Ero sivun ”Null” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
(Typo fix (minor))
Ei muokkausyhteenvetoa
 
(Yhtä välissä olevaa versiota toisen käyttäjän tekemänä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
<tt>/dev/null</tt> on Unix-järjestelmissä (myös Linux) [[Linuxin hakemistorakenne|/dev-hakemistossa]] sijaitseva [[laitetiedosto]], johon kaikilla käyttäjillä on kirjoitusoikeus, mutta johon kirjoitettu data yksinkertaisesti häviää. Mikä tahansa ohjelma voi avata tiedoston. Kaikki luvut siitä palauttavat [[EOF|loppumerkin]]. Tämän vuoksi sen koon voidaan sanoa aina olevan 0 - <tt>/dev/null</tt> ei siis sisällä mitään. Sen sijaan kaikki <tt>/dev/null</tt>iin kirjoitettu data ilmoitetaan kirjoittavalle ohjelmalle hyväksytyksi, mutta tietoa ei tallenneta mihinkään.
<tt>'''/dev/null'''</tt> on Unix-järjestelmissä (myös Linux) [[Linuxin hakemistorakenne|/dev-hakemistossa]] sijaitseva [[laitetiedosto]], johon kaikilla käyttäjillä on kirjoitusoikeus, mutta johon kirjoitettu data yksinkertaisesti häviää. Mikä tahansa ohjelma voi avata tiedoston. Kaikki luvut siitä palauttavat [[EOF|loppumerkin]]. Tämän vuoksi sen koon voidaan sanoa aina olevan 0 - <tt>/dev/null</tt> ei siis sisällä mitään. Sen sijaan kaikki <tt>/dev/null</tt>iin kirjoitettu data ilmoitetaan kirjoittavalle ohjelmalle hyväksytyksi, mutta tietoa ei tallenneta mihinkään.


Null:ia läheisesti muistuttaa [[zero]]. Näitä laitetiedostoja kutsutaan ajottain leikkimielisesti englanniksi nimellä ''data sink'', eli dataviemäri.
Null:ia läheisesti muistuttaa [[zero]]. Näitä laitetiedostoja kutsutaan ajottain leikkimielisesti englanniksi nimellä ''data sink'', eli dataviemäri.
Rivi 13: Rivi 13:
[[Luokka:Järjestelmä]]
[[Luokka:Järjestelmä]]
[[Luokka:Perustietoa]]
[[Luokka:Perustietoa]]
[[pl:/dev/null]]

Nykyinen versio 30. lokakuuta 2020 kello 11.49

/dev/null on Unix-järjestelmissä (myös Linux) /dev-hakemistossa sijaitseva laitetiedosto, johon kaikilla käyttäjillä on kirjoitusoikeus, mutta johon kirjoitettu data yksinkertaisesti häviää. Mikä tahansa ohjelma voi avata tiedoston. Kaikki luvut siitä palauttavat loppumerkin. Tämän vuoksi sen koon voidaan sanoa aina olevan 0 - /dev/null ei siis sisällä mitään. Sen sijaan kaikki /dev/nulliin kirjoitettu data ilmoitetaan kirjoittavalle ohjelmalle hyväksytyksi, mutta tietoa ei tallenneta mihinkään.

Null:ia läheisesti muistuttaa zero. Näitä laitetiedostoja kutsutaan ajottain leikkimielisesti englanniksi nimellä data sink, eli dataviemäri.

Esimerkki[muokkaa]

Komentotulkissa ohjelman ohjelma1 virheilmoituksista ei olla kiinnostuttu, mutta sen normaali tuloste halutaan talteen. Ohjataan standardivirhe /dev/null-laitetiedostoon ja kiinnostava tuloste talteen oikeaan tiedostoon:

ohjelma1 2> /dev/null > talteen.txt

Lisätietoja syötteen ohjaamisesta löytyy artikkelista Komentorivin perusteet.

Katso myös[muokkaa]