Ero sivun ”Verkkoselaimet” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
pEi muokkausyhteenvetoa
p (kaksoispisteet pois)
Rivi 14: Rivi 14:


==[[Galeon]]==
==[[Galeon]]==
Galeon on [[Mozilla]]- ja [[GTK]]-pohjainen, käyttöliittymältään yksinkertainen web-selain. Galeon oli [[GNOME]]:n oletusselain ennen [[Epiphany]]a.  
Galeon on [[Mozilla]]- ja [[GTK]]-pohjainen, käyttöliittymältään yksinkertainen web-selain. Galeon oli [[GNOME]]n oletusselain ennen [[Epiphany]]a.  


==Konqueror==
==Konqueror==

Versio 5. lokakuuta 2007 kello 13.04

WWW-selain on World Wide Webin HTML-, XHTML-, tai muilla vastaavilla kielillä toteutettujen sivujen katseluun tarkoitettu ohjelma. Tälle sivulle on listattu Linuxissa toimivia www-selaimia.

Dillo

Dillo on mahdollisimman kevyeksi tarkoitettu selain. Se toimii X-ympäristössä GTK+ -kirjastolla. Ohjelmatiedoston koko on vain 350 kilotavua, ja se toimii varsin mukavasti melko hitaallakin laitteistolla. Valitettavasti se ei tue aivan kaikkia HTML:n hienouksia eikä esimerkiksi javascriptiä. Dillo soveltuu lähinnä perustiedonhakuun. Edistyneempien web-palvelujen käyttöön siitä ei ole.

ELinks

ELinks on tämän hetken monipuolisin tekstipohjainen selain Linuxille. Sen kehitys on haarautettu Links-selaimesta.

Epiphany

Epiphany on GNOME-projektin web-selain. Ohjelman käyttöliittymässä on panostettu äärimmäiseen yksinkertaisuuteen. Epiphany pohjautuu suosittuun Mozilla-selaimeen, joten edistyneempiäkin ominaisuuksia sisältävät web-sivut näkyvät ongelmitta.

Firefox

Pääartikkeli Mozilla Firefox.

Galeon

Galeon on Mozilla- ja GTK-pohjainen, käyttöliittymältään yksinkertainen web-selain. Galeon oli GNOMEn oletusselain ennen Epiphanya.

Konqueror

Pääartikkeli Konqueror

KDE:n mukana tuleva selain, joka toimii Internetin selailun lisäksi mm. FTP-asiakasohjelmana ja tiedostonhallintaohjelmana. Konqueror perustuu KHTML-moottoriin, jota myös Applen Safari-selain käyttää. Konqueror sisältää runsaasti käyttöä helpottavia pieniä ominaisuuksia mutta on toisaalta käyttöliittymältään jonkinverran sekava. Tuki web-standardeille on hyvä, mutta virheellisen HTML-koodin tulkitsemisessa on pieniä puutteita.

Links

Links on yksinkertainen ja kevyt web-selain, josta on sekä graafinen että tekstipohjainen versio. Linksin kehitys on nykyisin seisahduksissa. Linksin tekstipohjaisen osan kehitystä jatkaa ELinks-projekti.

Lynx

Lynx on pitkät perinteet omaava tekstipohjainen web-selain. Se on luotettavatoiminen, vaikka onkin jäänyt ominaisuuksissa jälkeen Linksille ja ELinksille.

Mozilla

Mozilla on Application Suite on laajempi versio Gecko-ydintä käyttävistä selaimista, siihen sisältyy pelkän www-selaimen lisäksi mm. IRC-, uutisryhmä- ja sähköpostiohjelma. Vuonna 2005 Mozilla Foudation päätti lopettaa Mozilla Application Suiten kehityksen ja keskittyä Firefoxiin. Mozilla Application Suiten kehitystä jatkamaan perustettiin Seamonkey-projekti.

Nautilus

Nautilus on GNOMEn tiedostoselain, mutta sillä voi myös selata web-sivuja. Web-sivujen näyttö perustuu Mozillaan.

Netscape

Netscapesta ei ole julkaistu Linux-versioita sitten 4.x-versiosarjan. Mozilla ja Seamonkey ovat toiminnaltaan erittäin lähellä uusia Netscape-versioita. Netscapen vanhentuneiden Linux-versioiden käyttöön ei pitäisi olla mitään syitä.

Opera

Opera on suljetun lähdekoodin ilmainen kevytselain. Monet pitävät Operaa yhtenä tämän hetken edistyneimmistä web-selaimista. Opera on jo kauan tarjonnut välilehdet ja kevyen sähköpostiohjelman. Nyt siihen voi liittää esim. BitTorrent tiedostojen siirtoohjelman, joka on yleinen tapa ladata eri Linux -distroja.

Nykyään Opera on ilmainen selain ja yhtiö hakeekin talouskasvua mobiiliselainten markkinoilta.

Operan kotisivu

Seamonkey

Seamonkey-selain perustettiin jatkamaan Mozilla Application Suiten kehitystä sen jälkeen, kun Mozilla Foundation päätti lopettaa Mozillan kehityksen ja keskittyä Firefoxiin.