Ero sivun ”Winen asetukset” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
p (Käyttäjän 213.140.56.243 (keskustelu) muokkaukset palautettiin viimeisimpään käyttäjän Eleknader tekemään muutokseen.)
 
(24 välissä olevaa versiota 13 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
==Rekisteri==
[[Wine]]n asetukset tehdään nykyään pääasiassa käyttäen Winen omaa asetustyökalua, winecfg:tä, joka käynnistetään yksinkertaisesti komennolla
[[Wine|Winen]] asetukset tehdään nykyään rekisteriin. Jos ~/.wine/ -hakemisto on tyhjä, Wine tekee useimmiten toimivat asetukset automaattisesti.
winecfg
 
Winecfg:llä on mahdollista tehdä kaikki tavallisimmat asetukset. Erikoisempia säätöjä on mahdollista tehdä muokkaamalla Winen rekisteriä komennolla
===Rekisterieditori===
[[Kuva:Winen rekisterieditori.png|thumb|right|Kuva Winen rekisterieditorista]]
Winessä on [[regedit|rekisterieditori]], jonka avulla voidaan muokata Winen asetuksia samaan tapaan kuin Windows-järjestelmissä.
 
Rekisterieditori voidaan käynnistää komentokehotteesta komennolla:
  regedit
  regedit
Rekisterin muokkaamiseen ei kuitenkaan yleensä ole tarvetta. Vanhempien Winen versioiden kanssa käytettiin myös tiedostoa <tt>~/.wine/config</tt>, mutta tätä ei ole tarvittu version 0.9 jälkeen.


== ~/.wine/config ==
== Winecfg ==
Vanhemmissa Wine -versioissa (Wine 20050524 ja vanhemmat) asetukset tallennettiin asetustiedostoon ~/.wine/config. Uudemmissa Wine-versioissa asetukset tallennetaan rekisteriin. Voit tarkistaa käyttämäsi Wine-version komentokehotteessa komennolla:
Winecfg:ssä asetukset on jaettu välilehtiin ja ohjelma on myös suomennettu.
[[Kuva:Winecfg.png|thumb|right|200px|Kirjastojen hallintaa]]
=== Sovellukset ===
Sovellukset-välilehdessä on mahdollista valita, mikä Windowsin versio Wine väittää olevansa. Asetukset on myös mahdollista tehdä sovelluskohtaisiksi lisäämällä listaan sovelluksia painamalla "Lisää sovellus..."-nappia.


:$ wine --version
=== Kirjastot ===
Tämä osio määrittelee oletusarvot sille, käytetäänkö kirjastoista Wine-projektin toteutuksia kyseisistä Windowsin komponentista vai mahdollisesti alkuperäisestä Windowsista poimittua tai Windows-ohjelman asentamaa komponenttia. Ennen Windowsin osien käyttämistä on hyvä olla selvillä niitä koskevista lisenssiehdoista.


=== Muotoseikat ===
Kirjastoja voidaan lisätä määrityslistaan hakemalla ne Winen tarjoamasta listasta ja painamalla lisää. Jos tiedostopäätettä ei anneta, sen oletetaan olevan <tt>.dll</tt>. Jos kirjastolle ei mainita polkua, etsitään sitä ainoastaan virtuaalisen Windowsin system-hakemistosta.  Jos ohjelma haluaa erikseen käyttää jossain muualla sijaitsevaa komponenttia, se täytyy mainita täyden virtuaalisen Windowsin polun kanssa: <tt>"C:\\Windows\\System\\mshtml</tt>. Huomaa että kenoviivoja täytyy todella olla kaksi yhden sijaan.


:Kaikki puolipilkulla (;) alkavat rivit ovat kommentteja
Kirjaston määrityksiä voidaan muuttaa valitsemalla haluttu kirjasto listalta ja painamalla "Muokkaa"-nappia, jolloin esiin aukeaa lista, josta voi valita joko "natiivin" tai "sisäisen" version kirjastosta. Sisäinen tarkoittaa Wine-projektin luomaa kirjastoa ja natiivi Windowsista peräisin olevaa.
:Kaikki rivillä puolipilkun jälkeen oleva teksti on kommenttia
:Sektion nimi kirjoitetaan [hakasulkuihin]
:Sektion sisällä kirjoitetaan "Tiedon_nimi" = "Tiedon_arvo"


=== Levyasemamäärittelyt ===
=== Grafiikka ===
Grafiikka-välilehdeltä löytyy joitain DirectX:ään liittyviä säätöjä ja virtuaalisen työpöydän emulointi. Jos Wine asetetaan käyttämään virtuaalista työpöytää, kaikki sovellukset käynnistyvät tämän ikkunan sisään eivätkä siis voi käyttää ns. fullscreen-tilaa.


