Ero sivun ”Window Maker” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
(ai tästä olikin jo artikkeli..)
p (→‎Palkki: pikakuvake on windows-termi...)
 
(4 välissä olevaa versiota 2 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
'''Window Maker''' tai lyhyemmin '''WMaker''' on [[wikipedia:NeXT|NeXT]]-järjestelmien käyttöliittymää matkiva [[työpöytäympäristö]] [[X Window System|X]]:lle. Sen käyttöliittymä perustuu [[wikipedia:GNUstep|GNUstep]]iin, NeXTin OpenStep API:n [[GNU]]-toteukseen. Window Maker on [[GPL]]-lisenssin alainen ohjelma.
'''Window Maker''' tai lyhyemmin '''WMaker''' on [[wikipedia:Nextstep|NeXTSTEP]]-järjestelmien käyttöliittymää matkiva [[ikkunointiohjelma]] [[X Window System|X]]:lle. Sen oma käyttöliittymä perustuu [[wikipedia:GNUstep|GNUstep]]iin, NeXTin OpenStep API:n [[GNU]]-toteukseen. Window Maker on [[GPL]]-lisenssin alainen ohjelma.


==Ominaisuudet==
==Ominaisuudet==
Window Maker on erinomainen kompromissiratkaisu kun työpöytäympäristöltä halutaan sekä helppokäyttöisyyttä, laajoja ominaisuuksia, mielyttävää ulkonäköä, muokattavuutta että sulavaa nopeutta. Koodi on erittäin vakaata, vaikka ohjelmasta ei olekaan koskaan julkaistu "valmisversiota" (viimeisin stable-julkaisu on versio ''0.92.0'' vuodelta 2005). Window Makerissa on tuki [[KDE]]:n, [[GNOME]]:n, GNUStepin ja [[Motif]]in ikkunalaajennuksille. WMakerin konfiguroidaan ''WPrefs''-ohjelmalla. WPrefsillä voidaan hienosäätää mm. koristeluja, hiiren, ikkunoiden ja valikoiden käyttäytymistä, fontteja, saatavilla olevia ikoneita tai pikanäppäimiä. Window Maker tukee myös useiden virtuaalityöpöytien rinnakkaiskäyttöä.
[[Kuva:Window Maker Kuvakaappaus WS.png|thumb|right|300px|Kuvakaappaus Window Makerista WideScreen-työpöytäkäytössä. Ajossa selain, terminaaliohjelma ja WPrefs. Palkit nähtävissä oikealla ja vasemmalla. Oikealla ylhäällä Window Makerin päävalikko]]
Window Maker on hyvä kompromissiratkaisu, kun ikkunointiohjelmalta halutaan sekä helppokäyttöisyyttä, laajaa ominaisuusvalikoimaa, miellyttävää ulkonäköä, muokattavuutta että nopeutta. Koodi on erittäin vakaata, vaikka ohjelmasta ei olekaan koskaan julkaistu "valmisversiota" (viimeisin [[stable]]-julkaisu on versio ''0.92.0'' vuodelta 2005). Window Makerissa on tuki [[KDE]]:n, [[GNOME]]:n, GNUStepin ja [[Motif]]in ikkunalaajennuksille. WMakerin asetuksia hallitaan ''WPrefs''-ohjelmalla. WPrefsillä voidaan hienosäätää mm. koristeluja, [[hiiri|hiiren]], ikkunoiden ja valikoiden käyttäytymistä, fontteja, saatavilla olevia ikoneita tai pikanäppäimiä. Window Maker tukee myös useiden virtuaalityöpöytien rinnakkaiskäyttöä.


