Ero sivun ”Bitlbee” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
pEi muokkausyhteenvetoa
 
(12 välissä olevaa versiota 7 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 5: Rivi 5:
  | lisenssi=[[GPL]]  
  | lisenssi=[[GPL]]  
  | käyttöliittymä=[[IRC]]
  | käyttöliittymä=[[IRC]]
  | kotisivu=[http://www.bitlbee.org/ www.bitlbee.org]}}
  | kotisivu=[https://www.bitlbee.org/ bitlbee.org]
| lähdekoodi=[https://github.com/bitlbee/bitlbee github.com/bitlbee/bitlbee]}}


Bitlbee on pikaviestiyhdyskäytäväohjelmisto [[IRC]]:iin. Sen avulla vaikkapa [[irssi]]n kautta voi keskustella MSN Messenger- tai Jabber (mm. Google Talk) -verkoissa. Jos et halua asentaa bitlbeetä itsellesi, voit käyttää julkisia bitlbee-palvelimia, joita löytyy ohjelman kotisivulta.
 
'''Bitlbee''' on pikaviestiyhdyskäytäväohjelmisto [[IRC]]:iin. Sen avulla vaikkapa [[irssi]]n kautta voi keskustella MSN Messenger- tai Jabber (mm. Google Talk) -verkoissa. Jos et halua asentaa bitlbeetä itsellesi, voit käyttää julkisia bitlbee-palvelimia, joita löytyy ohjelman kotisivulta.


==Asennus==
==Asennus==
Rivi 16: Rivi 18:


=== Yhdistäminen ja kirjautuminen ===
=== Yhdistäminen ja kirjautuminen ===
Kun Bitlbeen on joko asennettu omalle koneelle tai on valittu käytettävä julkinen palvelin, voidaan Bitlbeen käyttö aloittaa normaalisti ottamalla IRC-asiakasohjelmalla yhteys tähän palvelimeen, esimerkiksi [[irssi]]ä käytettäessä komennolla <tt>/connect im.bitlbee.org</tt>.
Kun Bitlbeen on joko asennettu omalle koneelle, tai on valittu käytettävä julkinen palvelin, voidaan Bitlbeen käyttö aloittaa normaalisti ottamalla IRC-asiakasohjelmalla yhteys tähän palvelimeen, esimerkiksi [[irssi]]ä käytettäessä komennolla <tt>/connect im.bitlbee.org</tt>.


Yhdistämisen jälkeen avautuu automaattisesti kanavaikkuna, johon kirjoitetaan komennot. Ohjelman tulosteen kirjoittaa <tt>root</tt>-niminen käyttäjä.  
Yhdistämisen jälkeen avautuu automaattisesti kanavaikkuna, johon kirjoitetaan komennot. Ohjelman tulosteen kirjoittaa <tt>root</tt>-niminen käyttäjä.  
Rivi 41: Rivi 43:
  add 0 kaveri@sähköposti.com
  add 0 kaveri@sähköposti.com
Tämän jälkeen lisätty henkilö liittyy Bitlbeen kanavalle jos hän on verkossa.
Tämän jälkeen lisätty henkilö liittyy Bitlbeen kanavalle jos hän on verkossa.
Jos joku taas on lisännyt sinut omiin yhteystietoihinsa, voit katsoa heistä listaa komennolla <tt>qlist</tt>. Jos kukaan ei ole lisännyt sinua, pitäisi viestin olla:
<@root> There are no pending questions.
Jos sinut taas on lisätty, hyväksytään tai kieltäydytään kutsusta komennoilla <tt>yes</tt> tai <tt>no</tt>, jotka vain sanotaan bitlbeen kanavalla.


=== Keskustelu ===
=== Keskustelu ===
Rivi 54: Rivi 61:


