Wine

Kohteesta Linux.fi
Versio hetkellä 4. helmikuuta 2019 kello 01.50 – tehnyt Lahtis (keskustelu | muokkaukset) (fix)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wine
WINE-logo.png
Käyttöliittymä X
Lisenssi LGPL
Kotisivu winehq.org
Lähdekoodi Lähdekoodia ei ole määritelty
Windowsin pasianssi Winessä.
Windows Update Winen ajamassa Internet Explorerissa.

Wine on sovellus, jonka avulla on mahdollista ajaa monia Windows-ohjelmia Linuxissa. Teknisesti Wine (Wine Is Not an Emulator) on x86-käskykannalla pyöriville Unix-järjestelmille (kuten Linux, Solaris ja BSD:t) tarkoitettu avoin toteutus Windowsin API:sta. Kuten nimikin kertoo, kyseessä ei ole emulaattori, vaan eräänlainen yhteensopivuuskerros Windows-binäärien ja Unix-pohjaisen käyttöjärjestelmän välissä. Eräät yritykset ovat kehittäneet Wineä omiin suuntiinsa: Transgamingin Cedega ja Codeweaversin CrossOver Games ovat peleille ja CrossOver Office hyötyohjelmille viritettyjä versioita. Alkuperäinenkin Wine kykenee nykyään ajamaan esimerkiksi uusinta Microsoft Officea ja Internet Exploreria ongelmitta, ja pelitukikin on osin ajanut ainakin Cedegan ohi. Winen uskotaan helpottavan Windowsista Linuxiin siirtymistä erityisesti yrityksissä, kaikkia erikoisohjelmia kun ei ole saatavilla natiivijulkaisuina muille käyttöjärjestelmille kuin Windowsille.

Viidentoista vuoden kehitystyön jälkeen Winestä julkaistiin ensimmäinen vakaa versio Wine 1.0 kesäkuussa 2008. Versio 1.8 julkaistiin joulukuussa 2015 ja se toi mukanaan mm. DirectWrite, Direct2D- ja Direct3D -rajapintoihin liittyviä parannuksia, sekä PulseAudio-ajurin. Direct3D 11 -rajapinnan tuen kehitystyö on vielä Wine 1.8 -versiossa kesken, minkä vuoksi valtaosa kyseistä Direct3D-versiota käyttävistä sovelluksista ei vielä täysimääräisesti toimi Winellä. Tuen odotetaan paranevan tulevissa Winen versiojulkaisuissa. Tammikuussa 2019 julkaistiin Wine 4.0, joka toi tuen DirectX 12- ja Vulkan-rajapinnoille, sekä uusille peliohjaimille.

Winestä on saatavissa kolme eri haaraa: Stable (vakaa versio), Development (kehitysversio) ja Wine Staging (testausversio).

Käyttö

Käynnistä nykyisestä työhakemistosta löytyvä ohjelma ohjelma.exe Winellä:

wine ohjelma.exe

Tapa Wine ja sen ajamat prosessit:

wineserver -k

Wineserver ei aina ole PATH-muuttujan sisältämässä hakemistossa. Esimerkiksi Debianin Winessä se on asennettu hakemistoon /usr/lib/wine/

CD-aseman avaaminen tapahtuu komennolla:

wine eject asemanosoite:

esimerkiksi

wine eject e:

Winen asentaminen

Wine voidaan asentaa lähdekoodista tai jakelun paketinhallinnasta. Paketinhallinnan käyttäminen on suositeltavin tapa.

Arch Linux

Winen uusimmat versiot löytyvät suoraan Arch Linuxin oletuspakettilähteistä ja asentuvat esimerkiksi komennolla

pacman -Sy wine

Lisätietoja löytyy Arch Linuxin wikistä.

Debian ja Ubuntu

Winen voi asentaa Debianiin ja Ubuntuun (ja muihin apt-pohjaisiin distroihin) apt-getillä tai Synapticilla. Komentorivillä asennus tapahtuu komennolla:

apt-get install wine

Winellä on myös oma apt-lähde, josta on saatavilla uusimmat paketit. Lue lisää Winen asiasta kertovalta sivulta: http://www.winehq.org/download/deb Voit lisätä tämän PPA:n ohjelmalähteisiin seuraavalla komentorivikomennolla:

sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-wine/ppa

Ubuntun 16.04.1 LTS ttf-mscorefonts-installer-paketti on vanhentunut ja se ei toimi oikealla tavalla. Uusin paketti löytyy Debianin pakettivarastosta. Ja sen voi hakea komentorivikomennolla:

Info.png
Komennot, jotka alkavat merkillä $ (dollari) suoritetaan tavallisena käyttäjänä ja komennot, jotka alkavat merkillä # (ristikkomerkki) suoritetaan pääkäyttäjänä. Katso myös su ja sudo.
$ wget http://httpredir.debian.org/debian/pool/contrib/m/msttcorefonts/ttf-mscorefonts-installer_3.6_all.deb

