Ero sivun ”Varmuuskopiointi” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
3 301 merkkiä lisätty ,  24. lokakuuta 2007
Johdatusta laajennettu huomattavasti, vanhaa tekstiä muutettu
p (Usb -> USB)
(Johdatusta laajennettu huomattavasti, vanhaa tekstiä muutettu)
Rivi 1: Rivi 1:
{{Yhteistyö}}
{{Yhteistyö}}
Varmuuskopiointi kannattaa aina tehdä vähintään toiselle kovalevylle (kovalevyrikkojen takia). Levyrikkojen varalta voidaan käyttää myös [[RAID]]-[[RAID#1-taso|peilausta]]. Mielellään toiselle koneelle (viruksien, ohjelmavirheiden ja käyttäjän virheiden takia) ja mielellään vieläpä sellaiselle koneelle joka sijaitsee eri rakennuksessa (esim. tulipalojen varalta). Tilastollisesti tiedostoja kuitenkin tuhoutuu eniten käyttäjän virheiden, viruksien ja ohjelmavirheiden takia. Kovalevyjen rikkoutumiset tulevat kuitenkin lähellä perässä. Hyviä työkaluja tiedostojen varmuuskopiointiin kahden eri koneen välillä ovat mm. [[Rsync]] ja [[Unison]].
Ilman säännöllistä varmuuskopiointia on vain ajan kysymys, milloin menettää tietokoneella säilyttämiään tiedostoja. Ne voivat hävitä esimerkiksi levyrikon, haittaohjelman, huolimattoman päivityksen, muun erehdyksen tai tulipalon seurauksena. Varmuuskopiointi ei kuitenkaan ole vaikeaa.
 
== Mitä kopioida ==
* kotihakemistot (<tt>/home</tt>)
* mahdolliset muut käyttäjien tiedostot (<tt>/valokuvat</tt> tms.)
* sähköpostikansiot (kotihakemistossa tai palvelimen omissa hakemistoissa)
* mahdolliset muut palvelinten hakemistoissa olevat tiedostot (<tt>/srv/www</tt> yms.)
* järjestelmän asetukset (<tt>/etc</tt>)
* pakettitietokanta (<tt>/var/lib/dpkg</tt> tms.)
* itse tehdyt skriptit ja itse käännetyt ohjelmat tai ainakin niihin tehdyt muutokset (<tt>/usr/local</tt> yms.)
* varmuuskopioinnin järjestelyihin liittyvää tietoa, esimerkiksi listaa kopioiduista tiedostoista
 
Lisäksi pitää olla jokin tapa saada järjestelmä pystyyn mahdollisen levyrikon jälkeen. Oman jakelun asennusmedia saattaa olla sopiva. Jos varmuuskopiointiin käyttää jotakin hiukankin epätavallisempaa ohjelmaa tai tiedostomuotoa, ohjelma ja sen asetukset pitää olla tallessa sellaisessa muodossa, että varmuuskopiot saa palautettua.
 
Eri tiedostot kaipavat kopiointia eri väliajoin: valokuvista riittää, kun niistä on muutama kopio, nehän eivät yleensä muutu. Asetustiedostot pitää kopioida ainakin suuremman päivityksen yhteydessä. Kotihakemistot ja sähköpostit pitää kopioida usein. Vain muuttuneiden tiedostojen kopioiminen on helppoa, mutta kauan muuttumatta ollut tiedosto pitää kuitenkin voida palauttaa kohtuullisen tuoreesta kopiosta.
 
== Milloin ja mihin ==
Tilastollisesti tiedostoja tuhoutuu eniten käyttäjän virheiden, haittaohjelmien ja ohjelmavirheiden takia. Tiedoston rikkoontumista ei välttämättä huomaa heti, joten osa vanhoista varmuuskopioista kannattaa säilyttää. Tavallista on säilyttää päivittäiset kopiot jonkin aikaa ja välillä otettu koko järjestelmän varmuuskopio "ikuisesti".
 
Tärkeistä tieostoista kannattaa ottaa kopioita työn kuluessa, aina välillä ja aina ennen ja jälkeen suuremman muutoksen tekemistä. Tähän riittänee tallentaminen eri nimellä, mutta versionhallintajärjestelmääkin voi käyttää.
 
Päivittäinen varmuuskopiointi on hyvä tehdä automatisoidusti ([[cron]]+[[anacron]]), jottei se unohdu, mielellään vähintään toiselle kovalevylle. Kovalevyjen rikkoontumiset ovat tavallinen syy tietojen menettämiselle.[[RAID]]-[[RAID#1-taso|peilaus]] auttaa yhden levyn rikkoontuessa.
Toiselle koneelle kopioiminen suojaa jonkin verran myös haittaohjelmilta, ohjelmavirheiltä ja käyttäjävirheiltä, [[CD-levy|CD-levylle]] tai DVD:lle kopioiminen vielä paremmin (mutta levynpolton automatisointi on hankalaa).
 
Ainakin välillä varmuuskopio olisi hyvä saada turvaan toiseen rakennukseen (tulipalojen, tulvien, salaman aiheuttamien laiterikkojen yms. varalta).
 
On hyvä käyttää varmuuskopiointiin useampaa tekniikkaa. Internetin kautta on helppoa siirtää varmuuskopio ystävän tai palveluntarjoajan kiintolevylle, jossa se on turvassa omaa taloa kohdanneesta onnettomuudesta, mutta helposti hävitettävissä inhimmillisen erehdyksen myötä. DVD saattaa muuttua ajan myötä lukukelvottomaksi, mutta kirjahyllyssä se on haittaohjelmilta turvassa.  
 
Hyviä työkaluja tiedostojen varmuuskopiointiin kahden eri koneen välillä ovat mm. [[Rsync]] ja [[Unison]]. Perinteisiä varmuuskopiointiin soveltuvia työkaluja ovat mm. tar, dump ja cpio. Eri tarpeisiin tehtyjä varmuuskopiointiohjelmistoja on runsasti.
 
Varmuuskopiointiohjelmia ja tiedostomuotoja valittaessa on hyvä muistaa, että kopion pitää olla palautettavissakin. Onko tiedostomuoto sellainen, että sen saa palautettua vielä kymmenen vuoden kuluttua siitä, kun ohjelman tekijä lopetti ohjelman ylläpidon? Entä miten hyvin tiedostot saa palautettua [[bittirutto|bittiruton]] jäljiltä.  


== Rsync ==
== Rsync ==
785

muokkausta

Navigointivalikko