=== Paikallaolijoiden tarkastelu ===
=== Paikallaolijoiden tarkastelu ===
Helpoiten bitlbeellä onnistuu paikallaolijoiden tarkastelu kirjoittamalla <tt>blist</tt>, joka listaa kaikki paikallaolijat ja kertoo heidän tilansa. Pienillä ikkunoilla (esimerkiksi puhelimet) ei kumminkaan ole riittävästi tilaa tulostaa jokaista henkilöä varten omaa riviä. Silloin voi käyttää irkistä tuttua komentoa /n(ames), joka antaa listan "kanavalla" olevista henkilöistä, sen kummempia verkon mukaan erittelemttä. Kanavalla on kaksi operaattoria (sinä ja root), voiceja on henkilöt, jotka ovat statuksensa mukaan online, normaaleja ovat ne, jotka ovat away/busy tai joku muu erityisempi tila.
Helpoiten bitlbeellä onnistuu paikallaolijoiden tarkastelu kirjoittamalla <tt>blist</tt>, joka listaa kaikki paikallaolijat ja kertoo heidän tilansa. Pienillä ikkunoilla (esimerkiksi puhelimet) ei kumminkaan ole riittävästi tilaa tulostaa jokaista henkilöä varten omaa riviä. Silloin voi käyttää irkistä tuttua komentoa /n(ames), joka antaa listan "kanavalla" olevista henkilöistä, sen kummempia verkon mukaan erittelemättä. Kanavalla on kaksi operaattoria (sinä ja root), voiceja on henkilöt, jotka ovat statuksensa mukaan online, normaaleja ovat ne, jotka ovat away/busy tai joku muu erityisempi tila.
[Users &bitlbee]
[@root]  [+jonna]
[@mikko] [Matias]
-!- Irssi: &bitlbee: Total of 4 nicks [2 ops, 0 halfops, 1 voices, 1 normal]


Tästä voi siis tulkita, että jonna on paikalla, mutta Matias ei välttämättä vastaa. Jos jonna taas siirtyy away-tilaan, tulee ruutuun:
-!- ServerMode/&bitlbee [-v jonna] by ''palvelin''
Ja kun Matias vihdoin tulee takaisin ja siirtyy online-tilaan, kerrotaan se näin:
-!- ServerMode/&bitlbee [+v Matias] by ''palvelin''


{{Pikaviestimet ja puhelinohjelmat}}
[[Luokka:Pikaviestimet]]
[[Luokka:Pikaviestimet]]

Nykyinen versio 9. joulukuuta 2020 kello 21.30

Bitlbee

Käyttöliittymä IRC
Lisenssi GPL
Kotisivu bitlbee.org
Lähdekoodi github.com/bitlbee/bitlbee


Bitlbee on pikaviestiyhdyskäytäväohjelmisto IRC:iin. Sen avulla vaikkapa irssin kautta voi keskustella MSN Messenger- tai Jabber (mm. Google Talk) -verkoissa. Jos et halua asentaa bitlbeetä itsellesi, voit käyttää julkisia bitlbee-palvelimia, joita löytyy ohjelman kotisivulta.

Asennus[muokkaa]

Bitlbee löytyy useimpien jakeluiden paketinhallinnasta nimellä bitlbee. Lisätietoja ohjelmien asentamisesta löytyy artikkelista Ohjelmien asentaminen.

Käyttö[muokkaa]

Bitlbeetä voi käyttää joko käyttämällä julkista palvelinta tai asentamalla palvelimen omalle koneelleen. Julkisen palvelimen käyttäminen on helpompaa mutta tällöin on voitava luottaa palvelimen ylläpitäjään. Ohjelman kotisivuilla listatut palvelimet ovat suhteellisen luotettavia käyttää.

Yhdistäminen ja kirjautuminen[muokkaa]

Kun Bitlbeen on joko asennettu omalle koneelle, tai on valittu käytettävä julkinen palvelin, voidaan Bitlbeen käyttö aloittaa normaalisti ottamalla IRC-asiakasohjelmalla yhteys tähän palvelimeen, esimerkiksi irssiä käytettäessä komennolla /connect im.bitlbee.org.

Yhdistämisen jälkeen avautuu automaattisesti kanavaikkuna, johon kirjoitetaan komennot. Ohjelman tulosteen kirjoittaa root-niminen käyttäjä.

Aluksi on rekisteröitävä tunnus palvelimelle, jotta yhteysasetusten tallentaminen onnistuu. Tämä tehdään komennolla register salasana, esimerkiksi

register a4Gdk3f

tällöin käytössä olevalle nimimerkille tallennetaan salasanaksi annettu salasana. Tulevaisuudessa yhdistämisen jälkeen kirjaudutaan sisään komennolla identify salasana, esim.

identify a4Gdk3f

Tällöin on tietysti oltava käytössä sama nimimerkki kuin rekisteröidyttäessä.