Ja asennus tapahtuu esimerkiksi komentorivikomennolla:

# sudo gdebi ttf-mscorefonts-installer_3.6_all.deb

Fedora

Fedoran pakettivarastoista saatava Wine päivittyy yleensä jakelun julkaisujen välilläkin, joten yleensä ulkopuolisten pakettivarastojen käyttöönotto ei Winen takia ole tarpeellista. Pakettivarastoista Winen voi asentaa komennolla:

yum install wine

Gentoo

Wine voidaan asentaa Gentoo-järjestelmään emergen avulla:

emerge wine

Katso myös artikkeli MASKED- ja TESTING-pakettien käyttäminen Gentoossa.

Asentaminen lähdekoodeista

Jos jostain syystä tarvitset uusinta Wine-versiota (esimerkiksi uusin Wine osaa ajaa jotain tiettyä ohjelmaa, joka ei toimi vanhempien versioiden kanssa) eikä sellaista löydy valmiina binäärinä jakelusi paketinhallinnasta tai Winen sivuilta, voit asentaa Winen lähdekoodista. Lähdekoodista asentaminen saattaa kuitenkin aiheuttaa ongelmia, eikä sitä suositella. Lisätietoja ohjelmien asentamisesta lähdekoodista löytyy artikkelista kääntäminen.

Lataa Winen lähdekoodi Wine-projektin Sourceforge -sivustolta.

Pura lähdekoodi:

tar xjvf wine-versio.tar.bz2

Korvaa ylläolevassa komennossa 'versio' Winen versiolla, esim. 0.9.1.

Siirry Winen lähdekoodihakemistoon, ja aloita valmiin skriptin avulla tapahtuva käännösprosessi:

tools/wineinstall

Asennuksen aikana tarvitaan pääkäyttäjän salasanaa.

Mitä jos ohjelma ei toimikaan Winellä?

SimCity 4 on mahdollista saada toimimaan Winellä pienellä säätämisellä

Wine ei pysty vielä ajamaan kaikkia Windows-ohjelmia, vaikkakin tuki paranee kaiken aikaa. Etenkin DirectX:ää käyttävien pelien kanssa ongelmia saattaa esiintyä.

Jos jokin ohjelma ei suostu käynnistymään, kannattaa ensimmäisenä vilkaista Winen ohjelmatietokannasta, onko sitä lainkaan mahdollista saada toimimaan. Samalta sivulta saattaa myös löytyä esim. bugiraportteja, joita lukemalla voi selvittää, mitä on tehtävä, jotta ohjelma toimisi.

Mikäli edellä mainittu ei auta, kannattaa etsiä sivuja hakusanoilla "ohjelman nimi wine", mistä voi olla apua ongelman ratkaisemiseen.

Jos edellä mainitut keinot eivät tuota tulosta, kannattaa katsoa Winen antamaa virheilmoitusta: puuttuuko jokin DLL-tiedosto vai eikö jotain funktiota löydy Winen sisäänrakennetuista kirjastoista? Tällöin kannattaa etsiä Internetistä (esim. http://www.dll-files.com) kyseinen tiedosto ja Winen asetukset asettaa Wine käyttämään tätä natiivia DLL:ää Winen oman version sijaan. Lisäksi jos Winen virheilmoitus viittaa vaikkapa äänijärjestelmään, kannattaa kokeilla muuttaa joitain äänilaitteisiin liittyviä asetuksia.

Ohjelmakohtaisia ohjeita

Winen asetukset

Winen asetuksia voidaan muokata regedit-ohjelman avulla. Asetuksien muokkaamiseen liittyviä ohjeita löytyy Winen asetukset -sivulta. Nykyään Winen mukana tulee myös winecfg-ohjelma, jolla asetusten muuttaminen on helppoa. Wineä voidaan myös muokata winetricks -nimisen apuohjelman avulla. PlayOnLinux on ohjelmisto, jonka avulla voit helposti asentaa ja käyttää lukuisia ohjelmistoja ja pelejä. Ohjelma lataa aina ohjelmalle toimivimman Wine version, sekä osaa laittaa tarvittaessa asetukset kuntoon. Samalle koneella voi siis olla useita eri Winen versioita omilla virtuaaliasemillaan.

Katso myös

Aiheesta muualla

v  k  m
Emulaattorit ja virtuaalikoneet
 Emulaattorit  Bochs | Dolphin Emulator | DOSEMU | DOSBox | FCEUX | Wine | Cedega | SheepShaver | UAE | FS-UAE | Vice | MAME | QEMU
 Virtuaalikoneet  VMware | Xen | QEMU | VirtualBox | MOL | LXC | ScummVM | ResidualVM