Ero sivun ”Yle-dl” versioiden välillä

Kohteesta Linux.fi
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
(kh)
(→‎Asennus lähdekoodeista: gcc:n ym asennuksesta tarkemmin)
Rivi 10: Rivi 10:
  
 
==Asennus lähdekoodeista==
 
==Asennus lähdekoodeista==
Ohjelman [[lähdekoodi]]paketin voi ladata sen [http://users.tkk.fi/~aajanki/rtmpdump-yle/index.html kotisivuilta]. Ladattu lähdekoodi täytyy tämän jälkeen [[kääntäminen|kääntää]]. Kääntämistä varten tarvitaan [[OpenSSL]]:n kehitystiedostot, jotka yleensä löytyvät [[paketinhallintajärjestelmä|paketinhallinnasta]] nimellä <tt>openssl-devel</tt> tai <tt>libssl-dev</tt> sekä libxml2:n kehitystiedostot, jotka yleensä löytyvät nimellä <tt>libxml2-devel</tt> tai <tt>libxml2-dev</tt>.
+
Ohjelman [[lähdekoodi]]paketin voi ladata sen [http://users.tkk.fi/~aajanki/rtmpdump-yle/index.html kotisivuilta]. Ladattu lähdekoodi täytyy tämän jälkeen [[kääntäminen|kääntää]].  
 +
 
 +
Kääntämistä varten tarvitaan [[OpenSSL]]:n kehitystiedostot, jotka yleensä löytyvät [[paketinhallintajärjestelmä|paketinhallinnasta]] nimellä <tt>openssl-devel</tt> tai <tt>libssl-dev</tt> sekä libxml2:n kehitystiedostot, jotka yleensä löytyvät nimellä <tt>libxml2-devel</tt> tai <tt>libxml2-dev</tt>.
  
 
Ensin puretaan paketti komennolla
 
Ensin puretaan paketti komennolla
Rivi 19: Rivi 21:
 
  [[sudo]] make install
 
  [[sudo]] make install
  
Jos <tt>make</tt>-komento antaa virheilmoituksen <tt>"/bin/sh: g++: not found"</tt> (tai vastaavan) puuttuu järjestelmästä kääntämiseen tarvittavia työkaluja. Esimerkiksi Ubuntussa työkalujen asentaminen onnistuu [[ohjelmien asentaminen|asentamalla]] paketti <tt>build-essential</tt>, muissa jakeluissa esimerkiksi <tt>gcc</tt>. Lisätietoja löytyy artikkelista [[Kääntäminen]].
+
Mikäli viimeinen komento tuottaa virheilmoituksen ([[sudo]]n käyttöön ei ole oikeuksia), voi sen yrittää antaa muodossa
 +
[[su]] -c "make install"
  
Mikäli viimeinen komento tuottaa virheilmoituksen ([[sudo]]n käyttöön ei ole oikeuksia), voi sen yrittää antaa muodossa
+
Jos <tt>make</tt>-komento antaa virheilmoituksen <tt>"/bin/sh: g++: not found"</tt> (tai vastaavan) puuttuu järjestelmästä kääntämiseen tarvittavia työkaluja. Yleensä ne saa asennettua asentamalla [[ohjelmien asentaminen|asentamalla]] (ainakin) paketit <tt>[[make]]</tt> ja <tt>[[gcc|gcc-c++]]</tt> (tai jos sitä ei löydy, niin paketin <tt>gcc</tt>). [[Debian]]-pohjaisissa jakeluissa (mm. [[Ubuntu]]) niiden asennus onnistuu myös asentamalla paketti <tt>build-essential</tt>. Lisätietoja löytyy artikkelista [[Kääntäminen]].
[[su]] -c "make install"
 
  
 
==Käyttö==
 
==Käyttö==

Versio 30. lokakuuta 2009 kello 15.40

RTMPDump-YLE

Käyttöliittymä teksti
Lisenssi GPLv.2
Kotisivu [1]
Lähdekoodi Lähdekoodia ei ole määritelty
RTMPDump-YLE käytössä.
Ohjetekstiä.

RTMPDump-YLE eli yle-dl on komentoriviohjelma video- ja äänitiedostojen lataamiseen YLE Areenasta kovalevylle. TV- ja radio-ohjelmien lisäksi ohjelmalla voi ladata Areenan nettiradioita sekä suoria lähetyksiä.

RTMPDump-YLE perustuu Andrej Stepanchukin RTMPDump-ohjelmaan, joka puolestaan perustuu Team Boxeen RTMPDumper-ohjelmakoodeihin. JSON-viestien jäsentämiseen käytetään json-c-kirjastoa.

YLEn ohjelmien lataaminen on sallittua vain omaan käyttöön.

Asennus lähdekoodeista

Ohjelman lähdekoodipaketin voi ladata sen kotisivuilta. Ladattu lähdekoodi täytyy tämän jälkeen kääntää.

Kääntämistä varten tarvitaan OpenSSL:n kehitystiedostot, jotka yleensä löytyvät paketinhallinnasta nimellä openssl-devel tai libssl-dev sekä libxml2:n kehitystiedostot, jotka yleensä löytyvät nimellä libxml2-devel tai libxml2-dev.

Ensin puretaan paketti komennolla

tar xf paketinnimi

Tämän jälkeen siirrytään paketista purettuun hakemistoon komennon cd avulla ja annetaan komennot

./configure
make
sudo make install

Mikäli viimeinen komento tuottaa virheilmoituksen (sudon käyttöön ei ole oikeuksia), voi sen yrittää antaa muodossa

su -c "make install"

Jos make-komento antaa virheilmoituksen "/bin/sh: g++: not found" (tai vastaavan) puuttuu järjestelmästä kääntämiseen tarvittavia työkaluja. Yleensä ne saa asennettua asentamalla asentamalla (ainakin) paketit make ja gcc-c++ (tai jos sitä ei löydy, niin paketin gcc). Debian-pohjaisissa jakeluissa (mm. Ubuntu) niiden asennus onnistuu myös asentamalla paketti build-essential. Lisätietoja löytyy artikkelista Kääntäminen.

Käyttö

Ohjelman käyttö onnistuu seuraavan tyyppisellä komennolla:

yle-dl yle_video_sivun_osoite [rtmpdump-valitsimet]

Esimerkiksi:

yle-dl http://areena.yle.fi/video/261405

Valitsin -o määrittelee kohdetiedoston nimen.

yle-dl http://areena.yle.fi/video/261405 -o /polku/hakemistoon/video.mp4

Muita valitsimia:

  • --resume - jatkaa aikaisemmin keskeytynyttä latausta
  • -o - kohdetiedosto
  • --help - pikaohje

Radio-ohjelmat mp3-muodossa

Pelkkää ääntä sisältävät ohjelmat (eli radio-ohjelmat) lähetetään mp3-formaatissa, mutta ne on "kääritty Flashiin", eikä ladattuja tiedostoja siksi voi soittaa kaikilla mp3-soittimilla. Flash-kerroksen saa kuorittua pois (ilman mitään vaikutusta äänenlaatuun) ffmpeg-nimisellä ohjelmalla, käyttäen seuraavaa komentoa:

ffmpeg -i tiedosto.fla -acodec copy tiedosto.mp3

Korvaa "tiedosto.fla" yle-dl:n tallentaman tiedoston nimellä, ja "tiedosto.mp3" haluamallasi mp3-tiedoston nimellä.

Katso myös