Ero sivun ”Virtuaalityöpöytä” versioiden välillä
LP (keskustelu | muokkaukset) (esittely, esimerkkejä kuvineen kaivataan) |
(ei mitään eroa)
|
Versio 16. lokakuuta 2008 kello 18.17
Virtuaalityöpöytä on X-palvelimen ja monen ikkunointiohjelman tarjoama ominaisuus, jolla voi käyttää näyttöä isompaa "työpöytää" tai useampia työpöytiä samaan tapaan kuin Linux tarjoaa useampaa virtuaalikonsolia. Näyttö tarjoaa näkymän ("viewport") yhteen työpöytään tai osaan yhtä työpöytää.
Linuxin käyttämät X-palvelimet (XFree86 ja X.org) tarjoavat itsessään isoimman asetustiedostossa määrätyn pikselimäärän mukaisen virtuaalityöpöydän. Jos näytön resoluutio on tätä pienempi, osoittimen vieminen näytön reunaan saa kuvan siirtymään, niin että reunan "takana" oleva osa työpöydästä tulee esille. Ohjelmat eivät tiedä siitä, mikä osa työpöydästä näkyy näytöstä.
Ikkunointiohjelmat käyttävät yleensä toista järjestelmää, jossa työpöytä on jaettu näytön kokoisiin alueisiin ja tehtäväpalkissa tms. olevasta työpöydän kuvasta voi valita kulloinkin käytettävän osan työpöydästä. Ohjelmat aukeavat yleensä yhteen tällaiseen alueeseen. Osoitinta liikuteltaessa alueen reuna tarjoaa tietyn "vastuksen", ettei liian helposti siirryttäisi viereiselle alueelle. X-palvelimen kaltainen pehmeä raja tai muu näytön kohdistaminen alueista riippumatta on yleensä mahdollista.
Haluttaessa ohjelman ikkunan voi avata näyttöä isompaan ikkunaan, mikä saattaa olla näppärää erityistilanteissa, esimerkiksi jos jokin ohjelma välttämättä haluaa näyttää turhia työkalupalkkeja tms., joista pääsee siirtämällä tämä osa ohjelman ikkunaa näytön ulkopuolelle.
Ikkunointiohjelmat tarjoavat myös useampaa työpöytää, jotka toimivat itsenäisemmin. Eräs käyttötapa on pitää tietyn työtehtävän kaikki ikkunat yhdellä virtuaalityöpöydällä, jolloin työtehtävästä toiseen (esimerkiksi puhelimen soidessa) siirrytään vaihtamalla työpöytää. Vastaavan toiminnallisuuden saa käyttämällä useampaa X-palvelinta, mutta vaihto työpöydästä toiseen on kevyt operaatio.