===Palkki===
===Palkki===
WMakerin tärkein ja näkyvin ominaisuus ovat palkit. Yleensä näytön vasemmalla ja oikealla laidalla on omat palkit, joihin voi raahata hiirellä halumiaan pikakuvakkeita ja ohjelmia. Lisäksi käynnissä olevien ikonit keräytyvät ruudun oikeaan alalaitaan (vaihdettavissa). Yksi palkin ikoni on neliön muotoinen ja yleensä kokoa ''64x64'' pikseliä (vaihdettavissa).
WMakerin tärkein ja näkyvin ominaisuus ovat palkit (engl. ''dock''). Yleensä näytön vasemmalla ja oikealla laidalla on omat palkit, joihin voi raahata hiirellä DockApp-sovelluksia tai linkkejä haluamiinsa ohjelmiin. Käynnissä olevien ohjelmien ikonit kerääntyvät ruudun alalaitaan. Yksi palkin ikoni on neliön muotoinen ja yleensä kokoa ''64x64'' pikseliä.


Koska WMaker on ollut kauan kehityksessä, on sille vuosien saatossa kirjoitettu suuri joukko pieniä apuohjelmia, ''DockAppeja''. DockAppit ovat normaalin palkki-ikonin kokoisia itsenäisiä ohjelmia, joissa voidaan näyttää tekstiä, animaatiota tai mitä tahansa ohjelmallisesti tuotettavaa grafiikkaa. Palkkiin on saatavana mm. kelloja, kalentereita, järjestelmän rasitusta, verkkoliikennettä tai jotain muuta parametria mittaavia ohjelmia tekstinä, graafeina ja animaatioina, soitettavaa musiikkia "visualisoivia" ohjelmia, pikapainikkeita, etäohjaimia, miksereitä jne.
Koska WMaker on ollut kauan kehityksessä, on sille vuosien saatossa kirjoitettu suuri joukko pieniä apuohjelmia, ''DockAppeja''. DockAppit ovat normaalin palkki-ikonin kokoisia itsenäisiä ohjelmia, joissa voidaan näyttää tekstiä, animaatiota tai mitä tahansa muuta ohjelmallisesti tuotettavaa grafiikkaa. Palkkiin on saatavana mm. kelloja, kalentereita, järjestelmän rasitusta, verkkoliikennettä tai jotain muuta parametria mittaavia ohjelmia tekstinä, graafeina ja animaatioina, soitettavaa musiikkia "visualisoivia" ohjelmia, pikapainikkeita, etäohjaimia, miksereitä jne.


==Asentaminen==
==Asentaminen==
Useimmissa jakeluissa Window Maker on saatavilla paketissa <tt>wmaker</tt> tai <tt>windowmaker</tt>. Se käynnistetään komennolla <tt>wmaker</tt>. Oletuskonfiguraation mukauttaminen tapahtuu ajamalla <tt>WPrefs</tt>.
Useimmissa jakeluissa Window Maker on saatavilla [[paketinhallintajärjestelmä|paketista]] <tt>wmaker</tt> tai <tt>windowmaker</tt>. Se käynnistetään [[komentorivi|komennolla]] <tt>wmaker</tt>. Oletusasetusten mukauttaminen tapahtuu ajamalla komento <tt>WPrefs</tt>.


DockAppit ovat yleensä jokainen omassa jakelupaketissaan. Hae paketinhallintaohjelmasta haluamaasi DockAppia tarvittavilla hakusanoilla. Esim. äänimikseriohjelmia voi [[Debian]]-pohjaisissa jakeluissa hakea syöttämällä komentoriville esim. jonkin seuraavista komennoista:
DockAppit ovat yleensä jokainen omassa paketissaan. Niitä voi hakea paketinhallintaohjelman haulla. Esimerkiksi äänimikseriohjelmia voi [[Debian]]-pohjaisissa jakeluissa hakea syöttämällä komentoriville esim. jonkin seuraavista komennoista:
  apt-cache search wmaker mixer
  [[apt]]-cache search wmaker mixer
  apt-cache search windowmaker mixer
  apt-cache search windowmaker mixer
  apt-cache search dockapp mixer
  apt-cache search dockapp mixer
Rivi 28: Rivi 29:


==Aiheesta muualla==
==Aiheesta muualla==
*[http://www.windowmaker.info/ WindowMakerin kotisivu]
*[http://www.windowmaker.info/ Window Makerin kotisivu]


[[Luokka:Ikkunointiohjelmat]]
[[Luokka:Ikkunointiohjelmat]]

Nykyinen versio 9. joulukuuta 2008 kello 15.21

Window Maker tai lyhyemmin WMaker on NeXTSTEP-järjestelmien käyttöliittymää matkiva ikkunointiohjelma X:lle. Sen oma käyttöliittymä perustuu GNUstepiin, NeXTin OpenStep API:n GNU-toteukseen. Window Maker on GPL-lisenssin alainen ohjelma.

