Ero sivun ”Fstab” versioiden välillä
p (→Muu käyttö: tt) |
p (siirsi sivun ”Fstab” uudelle nimelle ”KYRPÄ SEISOO”) |
(ei mitään eroa)
|
Versio 14. helmikuuta 2007 kello 11.02
/etc/fstab on tekstitiedosto, jonka perusteella käynnistyksen yhteydessä yleensä liitetään tiedostojärjestelmät hakemistopuuhun.
Tiedoston jokaisella rivillä on kuusi kenttää, ja jokaisen välissä on joko välilyönti (tai useampia) tai tabulaattori. Kentät ovat:
- Liitettävä laite
- Liitoskohde
- Tiedostojärjestelmä
- Liitosasetukset
- Dump
- Tarkistus
Asetukset
Liitettävä laite
Laite on yleensä kiintolevyn osio, esimerkiksi /dev/hda5. Toisaalta, esimerkiksi proc-järjestelmää liitettäessä käytetään laitetta none. Laitteena voi olla myös verkko-osoite, tai ihan normaali tiedosto jonka sisään on tehty tiedostojärjestelmä.
Liitoskohde
Liitoskohde kertoo, mihin kohtaan hakemistopuuta laite liitetään. Esimerkiksi juuritiedostojärjestelmä liitetään kohtaan /. Swap-osio liitetään kohtaan none.
Tiedostojärjestelmä
Kertoo liitettävän tiedostojärjestelmän tyypin. Tyyppejä ovat esimerkiksi ext2, ext3, ntfs, reiserfs, swap ja iso9660 (CD-levyt). Tyyppi auto tarkoittaa, että tiedostojärjestelmä tunnistetaan automaattisesti. Tämä toimii lähes aina.
Liitosasetukset
Yleisin liitosasetus on defaults jolloin käytetään perusasetuksia. Epätäydellinen lista muista liitosasetuksista (tiedostojärjestelmäkohtainen):
- async: Kirjoittaminen levylle hoidetaan asynkronisesti, eli fyysisesti data kirjoitetaan levylle vasta kun siihen on prosessoriaikaa vapaana (voi kestää pitkäänkin). Oletusasetus.
- sync: Kirjoitusoperaatiot hoidetaan välittömästi eikä dataa jätetä väliaikaisesti muistiin. Hyödyllinen esim. levykkeiden kanssa.
- noauto: Ei liitetä automaattisesti käynnistyksen yhteydessä.
- nodev: Tiedostojärjestelmän laitetiedostoja ei käsitellä.
- noexec: Tiedostojärjestelmän tiedostoja ei saa suorittaa.
- owner: Tavallinen käyttäjä voi liittää tiedostojärjestelmän mikäli hän on laitteen omistaja.
- ro, rw: Vain luku (ro), sekä luku- että kirjoitus (rw).
- user: Tavallisilla käyttäjillä on oikeus liittää tiedostojärjestelmä.
- uid=käyttäjänimi: Liittää tiedostojärjestelmän siten, että käyttäjällä käyttäjänimi on oikeudet käyttää sitä. Hyödyllinen esim. ntfs-osioita käytettäessä. Ei toimi käyttöoikeuksia tukevien tiedostojärjestelmien (kuten ext3 ja ReiserFS) kanssa.
Dump
Dump-komento käyttää tätä kenttää saadakseen selville, pitääkö kyseinen tiedostojärjestelmä varmuuskopioida vai ei. Kentän arvon ollessa '0' tai arvon puuttuessa kokonaan tiedostojärjestelmää ei varmuuskopioida. Asetus koskee ikivanhoja dump / restore ohjelmia ja kenttä on mukana lähinnä historiallisista syistä. Nykyään on tarjolla huomattavasti kehittyneempiäkin menettelyitä.
Tarkistus
Viimeisenä rivillä on luku 0, 1 tai 2, joka kertoo tarkistetaanko tiedostojärjestelmä odottamattoman sammutuksen (esimerkiksi kaatumisen) jälkeen. 0 tarkoittaa että tarkistusta ei tehdä, 1 ja 2 tarkoittavat että tarkistus tehdään. Yleensä juuritiedostojärjestelmälle kannattaa laittaa arvo 1 ja muille 2. Swap-osioille tämä kenttä kertoo prioriteetin millä sivutustietostoa käytetään. 0-käytetään paljon, 3-käytetään harvemmin.
Muu käyttö
Esimerkiksi CD-levyjä ja ulkoisia massamuisteja ei kannata yrittää liittää käynnistyksen yhteydessä. Tällöin liittämistä voidaan helpottaa lisäämällä laitteen tiedot fstabiin ja laittamalla asetukset-kohtaan asetus noauto, jolloin liitosta ei tehdä automaattisesti, mutta komennettaessa mount /dev/laite tai mount /liitoshakemisto liittäminen tapahtuu fstabissa mainituin asetuksin.
Esimerkki CD-asemalle voitaisiin kirjoittaa seuraavanlainen rivi:
/dev/cdrw /mnt/cdrom iso9660 noauto,ro,uid=käyttäjä 0 0
Jonka jälkeen se voitaisiin liittää komennoilla
mount /dev/cdrw
ja
mount /mnt/cdrom
Muutosten ottaminen käyttöön
Tiedostoon tehdyt muutokset otetaan automaattisesti käyttöön kun järjestelmä käynnistetään uudelleen, mutta asian voi hoitaa ilman uudelleenkäynnistystäkin käskyllä:
mount -a
Esimerkkejä
Boot-osio:
/dev/hda5 /boot ext3 defaults 0 2
Ntfs-osio, johon on lukuoikeudet käyttäjällä ”kayttaja”:
/dev/hda8 /media/hda8 ntfs defaults,nls=utf8,uid=kayttaja 0 0