Ero sivun ”Red Hat Enterprise Linux” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ei muokkausyhteenvetoa
(laajennusta&neutralisointia)
Rivi 1: Rivi 1:
Red Hat Enterprise Linux (RHEL) on [[Red Hat Inc]]:n kehittämä yrityksille tarkoitettu [[Jakelut|Linux-jakelu]]. RHEL on käytetyin kaupallinen Linux-jakelu, jossa maksullisuus kohdistuu päivityksiin ja tukipalvelujen eri tasoihin, jotka ovat välttämättömyyksiä yrityskäytössä.
Red Hat Enterprise Linux (RHEL) on [[Red Hat Inc]]:n kehittämä, yrityksille tarkoitettu [[Jakelut|Linux-jakelu]]. RHEL on pitkään ollut käytetyin kaupallinen Linux-jakelu, ja siitä on saatavilla erilaisilla tuki- ja päivityspalveluilla varustettuja, hinnoittelultaan hyvin vaihtelevia versioita. RHEL:iä ei myydä yksittäisille kuluttajille.


RHEL:sta on saatavilla avoimen lähdekoodin ansiosta myös täysin ilmaisia ja tukemattomia versioita kuten [[CentOS]] ja [[White Box Enterprise Linux]] -projektien toimesta. Red Hat tukee myös [[Fedora Core|Fedora]] -projektia, ja Fedora Core sekä RHEL:illä onkin paljon yhteisiä piirteitä.
RHEL:n kehitys tapahtuu Red Hatin tukeman yhteisöpohjaisen [[Fedora]]-jakelun pohjalta niin, että keskimäärin joka kolmannesta Fedora-versiosta muokataan uusi RHEL-versio. Fedoralle ei ole saatavilla Red Hatin virallisia tukipalveluita. Fedorasta tulee normaaliin epäkaupallisen Linux-jakelun tapaan uusia versioita noin kahdesti vuodessa päivitysten ulottuessa kahteen edelliseen versioon. Syksyyn 2003 asti Red Hat kehitti RHEL:iä lähes puhtaasti omana työnään julkaisemansa [[Red Hat Linux]] -jakelun pohjalta (jota sai myös ostaa tuettuna versiona), mutta päätti sitten selkeämmin erottaa kaupallisen ja epäkaupallisen version toisistaan.


Red Hat Enterprise Linux on muodostunut kaupallisessa Linux-käytössä standardiksi, ja koulujenkin Linux-kurssit opettavat yleensä juurikin sen ylläpitoa. Myös laitteiden mukana tulevat linux-ajurit toimivat usein pelkästään RHELillä.
RHEL:n pohjalta on avoimen lähdekoodin ansiosta luotu toisten kaupallista tukea tarjoavien jakelujen (kuten [[wikipedia:fi:Oracle|Oraclen]] [[Unbreakable Linux]] ja suomalainen [[Foobar Linux]]) lisäksi myös täysin ilmaisia ja tukemattomia versioita kuten [[CentOS]] ja [[White Box Enterprise Linux]].
 
Red Hat Enterprise Linux on muodostunut kaupallisessa Linux-käytössä yhdessä [[wikipedia:fi:Novell|Novellin]] [[Suse|SUSE Linux Enterprisen]] kanssa jonkinlaiseksi standardiksi, ja useat kaupalliset ohjelmistovalmistajat tukevatkin ohjelmistojensa Linux-versioita vain näillä kahdella alustalla.


== Linkkejä ==
== Linkkejä ==
 
* [http://www.redhat.com/software/rhel/ Red Hat Enterprise Linux]
* [http://www.centos.org/ CentOS]
* [http://www.centos.org/ CentOS]
* [http://www.redhat.com/software/rhel/ Red Hat Enterprise Linux]
* [http://www.whiteboxlinux.org/ White Box Enterprise Linux]
* [http://www.whiteboxlinux.org/ White Box Enterprise Linux]
* [http://foobar.fi/linux/en/ Foobar Linux]
* [http://foobar.fi/linux/ Foobar Linux]


[[Luokka:Jakelut]]
[[Luokka:Jakelut]]

Versio 13. maaliskuuta 2007 kello 01.48

Red Hat Enterprise Linux (RHEL) on Red Hat Inc:n kehittämä, yrityksille tarkoitettu Linux-jakelu. RHEL on pitkään ollut käytetyin kaupallinen Linux-jakelu, ja siitä on saatavilla erilaisilla tuki- ja päivityspalveluilla varustettuja, hinnoittelultaan hyvin vaihtelevia versioita. RHEL:iä ei myydä yksittäisille kuluttajille.

RHEL:n kehitys tapahtuu Red Hatin tukeman yhteisöpohjaisen Fedora-jakelun pohjalta niin, että keskimäärin joka kolmannesta Fedora-versiosta muokataan uusi RHEL-versio. Fedoralle ei ole saatavilla Red Hatin virallisia tukipalveluita. Fedorasta tulee normaaliin epäkaupallisen Linux-jakelun tapaan uusia versioita noin kahdesti vuodessa päivitysten ulottuessa kahteen edelliseen versioon. Syksyyn 2003 asti Red Hat kehitti RHEL:iä lähes puhtaasti omana työnään julkaisemansa Red Hat Linux -jakelun pohjalta (jota sai myös ostaa tuettuna versiona), mutta päätti sitten selkeämmin erottaa kaupallisen ja epäkaupallisen version toisistaan.

RHEL:n pohjalta on avoimen lähdekoodin ansiosta luotu toisten kaupallista tukea tarjoavien jakelujen (kuten Oraclen Unbreakable Linux ja suomalainen Foobar Linux) lisäksi myös täysin ilmaisia ja tukemattomia versioita kuten CentOS ja White Box Enterprise Linux.

Red Hat Enterprise Linux on muodostunut kaupallisessa Linux-käytössä yhdessä Novellin SUSE Linux Enterprisen kanssa jonkinlaiseksi standardiksi, ja useat kaupalliset ohjelmistovalmistajat tukevatkin ohjelmistojensa Linux-versioita vain näillä kahdella alustalla.

Linkkejä