Ero sivun ”OpenSUSE” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
(virheelliset merkit korjattu SuSEn avatusta nimestä, lyhenteen kirjoitusasu systematisoitu, Novell-kaupan ajankohta lisätty)
p ([[]])
 
(66 välissä olevaa versiota 22 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
Nimi '''SuSE''' on alunperin lyhennys sanoista '''Gesellschaft für Software und Systementwicklung GmbH'''. SuSE Linux -[[Jakelut|jakelua]] kehitti saksalainen SuSE GmbH, jonka yhdysvaltalainen Novell osti vuoden 2004 tammikuussa. SuSE Linuxia myydään ohjekirjojen kanssa, mutta sen voi myös asentaa ilmaiseksi FTP:ltä asennuksen aikana imuroimalla tai DVD- tai CD-imageilta. SuSEsta on saatavilla myös live-DVD. Kovin heikkotehoiseen koneeseen SuSEa ei välttämättä kannata asentaa.
{{DISPLAYTITLE:{{lcfirst:{{PAGENAME}}}}}}
{{Jakelu
| nimi=openSUSE
| logo=[[Tiedosto:OpenSUSE Logo.svg|150px]]
| kuva=
| kuvateksti=
| julkaisija=[[Suse]]
| viimeisin versio=[https://doc.opensuse.org/release-notes/x86_64/openSUSE/Leap/15.2/ Leap 15.2]
| päivämäärä=2020-07-02
| pakettienhallinta=[[RPM]]/[[ZYpp]] ([[zypper]])/[[YaST]]
| julkaisusykli=8kk tai rullaava julkaisutahti
| elinkaari=18kk <span style="font-size:85%;">https://en.opensuse.org/Lifetime</span>
| tila=toiminnassa
| arkkitehtuurit=[[x86_64]] (Leap)
| äitijakelu=
| sukulaisjakelut=
| kotisivu=[https://www.opensuse.org/ opensuse.org]
}}


SuSEn asetustyökalua '''YaSTia''' (Yet another Setup Tool) on pitkään pidetty eräänä edistyksellisimmistä Linux-järjestelmän asetustyökaluista. Myös muuten SuSE on erittäin edistynyt Linux-jakelu, joidenkin mielestä jopa edistynein. SuSE on yksi yritysmaailman suosituimmista Linux-jakeluista, ja myös IBM tekee läheistä Linux-yhteistyötä Novellin kanssa.  
'''openSUSE''' on yksi suosituimmista [[jakelu]]ista. openSUSEa kehitetään yhteisön sekä [[Suse]]n avustuksella. openSUSEn "sisar"-julkaisu [[SUSE Linux Enterprise Server]] on yksi yritysmaailman suosituimmista Linux-jakeluista. Näiden molempien historia pohjautuu Suse-linux:iin ja niiden kehitys kulkee jossain määrin rinnakkain.


Kesällä 2005 SuSE julkaisi OpenSUSE-projektin, jonka idea on vähän sama kuin [[Fedora Core|Fedora-projektilla]] – luoda yhteisöversio kaupallisesti menestyvästä jakelusta.  
==Versiot==
openSUSEsta on kaksi eri versiota [[OpenSUSE Tumbleweed|Tumbleweed]] ja Leap.


== Linkkejä ==
Tumbleweed on rullaavan julkaisutahdin versio, josta ei julkaista erillisiä versioita vaan siihen tulee aina uusimmat paketit. Tumbleweedia suositellaan edistyneemmille käyttäjille. Se asennetaan julkaistusta snapshotista. Tumbleweedistä julkaistaan 32-bittinen ja 64-bittinen versio.


