Ero sivun ”Etherboot” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
(nostalgiaa -90 luvulta.)
(ei mitään eroa)

Versio 25. syyskuuta 2013 kello 19.13

Etherboot on verkkkokäynnistyksen ohjelmisto joka mahdollistaa tietokoneen käynnistämisen verkon palvelimelta ilman paikallista massamuistia. Alkuperäisissä versioissa ohjelma käännettiin Linuxissa ja luodut mikrokoodit kirjoitettiin EPROM-muisteille erillisellä ns polttolaitteella ja kiinnitettiin verkkokortin piirikantaan. Nykyiset verkkokortit ovat korvanneet UV-valolla tyhjennettävät EPROM-muistit uudelleenkirjoitettavalla flash-muistilla jolloin aikaa ja erikoislaitteita vaativa mekaaninen asennusvaihe jäi pois.

Käynnistysohjelma ajetaan PC-laitteen käynnistyessä ja lataa TFTP-protokollalla (trivial file transfer protocol) esim Linux-ytimen palvelimelta ja liittää juuri- ja muut tiedostojärjestelmät NFS- tai iSCSI-verkkolevynä.

Kyse ei ole varsinaista etäkäytöstä vaan etäkäynnistyksestä jonka jälkeen ohjelmat ajetaan paikallisesti paikallisella fyysisellä käyttöliittymällä. Ratkaisu mahdollistaa hiljaisen laitteiston, keskitetyn tallennuksen ja pienellä työllä ylläpidettävän, hyvin skaalautuvan ympäristön. Yhteensopivien (arkkitehtuuri, ajurit) työpisteiden lukumäärän tulee olla kymmeniä, jotta se perustelisi suhteellisen vähänkäytetyn ja pienen ekosysteemin ympäristön rakenteluun käytetyn ajan.