Ero sivun ”Cpio” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
p (Lisätty linkkejä ja muuta pientä.)
p (löytyy mallineesta)
 
(4 välissä olevaa versiota 3 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
Komentoriviohjelma <tt>cpio</tt> on [[tiedosto|tiedostojen]] arkistointityökalu. Ohjelman nimi tulee sanoista '''C'''o'''p'''y '''I'''n '''O'''ut. <tt>Cpio</tt> käyttää omaa arkistoformaattia; arkistojen tiedostopääte on tyypillisesti <tt>.cpio</tt>. <tt>Cpio</tt>-ohjelma pystyy kuitenkin lukemaan ja kirjoittamaan muitakin kuin omaa tiedostoformaattia, esimerkiksi <tt>tar</tt>-arkistoja.
{{DISPLAYTITLE:{{lcfirst:{{PAGENAME}}}}}}
'''cpio''' komentoriviohjelma on [[tiedosto|tiedostojen]] arkistointityökalu. Ohjelman nimi tulee sanoista '''C'''o'''p'''y '''I'''n '''O'''ut. <tt>Cpio</tt> käyttää omaa arkistoformaattia; arkistojen tiedostopääte on tyypillisesti <tt>.cpio</tt>. <tt>Cpio</tt>-ohjelma pystyy kuitenkin lukemaan ja kirjoittamaan muitakin kuin omaa tiedostoformaattia, esimerkiksi <tt>tar</tt>-arkistoja.


<tt>Cpio</tt> ei ole saavuttanut yhtä suurta suosiota kuin [[tar]]-ohjelma, mikä saattaa johtua cpio-ohjelman käyttötavasta, joka poikkeaa hieman muiden arkistointiohjelmien käyttötavasta. <tt>Cpio</tt>:lla on kuitenkin joitakin vahvuuksia verrattuna esimerkiksi <tt>tar</tt>-ohjelmaan.
<tt>Cpio</tt> ei ole saavuttanut yhtä suurta suosiota kuin [[tar]]-ohjelma, mikä saattaa johtua cpio-ohjelman käyttötavasta, joka poikkeaa hieman muiden arkistointiohjelmien käyttötavasta. <tt>Cpio</tt>:lla on kuitenkin joitakin vahvuuksia verrattuna esimerkiksi <tt>tar</tt>-ohjelmaan. [[RPM]]-paketeissa tiedostot säilytetään <tt>cpio</tt>-arkistossa.


==Käyttö==
==Käyttö==
Rivi 13: Rivi 14:
===Arkiston luonti===
===Arkiston luonti===


Arkisto luodaan <tt>-o</tt>-optiolla (Copy-out). Komento
Arkisto luodaan [[valitsin|valitsimella]] <tt>-o</tt> (Copy-out). Komento


  find proj1 | cpio -o > proj1.cpio
  find proj1 | cpio -o > proj1.cpio


luo arkistotiedoston, johon on talletettu koko <tt>proj1</tt>-alihakemiston sisältö. <tt>Cpio</tt>-ohjelma tulostaa arkiston sisällön [[Syötevirta|standard outputiin]]. Jos arkiston haluaa tallentaa tiedostoon, pitää käyttää [[Komentotulkki|komentotulkin]] tiedostoonohjausmerkkiä >, tai vaihtoehtoisesti käyttää <tt>cpio</tt>-ohjelman <tt>-F</tt>-optiota. '''Huom!''' Luotavan arkistotiedoston ei ole hyvä sijaita arkistoitavan alihakemiston sisällä, sillä muuten lopputulos on ennalta arvaamaton, koska <tt>find</tt>-ohjelma löytää myös arkistotiedoston ja antaa sen syötteeksi <tt>cpio</tt>-ohjelmalle. Jos nykyisen hakemiston "<tt>.</tt>" sisällöstä halutaan luoda <tt>cpio</tt>-arkisto, sen voi tehdä esimerkiksi näin:
luo arkistotiedoston, johon on talletettu koko <tt>proj1</tt>-alihakemiston sisältö. <tt>Cpio</tt>-ohjelma tulostaa arkiston sisällön [[Syötevirta|standard outputiin]]. Jos arkiston haluaa tallentaa tiedostoon, pitää käyttää [[Komentotulkki|komentotulkin]] tiedostoonohjausmerkkiä >, tai vaihtoehtoisesti käyttää <tt>cpio</tt>-ohjelman <tt>-F</tt>-valitsinta. '''Huom!''' Luotavan arkistotiedoston ei ole hyvä sijaita arkistoitavan alihakemiston sisällä, sillä muuten lopputulos on ennalta arvaamaton, koska <tt>find</tt>-ohjelma löytää myös arkistotiedoston ja antaa sen syötteeksi <tt>cpio</tt>-ohjelmalle. Jos nykyisen hakemiston "<tt>.</tt>" sisällöstä halutaan luoda <tt>cpio</tt>-arkisto, sen voi tehdä esimerkiksi näin:


  find . | cpio -o > ../proj1.cpio
  find . | cpio -o > ../proj1.cpio
Rivi 31: Rivi 32:
===Arkiston purku===
===Arkiston purku===


