Ero sivun ”Suositeltavat laitteistoratkaisut” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
lisää laitteita, wikitystä
(lisää laitteita, wikitystä)
Rivi 3: Rivi 3:


==Emolevy-BIOS==
==Emolevy-BIOS==
Laita BIOS asetus 'Plug&Play OS' ''No''-asentoon. Tällöin BIOS asettelee laiteresurssit (irq,muistit yms.) Linuxille valmiiksi. 2.6-sarjan ytimet ovat periaatteessa Plug&Play BIOS -yhteensopiva, mutta monessa distribuutiossa valintaa ei ole käännetty päälle tai sen kanssa voi esiintyä ongelmia.
Laita BIOS-asetus 'Plug&Play OS' ''No''-asentoon mikäli koet outoja ongelmia laiteistotuen kanssa. Tällöin BIOS asettelee laiteresurssit (irq, muistit yms.) Linuxille valmiiksi. 2.6-sarjan ytimet ovat periaatteessa Plug&Play BIOS -yhteensopiva, mutta monessa [[jakelu]]ssa valintaa ei ole käännetty päälle tai sen kanssa voi esiintyä ongelmia.


==Näytönohjain==
==Laitetuki==
Mieti näytönohjainta hankkiessasi, kuinka paljon tarvitset 3d-kiihdytystä. Mikäli toteat, että käyttösi on enemmän 2d suuntautunutta, Matroxin kortit ovat hyvin tuettuja ja tarjoavat yleensä tähän parhaan kuvalaadun. Tosin ero on vain marginaalinen nykyisiin NVIDIA:n ja ATI:n kortteihin.
===Digikamerat===
[[USB-muisti|USB-massamuistitekniikkaa]] käyttävät kamerat näkyvät Linuxissa ulkoisena massamuistina ja toimivat näin ollen ilman erillistä ajuria. Useimmille muille kameramalleille (mm. [[PTP]]-protokollaa käyttävät) löytyy tuki [[Gphoto]]-ohjelmiston kautta. Gphotoa voi käyttää joko [[komentorivi]]ltä gphoto2-työkalulla tai graafisesti esimerkiksi [[Digikam]]in, [[F-Spot]]in, [[Gthumb]]in tai [[Gtkam]]in kautta. Ks. artikkeli [[Digitaalikamera]].
 
===Digi-TV===
Ks. [[Linux ja digi-tv]]
 
===Kaukosäätimet===
Kaukosäädinten käyttöön käytetään yleensä [http://www.lirc.org/ Lirc]-nimistä ohjelmistoa. Ks. artikkeli [[Kaukosäätimet]].
 
===Näytönohjaimet===
Mieti näytönohjainta hankkiessasi, kuinka paljon tarvitset 3d-kiihdytystä. Mikäli toteat, että käyttösi on enemmän 2d-suuntautunutta, Matroxin kortit ovat hyvin tuettuja ja tarjoavat yleensä tähän parhaan kuvalaadun. Tosin ero on vain marginaalinen nykyisiin NVIDIA:n ja ATI:n kortteihin.


Intelin näytönohjaimia voi pitää tällä hetkellä parhaimpina, koska Intel tukee niiden avoimen lähdekoodin ajureiden kehitystä, toisin kuin NVIDIA ja ATI.
Intelin näytönohjaimia voi pitää tällä hetkellä parhaimpina, koska Intel tukee niiden avoimen lähdekoodin ajureiden kehitystä, toisin kuin NVIDIA ja ATI.
Rivi 14: Rivi 24:
Lisätietoja artikkelissa [[näytönohjaimet]].
Lisätietoja artikkelissa [[näytönohjaimet]].


==Verkkolaitteet==
===Skannerit===
Kts. [[Millaisen verkkolaitteen valitsen Linuxin kanssa käytettäväksi]]
Suositeltavaa on tarkistaa [[SANE]]-projektin [http://www.sane-project.org/ sivuilta], tuetaanko jotakin tiettyä skannerimallia.


==Skannerit==
===Tulostimet===
Ks. [[Kirjoittimen valinta]].


Suositeltavaa on tarkistaa [[SANE]]-projektin [http://www.sane-project.org/ sivuilta], tuetaanko jotakin tiettyä skannerimallia.
===Verkkolaitteet===
Ks. [[Millaisen verkkolaitteen valitsen Linuxin kanssa käytettäväksi]]


==Tulostimet==
===Web-kamerat===
Kts. [[Kirjoittimen valinta]].
Web-kameroiden ajurituki on yleisesti ottaen hyvällä tasolla, vaikka useimmat ajurit ovatkin epävirallisia. Ks. [[Web-kamera]].


==WLAN==
===WLAN===
[[WLAN]]-artikkelissa on dokumentoituna Linuxissa hyväksi havaitut WLAN-laitteet.
[[WLAN]]-artikkelissa on dokumentoituna Linuxissa hyväksi havaitut WLAN-laitteet.


==Muut==
==Aiheesta muualla==
http://www.linuxhardware.org/
*http://www.linuxhardware.org/ - Testejä ja vertailuja laitteista Linuxissa. Englanninkielinen.
Englanninkielinen sivusto sisältää testejä ja vertailuja laitteista Linuxilla.
*http://leenooks.com/ - Linux Incompatibility list. Linuxissa tunnetusti toimimattomat laitteet. Lukijoiden kokemuksia. Englanninkielinen.
 
*http://www.linuxcompatible.org/compatibility.html - Lukijoiden kokemuksia laitteiden (ja ohjelmistojen) toimimisesta Linuxissa. Englanninkielinen.
http://leenooks.com/
*http://www.linux-tuki.fi/ohje_ostaminen - Vinkkejä Linux-yhteensopivien laitteiden ostamiseen
Linux Incompatibility list. Linuxissa tunnetusti toimimattomat laitteet. Lukijoiden kokemuksia. Englanninkielinen.
 
http://www.linuxcompatible.org/compatibility.html
Lukijoiden kokemuksia laitteiden (ja softan) toimimisesta Linuxissa. Englanninkielinen.
 
http://www.linux-tuki.fi/ohje_ostaminen
Vinkkejä Linux-yhteensopivien laitteiden ostamiseen


[[Luokka:Laitteisto]]
[[Luokka:Laitteisto]]
4 316

muokkausta

Navigointivalikko