* [http://www.novell.com/linux/suse/index.html SuSE Linux]
Version 13.2 jälkeen perinteinen openSUSE siirtyi toisenlaiseen julkaisumalliin, jossa tavallinen versioittain julkaistava versio seuraa SLES:. Samalla versionumerossa hypättiin numeroon 42.1 ja yleiseksi nimeksi sille annettiin Leap. 32-bittinen versio pudotettiin pois. 42-nimen jälkeen versionnumeroinnissa palattiin 15-sarjaan. Tumbleweedistä 32-bittinen versio julkaistaan edelleen.
* [http://www.opensuse.org OpenSUSE]


[[Luokka:Jakelut]]
==Työpöytäympäristöt==
openSUSE on yksi harvoista jakeluista, jotka kohtelevat kaikkia [[työpöytäympäristö]]jä tasapuolisesti. openSUSEn asennusohjelma kysyy käyttäjältä haluttua työpöytäympäristöä ja asentaa sen. Perinteisesti SUSE-jakelut on kuitenkin mielletty [[KDE]]-jakeluiksi, sillä openSUSEn kehittäjät tekevät paljon töitä monien ''ei-[[Qt]]'' -ohjelmien, kuten [[Firefox]]in, integroimiseksi KDE-työpöytäympäristöön. KDE on asennusohjelmassa oletus.
 
==Järjestelmänhallinta==
SUSEn asetustyökalu [[YaST]] on yksi monipuolisimmista Linux-järjestelmän asetustyökaluista. Muille jakeluille ei yksinkertaisesti löydy samanlaista ja samantasoista työkalua, joka pystyisi säätämään lukuisia järjestelmän asetuksia ja hallitsemaan paketteja.
 
===Pakettienhallinta===
openSUSEn käyttää [[LSB]]-standardin mukaisesti [[RPM]]-pakettienhallintajärjestelmää. openSUSEn paketinhallintatyökalu on [[ZYpp]], jota käytetään joko komentorivipohjaisella [[zypper]]illä, tai graafisilla ohjelmilla kuten [[YaST]]illa tai [[PackageKit]]illä.
 
==Historia==
SUSE (alun perin lyhennys sanoista ''Gesellschaft für Software und Systementwicklung GmbH'') on alun perin saksalaisen SUSE GmbH:n kehittämä [[Jakelut|jakelu]], jonka yhdysvaltalainen [[Novell]] osti vuoden 2004 tammikuussa. Tämän jälkeen aloitettiin Opensuse. Attachmate Groupin ostettua Novelin se jakautti Novellin ja Susen omiksi tytäryhtiöiksi. Attachmate Groupin sulautui Micro Focusiin 2014. 18. maaliskuuta 2019. EQT Partners osti Susen; samalla Suse palasi itsenäiseksi yhtiöksi.
 
SUSE:sta on tarjolla siis kaupallinen [[SUSE Linux Enterprise]] -versio ja yhteisöpohjainen ilmainen openSUSE. openSUSE:n idea on samankaltainen kuin [[Fedora]]lla: luoda yhteisöversio kaupallisesti menestyvästä jakelusta.
 
==Aiheesta muualla==
* [https://www.opensuse.org/ openSUSE Homepage]
* [https://opensuse.fi/ Suomenkielinen openSUSE-sivusto]
* [https://www.novell.com/linux/ SUSE Linux Enterprise]
* [[wikipedia:fi:OpenSUSE|OpenSUSE Wikipediassa]]
 
{{SUSE Linux}}
 
[[Luokka:OpenSUSE]]
 
[[pl:openSUSE]]

Nykyinen versio 22. huhtikuuta 2022 kello 18.40


openSUSE

Julkaisija Suse
Viimeisin versio Leap 15.2  / 2020-07-02
Julkaisusykli 8kk tai rullaava julkaisutahti
Elinkaari 18kk https://en.opensuse.org/Lifetime
Pakettienhallinta RPM/ZYpp (zypper)/YaST
Tila toiminnassa
Arkkitehtuurit x86_64 (Leap)
Kotisivu opensuse.org

openSUSE on yksi suosituimmista jakeluista. openSUSEa kehitetään yhteisön sekä Susen avustuksella. openSUSEn "sisar"-julkaisu SUSE Linux Enterprise Server on yksi yritysmaailman suosituimmista Linux-jakeluista. Näiden molempien historia pohjautuu Suse-linux:iin ja niiden kehitys kulkee jossain määrin rinnakkain.