Ominaisuudet[muokkaa]

Kuvakaappaus Window Makerista WideScreen-työpöytäkäytössä. Ajossa selain, terminaaliohjelma ja WPrefs. Palkit nähtävissä oikealla ja vasemmalla. Oikealla ylhäällä Window Makerin päävalikko

Window Maker on hyvä kompromissiratkaisu, kun ikkunointiohjelmalta halutaan sekä helppokäyttöisyyttä, laajaa ominaisuusvalikoimaa, miellyttävää ulkonäköä, muokattavuutta että nopeutta. Koodi on erittäin vakaata, vaikka ohjelmasta ei olekaan koskaan julkaistu "valmisversiota" (viimeisin stable-julkaisu on versio 0.92.0 vuodelta 2005). Window Makerissa on tuki KDE:n, GNOME:n, GNUStepin ja Motifin ikkunalaajennuksille. WMakerin asetuksia hallitaan WPrefs-ohjelmalla. WPrefsillä voidaan hienosäätää mm. koristeluja, hiiren, ikkunoiden ja valikoiden käyttäytymistä, fontteja, saatavilla olevia ikoneita tai pikanäppäimiä. Window Maker tukee myös useiden virtuaalityöpöytien rinnakkaiskäyttöä.

Palkki[muokkaa]

WMakerin tärkein ja näkyvin ominaisuus ovat palkit (engl. dock). Yleensä näytön vasemmalla ja oikealla laidalla on omat palkit, joihin voi raahata hiirellä DockApp-sovelluksia tai linkkejä haluamiinsa ohjelmiin. Käynnissä olevien ohjelmien ikonit kerääntyvät ruudun alalaitaan. Yksi palkin ikoni on neliön muotoinen ja yleensä kokoa 64x64 pikseliä.

Koska WMaker on ollut kauan kehityksessä, on sille vuosien saatossa kirjoitettu suuri joukko pieniä apuohjelmia, DockAppeja. DockAppit ovat normaalin palkki-ikonin kokoisia itsenäisiä ohjelmia, joissa voidaan näyttää tekstiä, animaatiota tai mitä tahansa muuta ohjelmallisesti tuotettavaa grafiikkaa. Palkkiin on saatavana mm. kelloja, kalentereita, järjestelmän rasitusta, verkkoliikennettä tai jotain muuta parametria mittaavia ohjelmia tekstinä, graafeina ja animaatioina, soitettavaa musiikkia "visualisoivia" ohjelmia, pikapainikkeita, etäohjaimia, miksereitä jne.

Asentaminen[muokkaa]

Useimmissa jakeluissa Window Maker on saatavilla paketista wmaker tai windowmaker. Se käynnistetään komennolla wmaker. Oletusasetusten mukauttaminen tapahtuu ajamalla komento WPrefs.

DockAppit ovat yleensä jokainen omassa paketissaan. Niitä voi hakea paketinhallintaohjelman haulla. Esimerkiksi äänimikseriohjelmia voi Debian-pohjaisissa jakeluissa hakea syöttämällä komentoriville esim. jonkin seuraavista komennoista:

apt-cache search wmaker mixer
apt-cache search windowmaker mixer
apt-cache search dockapp mixer

Kuvauksen kiintoisasta paketista saa

apt-cache show <paketin nimi>

Hyödylliseksi todettuja DockAppeja[muokkaa]

  • Mikseri: mixer.app, wmmixer
  • Kalenteri/kello: wmclock
  • Verkkoliikenteen seuranta: wmnd
  • Järjestelmän seuranta: wmcpuload ja wmmemload, wmcube
  • XMMS: wmxmms
  • CD-toisto: wmcdplay

Aiheesta muualla[muokkaa]