Ero sivun ”Tiedosto” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
(perustietoa)
 
(Linkki wikipediaan löytyy perustietoa-mallineesta)
 
(6 välissä olevaa versiota 4 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
{{perustietoa}}
{{perustietoa}}
*[[wikipedia:fi:Tiedosto|Tiedosto wikipediassa]]
 
'''Tiedosto''' on tiedostojärjestelmän pienin looginen yksikkö. Tavallinen tiedosto voi sisältää esimerkiksi asiakirjan, tietyn ohjelman asetukset tai tietokoneohjelman. Unixeissa on myös joukko erikoistiedostoja, mm. [[hakemisto]]t, [[laitetiedostot]], [[symbolinen linkki|symboliset linkit]] ja [[nimetty putki|nimetyt putket]].
 
Tiedoston nimi löytyy hakemistosta, josta on viite tiedoston [[i-node]]en, jossa on tiedot tiedostosta sekä viitteet niihin tiedostojärjestelmän lohkoihin, jotka sisältävät itse tiedoston sisällön. Tämän rakenteen johdosta tiedosto voi löytyä useammasta hakemistosta eri nimillä (myös ilman symbolisia linkkejä), toisin sanoen tiedostoon voi olla useampia [[kova linkki|kovia linkkejä]].
 
==Katso myös==
*[[Piilotiedosto]]
*[[Tiedoston oikeudet]]
*[[Tiedostojärjestelmä]]
*[[i-node]]


[[Luokka:Käsitteet]]
[[Luokka:Käsitteet]]

Nykyinen versio 20. syyskuuta 2015 kello 13.07

Tux.png
Linux.fi-wikissä artikkelit käsittelevät yleensä aihettaan siltä osin, kuin se koskee Linuxia ja vapaaohjelmistoja. Yleisluontoisemman artikkelin tästä aiheesta löydät tietosanakirja Wikipediasta.

Tiedosto on tiedostojärjestelmän pienin looginen yksikkö. Tavallinen tiedosto voi sisältää esimerkiksi asiakirjan, tietyn ohjelman asetukset tai tietokoneohjelman. Unixeissa on myös joukko erikoistiedostoja, mm. hakemistot, laitetiedostot, symboliset linkit ja nimetyt putket.

Tiedoston nimi löytyy hakemistosta, josta on viite tiedoston i-nodeen, jossa on tiedot tiedostosta sekä viitteet niihin tiedostojärjestelmän lohkoihin, jotka sisältävät itse tiedoston sisällön. Tämän rakenteen johdosta tiedosto voi löytyä useammasta hakemistosta eri nimillä (myös ilman symbolisia linkkejä), toisin sanoen tiedostoon voi olla useampia kovia linkkejä.

Katso myös[muokkaa]