<tt>Cpio</tt>-arkisto puretaan <tt>-i</tt>-optiolla (Copy-in). Lisäksi kannattaa käyttää <tt>-d</tt>-optiota, joka tarvittaessa luo alihakemistot, joihin tiedostot tallennetaan.
<tt>Cpio</tt>-arkisto puretaan <tt>-i</tt>-valitsimella (Copy-in). Lisäksi kannattaa käyttää <tt>-d</tt>-valitsinta, joka tarvittaessa luo alihakemistot, joihin tiedostot tallennetaan.


  cpio -id < proj1.cpio
  cpio -id < proj1.cpio


Ohjelma lukee arkiston oletusarvoisesti standard inputista, mutta arkistotiedosto voidaan myös ilmoittaa <tt>-F</tt>-optiolla.
Ohjelma lukee arkiston oletusarvoisesti standard inputista, mutta arkistotiedosto voidaan myös ilmoittaa <tt>-F</tt>-valitsimella.


Standard inputin ja standard outputin käyttö syöttö- ja tulostuskanavana mahdollistaa arkistojen joustavan käsittelyn. Arkisto voidaan esimerkiksi lähettää datavirtana ssh-yhteyden yli toiseen koneeseen, jossa se puretaan:
Standard inputin ja standard outputin käyttö syöttö- ja tulostuskanavana mahdollistaa arkistojen joustavan käsittelyn. Arkisto voidaan esimerkiksi lähettää datavirtana ssh-yhteyden yli toiseen koneeseen, jossa se puretaan:


  cat proj1.cpio | ssh hemmo@kone 'cpio -id'
  cat proj1.cpio | ssh hemmo@kone 'cpio -id'
====RPM-tiedoston purku====
[[RPM]]-paketteja voi purkaa <tt>cpio</tt>:lla, kunhan ensin <tt>[[rpm2cpio]]</tt>-ohjelmalla erotetaan cpio-arkisto .rpm-tiedostosta:
rpm2cpio paketti.rpm | cpio -idmv
Valitsin <tt>-m</tt> säilyttää tiedostojen muokkausajat RPM-arkiston mukaisina ja valitsin <tt>-v</tt> tulostaa kaikki puretut tiedostonimet.


===Copy-pass===
===Copy-pass===
Rivi 49: Rivi 57:
===Arkiston selaus===
===Arkiston selaus===


<tt>cpio</tt>-arkiston sisällä olevien tiedostojen ja hakemistojen nimet saa tulostettua <tt>-t</tt>-optiolla:
<tt>cpio</tt>-arkiston sisällä olevien tiedostojen ja hakemistojen nimet saa tulostettua <tt>-t</tt>-valitsimella:


  cpio -t < proj1.cpio
  cpio -t < proj1.cpio
Rivi 55: Rivi 63:
==Lisätietoja==
==Lisätietoja==


*man cpio
*<code>man cpio</code>
*info cpio
*<code>info cpio</code>
 
==Katso myös==
[[Tar]]
 


[[Luokka:Pakkausohjelmat]]
{{Pakkausohjelmat}}
[[Luokka:Komentorivin perustyökalut]]
[[Luokka:Komentorivin perustyökalut]]

Nykyinen versio 21. maaliskuuta 2022 kello 02.00

cpio komentoriviohjelma on tiedostojen arkistointityökalu. Ohjelman nimi tulee sanoista Copy In Out. Cpio käyttää omaa arkistoformaattia; arkistojen tiedostopääte on tyypillisesti .cpio. Cpio-ohjelma pystyy kuitenkin lukemaan ja kirjoittamaan muitakin kuin omaa tiedostoformaattia, esimerkiksi tar-arkistoja.

Cpio ei ole saavuttanut yhtä suurta suosiota kuin tar-ohjelma, mikä saattaa johtua cpio-ohjelman käyttötavasta, joka poikkeaa hieman muiden arkistointiohjelmien käyttötavasta. Cpio:lla on kuitenkin joitakin vahvuuksia verrattuna esimerkiksi tar-ohjelmaan. RPM-paketeissa tiedostot säilytetään cpio-arkistossa.

Käyttö[muokkaa]

Cpio-ohjelman käytön yhteydessä käytetään termejä In ja Out ehkä tutumpien Create ja Extract sijasta. Suunta on tiedostojärjestelmästä päin tarkasteltuna: In tarkoittaa siis tiedostojen lukua arkistosta tiedostojärjestelmään, Out vastaavasti tiedostojen kopioimista tiedostojärjestelmästä arkistoon (esimerkiksi nauha-aseman nauhalle).

Toinen merkittävä ero verrattuna esimerkiksi tar-ohjelmaan on se, että cpio-ohjelma lukee luodessaan arkistoa talletettavien tiedostojen nimet ohjelman syötteenä standard inputista. Useimmille muille arkistointiohjelmille arkistoitavien tiedostojen ja hakemistojen nimet annetaan komentorivin parametrina.