Yhteysasetukset[muokkaa]

Seuraavaksi lisätään tiedot käytettävistä pikaviestinyhteyksistä. Komento on account add protokolla käyttäjätunnus salasana [palvelin] (palvelinta ei siis aina ole tarvis antaa). Mahdollisia protokollia ovat mm. jabber, msn, yahoo ja oscar (ICQ ja AOL). oscar ja jabber vaativat myös käytettävän palvelimen antamisen. Esimerkiksi ICQ-numerolle 12345678 lisättäisiin tili komennolla

account add oscar 12345678 SalaSana1234 login.icq.com

Bitlbeelle voidaan antaa useampia tilejä. Tämän jälkeen kaikki tilit otetaan käyttöön (eli palvelimiin yhdistetään) komennolla

account on

Yhteystietojen hallinta[muokkaa]

Yhdistämisen jälkeen Bitlbee näyttää verkossa olevat käyttäjät siten, että nämä henkilöt ilmestyvät kanavalle. Bitlbee muodostaa käyttäjien nimimerkin käyttäjien tunnuksista (esim. tux@maili.com -> tux). Nimen voi vaihtaa haluamakseen komennolla rename vanhanimi uusinimi.

Uusia henkilöitä voidaan lisätä yhteyslistaan komennolla add tili tunnus. yhteys on sen tilin tunnistenumero, johon yhteystieto halutaan lisätä. Tilien tunnistenumerot näkee komennolla account list. Esimerkiksi ensimmäisenä luotuun tiliin voitaisiin lisätä yhteystieto komennolla

add 0 kaveri@sähköposti.com

Tämän jälkeen lisätty henkilö liittyy Bitlbeen kanavalle jos hän on verkossa.

Jos joku taas on lisännyt sinut omiin yhteystietoihinsa, voit katsoa heistä listaa komennolla qlist. Jos kukaan ei ole lisännyt sinua, pitäisi viestin olla:

<@root> There are no pending questions.

Jos sinut taas on lisätty, hyväksytään tai kieltäydytään kutsusta komennoilla yes tai no, jotka vain sanotaan bitlbeen kanavalla.

Keskustelu[muokkaa]

Bitlbeen kanavalla voi lähettää viestejä toisille komennolla nimimerkki: viesti. Muiden viestit näkyvät Bitlbeen ikkunassa muodossa

<kirjoittaja> nimimerkkisi: viesti

Esimerkiksi tässä mikko ja jonna keskustelevat:

<mikko> jonna: terve
<jonna> mikko: iltaa

Kanavalla kirjoittelun lisäksi on mahdollista avata myös erillinen yksityinen keskusteluikkuna halutun käyttäjän kanssa (kuten IRC:ssä muutenkin), jolloin viestien eteen ei tarvitse kirjoittaa vastaanottajan nimimerkkiä.

Bitlbeellä onnistuu myös ryhmäkeskustelut, katso lisätietoja komennolla help groupchats.

Paikallaolijoiden tarkastelu[muokkaa]

Helpoiten bitlbeellä onnistuu paikallaolijoiden tarkastelu kirjoittamalla blist, joka listaa kaikki paikallaolijat ja kertoo heidän tilansa. Pienillä ikkunoilla (esimerkiksi puhelimet) ei kumminkaan ole riittävästi tilaa tulostaa jokaista henkilöä varten omaa riviä. Silloin voi käyttää irkistä tuttua komentoa /n(ames), joka antaa listan "kanavalla" olevista henkilöistä, sen kummempia verkon mukaan erittelemättä. Kanavalla on kaksi operaattoria (sinä ja root), voiceja on henkilöt, jotka ovat statuksensa mukaan online, normaaleja ovat ne, jotka ovat away/busy tai joku muu erityisempi tila.

[Users &bitlbee]
[@root]  [+jonna]
[@mikko] [Matias]
-!- Irssi: &bitlbee: Total of 4 nicks [2 ops, 0 halfops, 1 voices, 1 normal]

Tästä voi siis tulkita, että jonna on paikalla, mutta Matias ei välttämättä vastaa. Jos jonna taas siirtyy away-tilaan, tulee ruutuun:

-!- ServerMode/&bitlbee [-v jonna] by palvelin

Ja kun Matias vihdoin tulee takaisin ja siirtyy online-tilaan, kerrotaan se näin:

-!- ServerMode/&bitlbee [+v Matias] by palvelin
v  k  m
Pikaviestimet ja puhelinohjelmat
 Pikaviestimet  Bitlbee | Discord | Element | Empathy | Finch | Jami | Kopete | Mercury | Pidgin | Retroshare | Telegram | Tox
 IRC  Finch | HexChat | Irssi | Pidgin
 Puhelinohjelmat  Discord | Jami | Jitsi | Linphone | Mumble | Retroshare | Skype | TeamSpeak | Tox | Twinkle | Zoom
 Keskeytyneet  aMSN | Ekiga | Emesene | KMess | XChat