Winen config alkaa siten, että virtuaaliselle Windowsille määritellään levyasemat. Alla esimerkki.
=== Ääni ===
Ääni-välilehdeltä on mahdollista valita, mitä äänijärjestelmää ([[ALSA]], [[OSS]] vai [[NAS]]) Wine käyttää. Nykyään [[ALSA]] on normaali valinta. Mikäli ohjelmien äänien kanssa esiintyy ongelmia, ongelmat saattavat korjaantua asettamalla "laitteistopohjainen kiihdytys" -asetuksen arvoksi "Emulation" ja ottamalla käyttöön "Ajurin emulointi".


:[Drive C]
=== Asemat ===
:"Path" = "fake_windows"
Asemat-välilehdellä on mahdollista säätää virtuaalisen Windowsin levyasemia eli sitä, mihin polkuun esimerkiksi asema C:\ osoittaa.
:"Type" = "hd"
:"Label" = "MS-DOS"
:"Filesystem" = "win95"


Tässä määritellään C-asema.  Path-kohtaan laitetaan polku, josta aseman sisältämät tiedot löytyvät linuxissa.  <tt>fake_windows</tt> on sama kuin <tt>~/.wine/fake_windows</tt>, eli käyttäjän kotihakemistossa on piilohakemisto nimeltään <tt>.wine</tt>, jossa on tavallinen hakemisto nimeltään <tt>fake_windows</tt>, ja tämän sisällöstä tulee virtuaalisen Windowsin C-aseman sisältö.
==Rekisteri==
[[Wine|Winen]] perusasetukset tehdään <tt>winecfg</tt>-ohjelmalla, mutta sitä kautta ei ole mahdollista säätää kaikkia asetuksia. Tarkempia asetuksia voidaan tehdä Winen rekisteriin (samanlainen kuin Windowsin rekisteri).


Jos poluksi laittaa <tt>"../"</tt> niin aseman sisällöksi tulee käyttäjän kotihakemiston sisältö.
Joiskus sopivilla rekisteriasetuksilla on mahdollista saada toimimattomat ohjelmat toimimaan. Näitä asetuksia löytyy [http://wiki.winehq.org/UsefulRegistryKeys Winen wikistä].


=== [DllOverrides] ===


Tämä osio määrittelee oletusarvot sille, käyttääkö virtuaalinen Windows Wine-projektin toteutusta kyseisestä Windowsin komponentista, vai mahdollisesti aidosta Windowsista poimittua tai Windows-ohjelman asentamaa komponenttia.  Ennen Windowsin osien käyttämistä on hyvä olla selvillä niitä koskevista lisenssiehdoista.
===Rekisterieditori===
[[Kuva:Winen rekisterieditori.png|thumb|right|Kuva Winen rekisterieditorista]]
Winessä on [[regedit|rekisterieditori]], jonka avulla voidaan muokata Winen rekisteriasetuksia samaan tapaan kuin Windows-järjestelmissä.


Muoto, jota tässä käytetään on <tt>"komponentin_nimi" = "builtin"</tt>.  Jälkimmäinen voidaan lyhentää <tt>"b"</tt>, ja sillä tarkoitetaan Wine-projektin versiota komponentista.  Vaihtoehto on <tt>"native"</tt> tai <tt>"n"</tt>, jolloin tarkoitetaan Windowsiin tai johonkin Windows-ohjelmaan kuuluvaa aitoa komponenttia.  Tarkenteen oletusarvo on <tt>.dll</tt> jos ei muuta mainita.  Muoto <tt>"n,b"</tt> tarkoittaa että ensin etsitään aitoa versiota, ja jos ei löydetä niin käytetään Winen toteutusta.
Rekisterieditori voidaan käynnistää komentokehotteesta komennolla:
 
