Ero sivun ”Tmpfs” versioiden välillä
(Ak: Uusi sivu: Tmpfs on tiedostojärjestelmä, jossa tiedostot tallennetaan pääasiassa tietokoneen keskusmuistiin eikä lainkaan kiintolevylle. Silti se näkyy käyttöjärjestelmälle normaalina ...) |
(ei mitään eroa)
|
Versio 9. marraskuuta 2008 kello 12.23
Tmpfs on tiedostojärjestelmä, jossa tiedostot tallennetaan pääasiassa tietokoneen keskusmuistiin eikä lainkaan kiintolevylle. Silti se näkyy käyttöjärjestelmälle normaalina levyosiona. Tällaisen osion käsittely on nopeaa mutta kaikki sinne kirjoitettu data häviää, kun tietokone käynnistetään uudestaan.
Perustietoa
Tmpfs:ää voidaan käyttää esimerkiksi väliaikaistiedostoja varten, jolloin ohjelmien toiminta hieman nopeutuu kun väliaikaisia tiedostoja ei tarvitse kirjoittaa kiintolevylle vaan ne tallennetaan pelkästään muistiin. Toinen käyttötarkoitus on tallentaa sinne väliaikaisesti tietoturvan kannalta arkaluontoisia tietoja kuten esimerkiksi gpg:llä avattuja salattuja viestejä lukemista varten, jolloin niistä ei jää mitään mahdollisesti palautettavissa olevaa jälkeä kiintolevylle.
Tmpfs voi kuitenkin käyttää kiintolevyn swap-osiota tai -tiedostoa, mikäli vapaan keskusmuistin määrä laskee hälyttävän alhaiseksi. Tällöin kiintolevylle siirretään vähiten käytettyjä tiedostoja ja kaikki sinne siirretyt tiedostot poistetaan uudelleenkäynnistyksen yhteydessä.
Tmpfs:n lisäksi keskusmuistissa olevan levyosion voi luoda ns. RAM-osiona. Tmpfs:n etuna on kuitenkin se, että sen koko muuttuu dynaamisesti eikä se varaa keskusmuistia tarpeettomasti. Haittapuolena on se, että arkaluontoista tietoa saattaa joissain tilanteissa päätyä kiintolevylle.
Käyttö
Joissain jakeluissa on oletuksena käytössä tmpfs-osio. Esimerkiksi Ubuntussa se on automaattisesti liitetty hakemistoon /dev/shm. Tmpfs-osion olemassaolon voi tarkistaa komennolla
mount | grep tmpfs
Jos komennon tulosteessa on seuraavan kaltainen rivi
tmpfs 378M 0 378M 0% /joku/hakemisto
niin tmpfs-osio löytyy hakemistosta /joku/hakemisto. Jos näin on, kyseistä osiota voi alkaa käyttää samantien. Yleensä kaikilla käyttäjillä on sinne kirjoitusoikeudet. Tarvittaessa oikeuksia voi muuttaa artikkelin tiedoston oikeudet ohjeiden mukaan.
Jos tällaista osiota ei ole, se voidaan tarvittaessa luoda suoraan mount-komennolla:
mount -t tmpfs tmpfs /liitoshakemisto
Näin luodun tmpfs:n maksimikooksi asetetaan puolet keskusmuistin määrästä. Maksimikoon voi antaa liittämisen yhteydessä, esimerkiksi maksimikoko 1Gt asetettaisiin komennolla
mount -t tmpfs -o size=1G tmpfs /liitoshakemisto
Maksimikokoa voi muuttaa myös liittämisen jälkeen remount-asteuksella:
mount -o remount,size=2G /liitoshakemisto
Oletuksena tmpfs-osiolle on kaikilla kirjoitusoikeudet. Oikeuksia voidaan muuttaa komennolla chmod.
Tmpfs-tiedostojärjestelmiä voi luoda myös useampia.
Fstab
Tmpfs-osio voidaan liittää automaattisesti käynnistyksen yhteydessä lisäämällä /etc/fstab-tiedostoon rivi
tmpfs /liitoshakemisto tmpfs rw 0 0