Ero sivun ”Kustomointi” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
(Kustomointi)
(ei mitään eroa)

Versio 29. maaliskuuta 2019 kello 18.10

Kustomointi (räätälöinti) tarkoittaa olevassaolevan Linuxim muuttelua ja pakkaammista .iso-tiedostoksia. Tässä tapauksessa ei välttämättä muuteta Linuxin ohjelmakoodia tai perusrakennetta. Yleensä muutetaan joitain asetuksia, lisätään ohjelmia ja vaihdetaan esim kieli ja työpöydän taustakuva.

Levyllä oleva Linux --> .iso

Yksi tapa kustoimoida on pakata levyllä oleva ajettava käyttöjärjestelmä .iso-tiedostoon. Tämä tehdään Ubuntu-pohjaisessa jakelussa esim BodhiBuilder ja Pinguy Builder-ohjelmalla. Myös Linux Live Litillä tämä onnistuu, mutta käynnistyvä Linux ei muistuta live-tiedoston rakenteeltaan alkuperäistä Ubuntua. Distosharekin sopii tarkoitukseen.


Kakemistossa oleva .iso --> chroot --> uusi .iso

Tämä vaatii komentorivin kohtlluusta osaamista.

Varmin tapa luoda oma Linux lienee ladata linuxin .iso-tiedosto levylle. Tämä puretaan kahteen kakemistoon esim "live" ja "rootfs". Rootfs sisältää kostomoitavan linuxin sellaisena kuin se ajateaan. Niinpä sen voi kustomoida chroot-komennolla.

Ubuntussa tähän sopivia komentoja on esim Cubic. Alkutoimien jälkeen ilmestyy kustomoitavan linuxin chroot-ikkuna.

Niinpä käyttäjä voi asentaa sudo apt ... toiminnoilla uusia ohjelmia. Lisäksi voi esim. kopioida kotihakemiston firefoxin ja työpöydän asetukset rootfs:in /ext/skel hakemistoon. Muutenkin voi muutella käynnistystiedostoja.

Aiheesta muualla