  regedit
Jos ei mainita polkua, vaan ainoastaan komponentin nimi, etsitään komponenttia ainoastaan virtuaalisen Windowsin system-hakemistosta.  Jos ohjelma haluaa erikseen käyttää jossain muualla sijaitsevaa komponenttia, se täytyy mainita Winen configissa joko täyden virtuaalisen Windowsin polun kanssa: <tt>"C:\\Windows\\System\\mshtml</tt> - tai eteen kuuluu laittaa tähti: <tt>"*mshtml"</tt>.  Huomaa että kenoviivoja täytyy todella olla kaksi yhden sijaan.
 
Alle on koottu tietoa eri komponenteista omien kokeilujen lähtökohdaksi.
:Laitteistosidonnaiset komponentit mainitaan joissain tilanteissa siksi että Wine toteuttaa vastaavan toiminnallisuuden omalla komponentillaan. Joissain tilanteissa komponentti mainitaan kuitenkin vain siksi että estetään Windows-ohjelmaa käyttämästä aitoa vastaavaa, koska aidon laitteistosidonnaisen komponentin käyttö johtaisi vain Winen lukkiutumiseen tai kaatumiseen.
 
:<tt>"advapi32"      = "builtin"</tt> ; Aito ei toimi
:<tt>"avicap32"      = "builtin"</tt> ; Laitteistosidonnainen
:<tt>"capi2032"      = "builtin"</tt> ; Winen versio täysin toteutettu
:<tt>"comctl32"      = "builtin"</tt> ; Aito aiheuttaa bugeja
:<tt>"ddraw"        = "builtin"</tt> ; Laitteistosidonnainen
:<tt>"ddrawex"        = "builtin"</tt> ; Laitteistosidonnainen
:<tt>"dinput"        = "builtin"</tt> ; Laitteistosidonnainen
:<tt>"dinput8"        = "builtin"</tt> ; Laitteistosidonnainen
:<tt>"dsound"        = "builtin"</tt> ; Laitteistosidonnainen
:<tt>"dswave"        = "builtin"</tt> ; Laitteistosidonnainen
:<tt>"lz32"  = "builtin"</tt> ; Winen versio täysin toteutettu
:<tt>"lzexpand"  = "builtin"</tt> ; Winen versio täysin toteutettu
:<tt>"mcicda.drv"  = "builtin"</tt> ; Winen versio täysin toteutettu
:<tt>"mciseq.drv"  = "builtin"</tt> ; Winen versio täysin toteutettu
:<tt>"mciwave.drv"  = "builtin"</tt> ; Winen versio täysin toteutettu
:<tt>"midimap.drv"  = "builtin"</tt> ; Winen versio täysin toteutettu
:<tt>"mouse.drv"    = "builtin"</tt> ; Laitteistosidonnainen
:<tt>"mpr"          = "builtin"</tt> ; Aito ei toimi
:<tt>"rasapi16"    = "builtin"</tt> ; Laitteistosidonnainen
:<tt>"rasapi32"    = "builtin"</tt> ; Laitteistosidonnainen
 
==== Haittaohjelmien esto Winessä ====
Allaolevat rivit sisältyvät DllOverrides-kohtaan, ja niillä estetään Wineä suorittamasta kulloinkin mainitun nimistä ohjelmaa.


:<tt>"*ctfmon.exe"      = "builtin" </tt>
:<tt>"*ddhelp.exe"      = "builtin" </tt>
:<tt>"*eMusicClient.exe" = "builtin" </tt>
:<tt>"*mdm.exe"          = "builtin" </tt>
:<tt>"*mosearch.exe"    = "builtin" </tt>


[[Luokka:Ohjeet]]
[[Luokka:Ohjelmat Winellä]]

Nykyinen versio 22. lokakuuta 2011 kello 22.52

Winen asetukset tehdään nykyään pääasiassa käyttäen Winen omaa asetustyökalua, winecfg:tä, joka käynnistetään yksinkertaisesti komennolla

winecfg

Winecfg:llä on mahdollista tehdä kaikki tavallisimmat asetukset. Erikoisempia säätöjä on mahdollista tehdä muokkaamalla Winen rekisteriä komennolla

regedit

Rekisterin muokkaamiseen ei kuitenkaan yleensä ole tarvetta. Vanhempien Winen versioiden kanssa käytettiin myös tiedostoa ~/.wine/config, mutta tätä ei ole tarvittu version 0.9 jälkeen.

