Windows-ohjelmien ajaminen Linuxissa

Kohteesta Linux.fi
Versio hetkellä 23. marraskuuta 2007 kello 12.18 – tehnyt 80.221.63.209 (keskustelu)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Useimmat Windowsista Linuxiin siirtyvät löytävät kaikkiin tarpeisiinsa sopivat Linux-ohjelmat, mutta joissain erikoistapauksissa Windowsista luopuminen on mahdotonta, koska käyttäjän on pakko käyttää jotakin ohjelmaa, josta on olemassa vain Windows-versio.

Tällöin yksi mahdollisuus on yrittää ajaa ko. Windows-ohjelmaa joko emulaattorissa tai sitten kokonaista Windowsia virtuaalikoneessa.

Suosituin emulaattori lienee Wine. Asenna Wine ja sen jälkeen aja Winellä ko. Windows-ohjelman asennusohjelma. Ohjelmaa ei siis voi kopioida suoraan Windowsista, koska sen käyttö saattaa edellyttää myös tiettyjen kirjastojen ja rekisterimerkintöjen olemassaoloa, jotka eivät siirry pelkällä ohjelman kopioinnilla (tämä koskaa myös ohjelman kopiointia toiseen Windowsiin). Jos ohjelma ei toimi kunnolla, voi sitä yrittää säätää perehtymällä Winen asetuksiin.

Mikäli Windows-ohjelma ei toimi Winellä, voi asian kiertää asentamalla kokonaisen Windowsin Linuxin alla pyörivän virtuaalikoneen sisään. Suosituimmat virtuaalikoneet työpöytäkäyttöön lienevät maksullinen VMware ja vapaa VirtualBox. VMWaresta saa ilmaiseksi mm. server-version, jota käyttämällä voi luoda virtuaalikoneen, asentaa sen sisään Windowsin (XP tai Win98 SE on suositeltavat). Windowsin asentamisen jälkeen kannattaa asentaa virtuaaliseen Windowsiin VMware-tools, jolla näytön ja hiiren toiminta paranee, koska Windows saa VMwaren virtuaalinäytölle ja hiirelle sopivat virtuaaliajurit. Muita laitteita (verkkokortti, CD-asema, USB-väylä) voi myös siirtää virtuaalikoneen käyttöön, mutta niiden ajureiden kanssa voi olla vaikeuksia mikäli Windowsin omat ajurit eivät tunnista ko. virtuaalilaitteita. Virtuaalilaitteisiin ei siis voi käyttää ko. laitteiden varsinaisia Windows-ajureita, koska ne eivät näy virtuaalikoneelle sellaisinaan, vaan erityisinä VMwaren virtuaalilaitteina.

Jos virtuaalikonekaan ei toimi, täytyy tyytyä ns. tuplaboottiin, eli pitämään Windowsia ja Linuxia samalla koneella, mutta eri osioilla siten, että tietokoneen käynnistyessä voi valita kumman käyttöjärjestelmän haluaa käynnistää. Ne eivät kuitenkaan voi olla päällä samaan aikaan.