Ero sivun ”Varmuuskopiointi” versioiden välillä
Ei muokkausyhteenvetoa |
(ei mitään eroa)
|
Versio 20. kesäkuuta 2006 kello 08.48
Varmuuskopiointi kannattaa aina tehdä vähintään toiselle kovalevylle (kovalevyrikkojen takia). Mielellään toiselle koneelle (viruksien, ohjelmavirheiden ja käyttäjän virheiden takia) ja mielellään vieläpä sellaiselle koneelle joka sijaitsee eri rakennuksessa (esim. tulipalojen varalta). Tilastollisesti tiedostoja kuitenkin tuhoutuu eniten käyttäjän virheiden, viruksien ja ohjelmavirheiden takia. Kovalevyjen rikkoutumiset tulevat kuitenkin lähellä perässä.
Rsync
Rsync on hyvä ratkaisu varmuuskopiointiin, jos:
- Haluaa varmuuskopioida toiselle koneelle verkon yli
- Varmuuskopioitavia tiedostoja on paljon, mutta vain harvat niistä muuttuvat päivittäin
- Jos varmuuskopioitavien tiedostojen joukossa on paljon suuria tiedostoja, jotka eivät juuri koskaan muutu
- Haluaa minimoida varmuuskopiointiin / tiedostojen siirtoon käytetyn ajan ja kaistan
Tämä komento kopioi ssh:n yli /home/tunnus/ kansion sisällön koneelle jonka ip on 192.168.0.1, /home/tunnus2/backup/ kansion alle. rsync kirjautuu sisään tunnus2:n tunnuksilla toiselle koneelle.
/usr/bin/rsync -avz -e ssh /home/tunnus/ tunnus2@192.168.0.1:/home/tunnus2/backup/
Ylläolevassa on tosin se vika, että se ei ole täysin automaattinen, vaan se kysyy tunnus2:n salasanaa. Tästä pääsee eroon kun luo ssh:ta varten avainparin: [[1]]
Ylläolevaa voi vielä kehittää paremmaksi tekemällä vastaanottavalle koneelle scriptin joka tekee paketin koko backup kansiosta ja tallentaa sen päivämäärällä varustetulla nimellä ja poistelee automaattisesti vanhimpia paketteja.