Winecfg[muokkaa]

Winecfg:ssä asetukset on jaettu välilehtiin ja ohjelma on myös suomennettu.

Kirjastojen hallintaa

Sovellukset[muokkaa]

Sovellukset-välilehdessä on mahdollista valita, mikä Windowsin versio Wine väittää olevansa. Asetukset on myös mahdollista tehdä sovelluskohtaisiksi lisäämällä listaan sovelluksia painamalla "Lisää sovellus..."-nappia.

Kirjastot[muokkaa]

Tämä osio määrittelee oletusarvot sille, käytetäänkö kirjastoista Wine-projektin toteutuksia kyseisistä Windowsin komponentista vai mahdollisesti alkuperäisestä Windowsista poimittua tai Windows-ohjelman asentamaa komponenttia. Ennen Windowsin osien käyttämistä on hyvä olla selvillä niitä koskevista lisenssiehdoista.

Kirjastoja voidaan lisätä määrityslistaan hakemalla ne Winen tarjoamasta listasta ja painamalla lisää. Jos tiedostopäätettä ei anneta, sen oletetaan olevan .dll. Jos kirjastolle ei mainita polkua, etsitään sitä ainoastaan virtuaalisen Windowsin system-hakemistosta. Jos ohjelma haluaa erikseen käyttää jossain muualla sijaitsevaa komponenttia, se täytyy mainita täyden virtuaalisen Windowsin polun kanssa: "C:\\Windows\\System\\mshtml. Huomaa että kenoviivoja täytyy todella olla kaksi yhden sijaan.

Kirjaston määrityksiä voidaan muuttaa valitsemalla haluttu kirjasto listalta ja painamalla "Muokkaa"-nappia, jolloin esiin aukeaa lista, josta voi valita joko "natiivin" tai "sisäisen" version kirjastosta. Sisäinen tarkoittaa Wine-projektin luomaa kirjastoa ja natiivi Windowsista peräisin olevaa.

Grafiikka[muokkaa]

Grafiikka-välilehdeltä löytyy joitain DirectX:ään liittyviä säätöjä ja virtuaalisen työpöydän emulointi. Jos Wine asetetaan käyttämään virtuaalista työpöytää, kaikki sovellukset käynnistyvät tämän ikkunan sisään eivätkä siis voi käyttää ns. fullscreen-tilaa.

Ääni[muokkaa]

Ääni-välilehdeltä on mahdollista valita, mitä äänijärjestelmää (ALSA, OSS vai NAS) Wine käyttää. Nykyään ALSA on normaali valinta. Mikäli ohjelmien äänien kanssa esiintyy ongelmia, ongelmat saattavat korjaantua asettamalla "laitteistopohjainen kiihdytys" -asetuksen arvoksi "Emulation" ja ottamalla käyttöön "Ajurin emulointi".

Asemat[muokkaa]

Asemat-välilehdellä on mahdollista säätää virtuaalisen Windowsin levyasemia eli sitä, mihin polkuun esimerkiksi asema C:\ osoittaa.

Rekisteri[muokkaa]

Winen perusasetukset tehdään winecfg-ohjelmalla, mutta sitä kautta ei ole mahdollista säätää kaikkia asetuksia. Tarkempia asetuksia voidaan tehdä Winen rekisteriin (samanlainen kuin Windowsin rekisteri).

Joiskus sopivilla rekisteriasetuksilla on mahdollista saada toimimattomat ohjelmat toimimaan. Näitä asetuksia löytyy Winen wikistä.


Rekisterieditori[muokkaa]

Kuva Winen rekisterieditorista

Winessä on rekisterieditori, jonka avulla voidaan muokata Winen rekisteriasetuksia samaan tapaan kuin Windows-järjestelmissä.

Rekisterieditori voidaan käynnistää komentokehotteesta komennolla:

regedit