Ero sivun ”Hakemisto” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
pEi muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
 
(5 välissä olevaa versiota 3 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
Yleinen rakenteinen sisällysolio esimerkiksi kiintolevyllä, kirjanmerkeissä, FTP-palvelimella.
{{Perustietoa}}
'''Hakemisto''' on yleinen rakenteinen sisällysolio esimerkiksi kiintolevyllä, kirjanmerkeissä tai [[FTP]]-palvelimella.


== Lisätietoja ==
Hakemisto voi sisältää alihakemistoja tai muita tiedostoja. Unixien [[Tiedostojärjestelmä|tiedostojärjestelmissä]] hakemisto on erikois[[tiedosto]], joka sisältää hakemiston sisältämien tiedostojen nimet ja [[i-node]]-numerot sekä joskus muuta tietoa, kuten tiedon tiedostojen tyypistä.
* [[Linuxin kansiorakenne]]
* [[wikipedia:fi:Hakemisto|Hakemisto Wikipediassa]]


[[Luokka:Järjestelmä]]
Yksinkertaisimmillaan hakemiston sisältö on lista tiedostoista inode-numeroineen, mutta nykyään käytetään usein isommissa hakemistoissa puurakennetta, jolloin tietyn tiedoston löytäminen on nopeampaa.
 
Jokaisessa hakemistossa on vähintään alihakemistot <tt>.</tt> ja <tt>..</tt>, joista edellinen viittaa hakemistoon itseensä ja jälkimmäinen hakemistoon, jonka alihakemisto kyseinen hakemisto on. [[Juurihakemisto]]n osalta myös jälkimmäinen viittaa hakemistoon itseensä.
 
==Katso myös==
* [[Tiedosto]]
* [[Linuxin hakemistorakenne]]
* [[ls]] - komento hakemiston sisällön listaamiseen
 
[[Luokka:Käsitteet]]
[[Luokka:Tiedostojärjestelmät]]

Nykyinen versio 30. kesäkuuta 2014 kello 00.22

Linux.fi-wikissä artikkelit käsittelevät yleensä aihettaan siltä osin, kuin se koskee Linuxia ja avoimia/vapaita ohjelmistoja. Yleisluontoisemman artikkelin tästä aiheesta löydät tietosanakirja Wikipediasta.

Hakemisto on yleinen rakenteinen sisällysolio esimerkiksi kiintolevyllä, kirjanmerkeissä tai FTP-palvelimella.

Hakemisto voi sisältää alihakemistoja tai muita tiedostoja. Unixien tiedostojärjestelmissä hakemisto on erikoistiedosto, joka sisältää hakemiston sisältämien tiedostojen nimet ja i-node-numerot sekä joskus muuta tietoa, kuten tiedon tiedostojen tyypistä.

Yksinkertaisimmillaan hakemiston sisältö on lista tiedostoista inode-numeroineen, mutta nykyään käytetään usein isommissa hakemistoissa puurakennetta, jolloin tietyn tiedoston löytäminen on nopeampaa.

Jokaisessa hakemistossa on vähintään alihakemistot . ja .., joista edellinen viittaa hakemistoon itseensä ja jälkimmäinen hakemistoon, jonka alihakemisto kyseinen hakemisto on. Juurihakemiston osalta myös jälkimmäinen viittaa hakemistoon itseensä.

Katso myös[muokkaa]