Suositeltavat laitteistoratkaisut

Linux.fista
Versio hetkellä 1. helmikuuta 2007 kello 16.17 – tehnyt 130.234.5.138 (keskustelu) (→‎Näytönohjain: Intel)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pääsääntö

Mitä suositumpi ja tunnetumpi laite on, sitä todennäköisemmin se toimii Linuxissa.

Emolevy-BIOS

Laita BIOS asetus 'Plug&Play OS'=No asentoon. Tällöin BIOS asettelee laiteresurssit (irq,memory..) Linuxille valmiiksi. Linux-kernel 2.6.x on periaatteessa Plug&Play BIOS yhteensopiva, mutta monessa distribuutiossa valintaa ei ole käännetty päälle. Lisäksi Plug&Play BIOS vaikuttaa olevan EXPERIMENTAL.

Näytönohjain

Mieti näytönohjainta hankkiessasi kuinka paljon tarvitset 3d-kiihdytystä linux käytössä. Mikäli toteat, että käyttösi on enemmän 2d suuntautunutta, matroxin kortit ovat parhaiten tuettuja, sekä tarjoavat yleensä tähän parhaan kuvalaadun. Tosin ero on vain marginaalinen nykyisiin NVIDIA:n ja ATi:n kortteihin.

Myös Intelin integroiduille piireille on toimiva tuki. Myös mm. OpenGL toimii.

Näytönohjainten ajureissa NVIDIA:n ajurit ovat selkeästi tehokkaammat ja toimivammat kuin ATI:n, joten NVIDIA:n kortti on suositeltavaa jos haluaa saada 3d-rautakiihdytyksen toimimaan. ATI:kin pyrkii kovasti kehittämään Linux-ajureitaan, ja taso näkyy parantuneen vuoden 2005 aikana selkeästi.

NVIDIA:n kortteja käyttäessä kannattaa Linux jakelusta riippumatta hakea ajurit suoraan NVIDIA:n kotisivuilta. Sieltä löytyy Linuxa varten itsestään asentuva ajuripaketti. Pakettia päivitetään usein, eli mikäli koet ongelmia näytöohjaimen kanssa, niin kannattaa hakea uusin ajuripaketti.

Verkkolaitteet

Kts. Millaisen verkkolaitteen valitsen Linuxin kanssa käytettäväksi

Skannerit

Suositeltavaa on tarkistaa SANE-projektin sivuilta, tuetaanko jotakin tiettyä skannerimallia.

Tulostimet

Kts. Kirjoittimen valinta.

WLAN

WLAN-artikkelissa on dokumentoituna Linuxissa hyväksi havaitut WLAN-laitteet.

Muut

http://www.linuxhardware.org/ Englanninkielinen sivusto sisältää testejä ja vertailuja laitteista Linuxilla.

http://leenooks.com/ Linux Incompatibility list. Linuxissa tunnetusti toimimattomat laitteet. Lukijoiden kokemuksia. Englanninkielinen.

http://www.linuxcompatible.org/compatibility.html Lukijoiden kokemuksia laitteiden (ja softan) toimimisesta Linuxissa. Englanninkielinen.

http://www.linux-tuki.fi/ohje_ostaminen Vinkkejä Linux-yhteensopivien laitteiden ostamiseen