Tiedostojen nimien lukeminen ohjelman syötteenä tekee cpio-ohjelmasta "sovitetun parin" find-ohjelman kanssa. Cpio-ohjelmaa käytetäänkin useimmiten find-ohjelman kanssa, kuten alla olevista esimerkeistä nähdään.

Arkiston luonti[muokkaa]

Arkisto luodaan valitsimella -o (Copy-out). Komento

find proj1 | cpio -o > proj1.cpio

luo arkistotiedoston, johon on talletettu koko proj1-alihakemiston sisältö. Cpio-ohjelma tulostaa arkiston sisällön standard outputiin. Jos arkiston haluaa tallentaa tiedostoon, pitää käyttää komentotulkin tiedostoonohjausmerkkiä >, tai vaihtoehtoisesti käyttää cpio-ohjelman -F-valitsinta. Huom! Luotavan arkistotiedoston ei ole hyvä sijaita arkistoitavan alihakemiston sisällä, sillä muuten lopputulos on ennalta arvaamaton, koska find-ohjelma löytää myös arkistotiedoston ja antaa sen syötteeksi cpio-ohjelmalle. Jos nykyisen hakemiston "." sisällöstä halutaan luoda cpio-arkisto, sen voi tehdä esimerkiksi näin:

find . | cpio -o > ../proj1.cpio

Find-ohjelman avulla voidaan hyvin joustavasti valita mitkä tiedostot halutaan mukaan arkistoon, ja mitkä jätetään sen ulkopuolelle. Esimerkiksi seuraavalla komennolla arkistoidaan hakemiston proj1 sisältämät .c- ja .h-tiedostot. Komento tallentaa myös alihakemistoista löytyvät .c- ja .h-tiedostot, ja säilyttää hakemistorakenteen täsmäävien tiedostojen osalta.

find proj1 -name "*.c" -o -name "*.h" | cpio -o > proj1src.cpio

Find-ohjelma mahdollistaa tiedostojen valitsemisen hyvin monipuolisesti, vaikkapa nimien, tiedoston omistajan tai aikaleiman mukaan. Tämä on find-ohjelman ominaisuus; lisätietoja find-ohjelman dokumentaatiosta.

Jos on epävarma siitä, mitkä kaikki tiedostot tallentuvat arkistoon, voi komentoa kuivaharjoitella jättämällä cpio-osan pois, jolloin find-komento tulostaa täsmäävien tiedostojen nimet.

Arkiston purku[muokkaa]

Cpio-arkisto puretaan -i-valitsimella (Copy-in). Lisäksi kannattaa käyttää -d-valitsinta, joka tarvittaessa luo alihakemistot, joihin tiedostot tallennetaan.

cpio -id < proj1.cpio

Ohjelma lukee arkiston oletusarvoisesti standard inputista, mutta arkistotiedosto voidaan myös ilmoittaa -F-valitsimella.

Standard inputin ja standard outputin käyttö syöttö- ja tulostuskanavana mahdollistaa arkistojen joustavan käsittelyn. Arkisto voidaan esimerkiksi lähettää datavirtana ssh-yhteyden yli toiseen koneeseen, jossa se puretaan:

cat proj1.cpio | ssh hemmo@kone 'cpio -id'

RPM-tiedoston purku[muokkaa]

RPM-paketteja voi purkaa cpio:lla, kunhan ensin rpm2cpio-ohjelmalla erotetaan cpio-arkisto .rpm-tiedostosta:

rpm2cpio paketti.rpm | cpio -idmv

Valitsin -m säilyttää tiedostojen muokkausajat RPM-arkiston mukaisina ja valitsin -v tulostaa kaikki puretut tiedostonimet.

Copy-pass[muokkaa]

cpio-ohjelma voidaan myös suorittaa ns. Copy-pass -tilassa, joka yhdistää arkiston luonnin ja purun yhdeksi komennoksi. Tässä tilassa alihakemisto voidaan kopioida kokonaisuudessaan toiseen paikkaan tiedostojärjestelmässä. Copy-pass -tilassa kohdehakemisto annetaan komentoriviparametrina; hakemiston on oltava olemassa etukäteen. Kopioitavien tiedostojen nimet luetaan syötteenä aivan kuten Copy-out -tilassa.

find proj1 -name "*.c" -o -name "*.h" | cpio -pd proj1src-backup

Arkiston selaus[muokkaa]

cpio-arkiston sisällä olevien tiedostojen ja hakemistojen nimet saa tulostettua -t-valitsimella:

cpio -t < proj1.cpio

Lisätietoja[muokkaa]

  • man cpio
  • info cpio
v  k  m
Pakkausohjelmat
File Roller |Tar | xz | p7zip | PeaZip | Unzip | zip | Unrar | Gzip | Bzip2 | cpio | lzma | XZ Utils