Ero sivun ”Android” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
pEi muokkausyhteenvetoa
(Manage your Android from a web browser)
Rivi 55: Rivi 55:
* [http://www.whispersys.com/whispermonitor.html WhisperMonitor ] on palomuurityökalu Androidille.
* [http://www.whispersys.com/whispermonitor.html WhisperMonitor ] on palomuurityökalu Androidille.
* [http://news.softpedia.com/news/How-to-Run-Android-Applications-on-Ubuntu-115152.shtml How to Run Android Applications on Ubuntu]
* [http://news.softpedia.com/news/How-to-Run-Android-Applications-on-Ubuntu-115152.shtml How to Run Android Applications on Ubuntu]
* [http://airdroid.com/ Hallitse Anroidia www-selaimellasi]
=== Tietoturva ===
=== Tietoturva ===
* [http://www.itviikko.fi/tietoturva/2013/09/26/google-play-liian-vaarallinen-tavalliselle-kayttajalle/201313373/7 IT-viikko.fi - Google Play liian vaarallinen tavalliselle käyttäjälle]
* [http://www.itviikko.fi/tietoturva/2013/09/26/google-play-liian-vaarallinen-tavalliselle-kayttajalle/201313373/7 IT-viikko.fi - Google Play liian vaarallinen tavalliselle käyttäjälle]

Versio 9. helmikuuta 2014 kello 17.46

Android

Julkaisija Google
Viimeisin versio 4.4.2  / 9.12.2013
Pakettienhallinta APK
Tila toiminnassa
Arkkitehtuurit ARM, MIPS, x86
Kotisivu android.com
Android 2.1 emulaattorilla

Android on Googlen julkaisema Linux pohjainen käyttöjärjestelmä moderneille älypuhelimille ja mobiililaitteille. Android on avoimen lähdekoodin alusta ja sille kehittäminen ja käyttäminen on ilmaista. Android-puhelimia kehittävät useimmat suuret valmistajat, kuten HTC, LG, Samsung ja Sony-Ericsson, sekä joukko pienempiäkin. Myös monet perinteisemmät valmistajat, kuten Asus, on alkanut kehittää Android-tabletteja. Kaikki Android-puhelimet ovat pohjimmiltaan älypuhelimia ja niitä voidaan käyttää netin selaamiseen, sosiaaliseen mediaan, kuvien ja videoiden katseluun sekä musiikin soittamiseen.

Androidia alunperin kehitti Android Inc., jonka Google myöhemmin osti. Nykyisin sen kehittämisestä vastaa Open Handset Alliance. Androidiin tarkoitettua koodia kirjoitetaan Java-kielellä ja se käyttää Googlen kehittämiä Java-kirjastoja.

Android-käyttöjärjestelmä koostuu karkeasti kahdesta osasta. Käyttöjärjestelmän pohjana on Googlen mobiilikäyttöön muokkaama Linux ja Android-sovellukset toimivat Javaan perustuvan Dalvik-virtuaalikoneen päällä. Android-sovelluskehitys tehdään Java-kielellä ja Google tarjoaa SDK:n ilmaiseksi. Google tarjoaa myös Eclipse-pluginin, joka tarjoaa automaattisen sovelluksen paketoinnin apk-tiedostoksi ja sovelluksen ajamisen ja debuggaamisen Android-emulaattorissa.

Tarkalleen ottaen kehitystä ei tehdä virallisella Java-kielellä, sillä Google käyttää Apache Harmony -luokkakirjastoja ja niistä luotu Java-tavukoodi käännetään vielä erikseen Dalvikin käyttämään muotoon. Harmony tarjoaa lähestulkoon samat luokkakirjastot kuin standardi-java.

Android-sovellukset voivat myös käyttää mm. C- tai C++-kielellä kehitettyjä kirjastoja hyväkseen NDK:n tarjoamien rajapintojen kautta, kunhan ne vain ovat saatavilla puhelinten käyttämille prosessoreille. Tulevat Android-versiot tarjoavat myös entistä paremmat rajapinnat Android-järjestelmän kutsumiseen natiivikoodista.

Android ei tue J2ME-sovelluksia. Kehitteillä on kuitenkin projekteja, kuten J2ME Android Bridge, jotka mahdollistavat J2ME-sovellusten kääntämisen Android-puhelimille.

Android-x86

On olemassa myös avoimen lähdekoodin projekti joka kehittää Androidia kannettaville, tableteille ja minikannettaville. Yhteisön sivuilta löytyy levykuvat (engl. image) ainakin peruskannettavalle, EEE PC:lle, sekä yleinen minikannettavan levykuva. Projektista lisää tietoa täältä. Yhteisön tekemä Android 2.2 toimii hyvin ainakin EEE PC 701:ssä.

Tietoturva

Vaikka Android perustuukin Linux-ytimeen, ei se silti takaa tietoturvaa. Suurin osa mobiilihaittaohjelmista suunnataankin Androidille. Tästä syystä onkin erittäin suositeltavaa käyttää jotain virustentorjuntaohjelmaa. AV-TEST testaa muutaman kuukauden välein puolueettomasti Androidin virustentorjuntaohjelmia ja raportoi niiden tulokset.

Suurin osa Androidin haittaohjelmista on tavallisista sovelluskaupoista löytyviä troijalaisia, jotka naamioituvat tavallisiksi sovelluksiksi. Haittaohjelmat voivat olla muun muassa suosittujen sovellusten klooneja jotka houkuttelevat käyttäjän asentamaan ne, jonka jälkeen tekevät tihutöitä laitteessa. Google ei juurikaan tarkista sovelluskauppaansa päätyviä sovelluksia, vaan haitalliset sovellukset poistetaan kaupasta vasta jälkikäteen.

Turvallinen vaihtoehto Googlen sovelluskaupalle on F-Droid, joka sisältää vain vapaita avoimen lähdekoodin ohjelmia, jotka on tarkistettu ennen kuin ne on saatettu käyttäjien saataville.

Kytkettäessa Android-laite tietokoneeseen, tulee USB-vianetsintä (USB-debugging) -ominaisuus olla aina pois päältä ellei ole erityistä tarvetta pitää sitä päällä, kuten esimerkiksi rootatessa. USB-vianetsintä -ominaisuus mahdollistaa Android-laitteen hallinnoimisen tietokoneelta käsin Android Debug Bridgen avulla ja täten myös haittaohjelmien leviämisen. Erityistä varovaisuutta kannattaa noudattaa varsinkin liitettäessä Android-laite suojaamattomaan Windows-koneeseen.

Katso myös

Aiheesta muualla

Tietoturva