Vulkan

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tulostettavaa versiota ei enää tueta ja siinä voi olla renderöintivirheitä. Päivitä selaimesi kirjanmerkit ja käytä selaimen tavallista tulostustoimintoa sen sijaan.
Linux.fi-wikissä artikkelit käsittelevät yleensä aihettaan siltä osin, kuin se koskee Linuxia ja avoimia/vapaita ohjelmistoja. Yleisluontoisemman artikkelin tästä aiheesta löydät tietosanakirja Wikipediasta.
Vulkan

Kehittäjä(t) AMD/Khronos
Ensijulkaisu 1.0 / 16. helmikuuta 2016
Vakaa versio 1.3.205  / 4. helmikuuta 2022
Ohjelmoitu C
Kirjasto grafiikkarajapinta
Lisenssi Apache-lisenssi v.2.0
Kotisivu khronos.org/vulkan
Lähdekoodi
  • github.com/KhronosGroup/Vulkan-Hpp
  • github.com/KhronosGroup/Vulkan-Headers
  • Vulkan on seuraavan sukupolven matalan tason grafiikkarajapinta, joka julkaistiin 16. helmikuuta 2016. Vulkan 1.0 -rajapinta antaa kehittäjille aiempaa suuremman hallinnan näytönohjaimen suhteen.

    Vulkan oli alun perin glNext- ja Next Generation OpenGL Initiative -nimillä tunnettu projekti, joka perustui AMD:n kehittämään Mantle-rajapintaan, jota edelleen kehitettiin Khronos Group jäsenyhtiöiden voimin. Rajapinta tukee Linuxia, Tizeniä ja Androidia, sekä Windowsia. Näytönohjainten puolelta tuettuina ovat NVIDIA:n Kepler- ja Maxwell-arkkitehtuurit, Intelin Broadwell- ja Skylake-arkkitehtuurit, Imaginationin Rogue-arkkitehtuuri sekä Qualcommin Adreno 530. AMD on tukenut rajapintaa kaikilla Graphics Core Next-arkkitehtuurin näytönohjaimista ja APU-piireistä lähtien. On myös mahdollista, että kaikki yritykset tulevat lisäämään myöhemmin tuen vielä tukemattomille arkkitehtuureilleen.

    AMD ja NVIDIA ovat julkaisseet Khronoksen Vulkan 1.0 -rajapinnalle ensimmäiset ajurinsa. NVIDIA:n Linuxille ajuri versio on 355.00.29 se tukee Kepler- ja Maxwell-arkkitehtuureihin perustuvia näytönohjaimia. Lisätietoa löytyy alla olevista linkeistä. Uusin 1.2 version ajurin beta versio on 440.66.08.

    Tuetut arkkitehtuurit

    AMD

    NVIDIA

    Versiot

    Asennus

    Vulkan löytyy useimpien jakeluiden paketinhallinnasta nimellä libvulkan1. Lisätietoja ohjelmien asentamisesta löytyy artikkelista Ohjelmien asentaminen. Vulkanin kehitystiedostot löytyy useimpien jakeluiden paketinhallinnasta nimellä libvulkan-dev vulkan-utils. Lisätietoja ohjelmien asentamisesta löytyy artikkelista Ohjelmien asentaminen.

    Testaus

    Vkcube ohjelmalla voi tarkistaa että Vulkan toimii koneessasi. Komenna komentorivillä:

    vkcube
    

    Ohjelma avaa Vulkan ikkunassa pyörivän vulkanin toimintaa esittävän laatikon. Vulkaninfo ohjelmalla voidaan selata Vulkanin tietoja. Komenna komentorivillä käyttäen putkitusta ja less komentoa esimerkiksi näin:

    vulkaninfo | less
    

    Aiheesta muualla