saatavilla liveasennuslevykuvat, joiden avulla voit testata jakelua livenä asennusmedialta, ilman asentamista tai muiden muutosten tekemistä laitteeseesi. Jos luot asennusmedian käyttäen Ventoyta, voit jopa asentaa samalle medialle useiden jakeluiden asennuslevykuvia samanaikaisesti.

Fedora Linux-pohjaiset

Kaikki alla olevat jakelut ovat myös samaa Fedora-jakelujen perhettä, joten ne toimivat hyvin yhteen. Jos mietit vaikkapa omiin laitteisiisi Linuxia, niin yksi järjestely voisi olla asentaa ensisijaisesti käyttämääsi työasemaan Fedora ja toiseen harvemmin käytettyyn Rocky Linux. Organisaatio taas voi haluta asentaa käyttäjien työasemiin Fedoran ja palvelimiin Rocky Linuxin.

Fedora Linux

Pääartikkeli: Fedora Linux

Fedora on oiva valinta kaikenlaisiin työasemiin ja palvelimiin, kun halutaan ajantasaiset paketit ja ripeät päivitykset. Se sisältää kaiken tarvittavan tehokkaaseen työskentelyyn uusimmilla sovelluksilla, työkaluilla ja muilla ohjelmistoilla. Työpöytäympäristönä siinä on GNOME, kuten muissakin Linuxeissa, voit kuitenkin vaihtaa sen jos haluat. Fedorasta on myös saatavilla versioita, joissa on valmiina esiasennettuna eri työpöytäympäristö. Puolen vuoden välein saataville tulee uusi julkaisu ja jokaista julkaisua tuetaan noin 13 kuukautta, joten uuteen julkaisuun päivittämisellä ei ole kiire. Fedoralla on laaja dokumentaatio, kätevä Ask Fedora -palvelu, aktiivinen foorumi ja paljon muuta.

Tutustu ja lataa Fedora täältä: fedoralinux.org

Rocky Linux

Pääartikkeli: Rocky Linux

Rocky Linux on oiva valinta kaikenlaisiin työasemiin ja palvelimiin, kun halutaan varmuutta ja pitkä tukiaika. Siihen on saatavilla vinopino käteviä sovelluksia ja muita ohjelmistoja, vankalla toiminnalla. Työpöytäympäristönä siinä on GNOME, kuten muissakin Linuxeissa, voit kuitenkin vaihtaa sen jos haluat. Rockysta on myös saatavilla versioita, joissa on esiasennettuna eri työpöytäympäristö. Uusia julkaisu tulee saataville kahden vuoden välein ja niillä on pitkä 10 vuoden tukiaika, joten uuteen julkaisuun päivittämisellä ei varmasti ole kiire! Rocky Linux on myös Fedora-pohjainen, eli Fedorasta otetaan parin vuoden välein yksi julkaisu, josta tehdään seuraava Rocky Linux ja jolle annetaan 10 vuoden päivitystuki. Tämän takia Fedorassa ja Rockyssa on paljon samaa ja ne toimivat hyvin yhteen. Rockylla on laaja dokumentaatio, errata-palvelu, eläväinen foorumi ja paljon muuta.

Tutustu ja lataa Rocky täältä: rockylinux.org

Red Hat Enterprise Linux - jakelu maksullisella tuella

Pääartikkeli: Red Hat Enterprise Linux

Jos olet suunnittelemassa organisaatiolle IT-ratkaisuja, niin Red Hat Enterprise Linux(RHEL) voi olla yksi vaihtoehto. Se on kuin Rocky Linux, mutta erona on sen mukana tuleva Red Hatin tuki, josta voi olla hyötyä, mikäli ongelmia ilmenee. Uusia julkaisuja tulee saataville 2 vuoden välein ja niillä on 10 vuoden tukiaika. Tarkalleen ottaen, kun tehdään julkaisuja Rockyyn/RHEL:iin, ensiksi RHEL tekee omansa ja vasta sen jälkeen RHEL:in uudesta julkaisusta tehdään Rocky Linux. RHEL:illä on laaja dokumentaatio ja muuta materiaalia saatavilla.

Tutustu ja osta Red Hat Enteprise Linux täältä: redhat.com/rhel

Ubuntu-pohjaiset

Ubuntu MATE

Pääartikkeli: Ubuntu MATE

Aloittelijalle käyttäjäystävällinen ja kevyt jakelu, jossa työpöytäympäristönä kevyt, mutta muuntautumiskykyinen MATE, omaten Ubuntun kattavan pakettivarastojen valikoimat, mutta toimien ongelmitta vanhemmallakin tietokoneella.

Tutustu ja lataa Ubuntu MATE täältä: ubuntu-mate.org/

Katso myös

Aiheesta muualla