Versiot[muokkaa]

openSUSEsta on kaksi eri versiota Tumbleweed ja Leap.

Tumbleweed on rullaavan julkaisutahdin versio, josta ei julkaista erillisiä versioita vaan siihen tulee aina uusimmat paketit. Tumbleweedia suositellaan edistyneemmille käyttäjille. Se asennetaan julkaistusta snapshotista. Tumbleweedistä julkaistaan 32-bittinen ja 64-bittinen versio.

Version 13.2 jälkeen perinteinen openSUSE siirtyi toisenlaiseen julkaisumalliin, jossa tavallinen versioittain julkaistava versio seuraa SLES:iä. Samalla versionumerossa hypättiin numeroon 42.1 ja yleiseksi nimeksi sille annettiin Leap. 32-bittinen versio pudotettiin pois. 42-nimen jälkeen versionnumeroinnissa palattiin 15-sarjaan. Tumbleweedistä 32-bittinen versio julkaistaan edelleen.

Työpöytäympäristöt[muokkaa]

openSUSE on yksi harvoista jakeluista, jotka kohtelevat kaikkia työpöytäympäristöjä tasapuolisesti. openSUSEn asennusohjelma kysyy käyttäjältä haluttua työpöytäympäristöä ja asentaa sen. Perinteisesti SUSE-jakelut on kuitenkin mielletty KDE-jakeluiksi, sillä openSUSEn kehittäjät tekevät paljon töitä monien ei-Qt -ohjelmien, kuten Firefoxin, integroimiseksi KDE-työpöytäympäristöön. KDE on asennusohjelmassa oletus.

Järjestelmänhallinta[muokkaa]

SUSEn asetustyökalu YaST on yksi monipuolisimmista Linux-järjestelmän asetustyökaluista. Muille jakeluille ei yksinkertaisesti löydy samanlaista ja samantasoista työkalua, joka pystyisi säätämään lukuisia järjestelmän asetuksia ja hallitsemaan paketteja.

Pakettienhallinta[muokkaa]

openSUSEn käyttää LSB-standardin mukaisesti RPM-pakettienhallintajärjestelmää. openSUSEn paketinhallintatyökalu on ZYpp, jota käytetään joko komentorivipohjaisella zypperillä, tai graafisilla ohjelmilla kuten YaSTilla tai PackageKitillä.

Historia[muokkaa]

SUSE (alun perin lyhennys sanoista Gesellschaft für Software und Systementwicklung GmbH) on alun perin saksalaisen SUSE GmbH:n kehittämä jakelu, jonka yhdysvaltalainen Novell osti vuoden 2004 tammikuussa. Tämän jälkeen aloitettiin Opensuse. Attachmate Groupin ostettua Novelin se jakautti Novellin ja Susen omiksi tytäryhtiöiksi. Attachmate Groupin sulautui Micro Focusiin 2014. 18. maaliskuuta 2019. EQT Partners osti Susen; samalla Suse palasi itsenäiseksi yhtiöksi.

SUSE:sta on tarjolla siis kaupallinen SUSE Linux Enterprise -versio ja yhteisöpohjainen ilmainen openSUSE. openSUSE:n idea on samankaltainen kuin Fedoralla: luoda yhteisöversio kaupallisesti menestyvästä jakelusta.

Aiheesta muualla[muokkaa]

v  k  m
SUSE Linux-pohjaisia jakeluita
 Yrityksille suunnatut  SUSE Linux Enterprise
 Yhteisön tukemat  openSUSE Kubic | openSUSE Leap | openSUSE MicroOS | openSUSE Tumbleweed
 Keskeytyneet  SUSE Studio