Ero sivun ”Muita käyttöjärjestelmäytimiä” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
p (pääartikkeli)
pEi muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
Tässä artikkellissa listataan muita [[POSIX]]-yhteensopivia käyttöjärjestelmäytimiä. Voit käyttää suurinta osaa tämän wikin vinkeistä myös näillä järjestelmillä niiden POSIX yhteensopivuuden, ja [[GNU]]-ohjelmien hyvän siirrettävyyden vuoksi.
Tässä artikkelissa listataan muita [[POSIX]]-yhteensopivia käyttöjärjestelmäytimiä. Voit käyttää suurinta osaa tämän wikin vinkeistä myös näillä järjestelmillä niiden POSIX-yhteensopivuuden ja [[GNU]]-ohjelmien hyvän siirrettävyyden vuoksi.


==OpenSolaris==
==OpenSolaris==
''Katso myös pääartikkeli [[OpenSolaris]].''
''Katso myös pääartikkeli [[OpenSolaris]].''


OpenSolaris on [[Sun Microsystems|Sun Microsystemsin]] kehittämä käyttöjärjestelmä, joka perustuu Solaris 10 järjestelmään, joka oli aikaisemmin maksullinen ja suljettu järjestelmä. OpenSolariksen lähdekoodi on avattu [[CDDL]]-lisensillä.
OpenSolaris on [[Sun Microsystems|Sun Microsystemsin]] kehittämä käyttöjärjestelmä, joka perustuu Solaris 10 -järjestelmään, joka oli aikaisemmin maksullinen ja suljettu järjestelmä. OpenSolariksen lähdekoodi on avattu [[CDDL]]-lisensillä.


===Lisätietoja===
===Aiheesta muualla===
* [[wikipedia:OpenSolaris|OpenSolaris wikipediasta]]
* [[wikipedia:OpenSolaris|OpenSolaris Wikipediassa]]
* [http://www.opensolaris.org OpenSolaris.org]
* [http://www.opensolaris.org/ OpenSolaris.org]


==GNU Hurd==
==GNU Hurd==
GNU Hurd on [[GNU]]-projektin käyttöjärjestelmäydin joka käyttää pohjana [[GNU Mach]]-mikroydintä. Hurd laajentaa Machia mm. laitteistoajureilla.
GNU Hurd on [[GNU]]-projektin käyttöjärjestelmäydin, joka käyttää pohjana [[GNU Mach]]-mikroydintä. Hurd laajentaa Machia mm. laitteistoajureilla.
 
===Aiheesta muualla===
*[http://www.gnu.org/software/hurd/hurd.html GNU Hurd]
*[[wikipedia:fi:GNU_Hurd|GNU Hurd Wikipediassa]]


==L4==
==L4==
Rivi 17: Rivi 21:


==BSD==
==BSD==
Berkeley Software Distribution on UNIX-käyttöjärjestelmä, joka kehitettiin Berkeleyn yliopistossa. Sen lähdekoodi avattiin 1990-luvun alussa, mutta UNIXin alunperin kehittämän yhtiön (AT&T) nostaman oikeusjutun takia varsinainen käyttöönotto viivästyi muutamalla vuodella (tällä aikaa [[Linus Torvalds]] kyllästyi [[MS-DOS]]iin ja aloitti Linuxin kehittämisen). Nykyään BSD:tä kehitetään ainakin [[FreeBSD]], [[NetBSD]] ja [[OpenBSD]]-projekteissa. Eri BSD-versioille tyypillistä on oman kernelin kehittäminen, vaikkakin lähdekoodipohja on kaikissa sama.
BSD eli Berkeley Software Distribution on UNIX-käyttöjärjestelmä, joka kehitettiin Berkeleyn yliopistossa. Sen lähdekoodi avattiin 1990-luvun alussa, mutta UNIXin alkuperäisen kehittäjäyhtiön (AT&T) nostaman oikeusjutun takia varsinainen käyttöönotto viivästyi muutamalla vuodella (sillä välin [[Linus Torvalds]] kyllästyi [[MS-DOS]]iin ja aloitti Linuxin kehittämisen). Nykyään BSD:tä kehitetään ainakin [[FreeBSD]]-, [[NetBSD]]- ja [[OpenBSD]]-projekteissa. Eri BSD-versioille tyypillistä on oman ytimen kehittäminen, vaikkakin lähdekoodipohja on kaikissa sama.


===Lisätietoa===
===Aiheesta muualla===
*[[wikipedia:fi:BSD|BSD Wikipediassa]]
*[[wikipedia:fi:BSD|BSD Wikipediassa]]


[[Luokka:Järjestelmä]]
[[Luokka:Järjestelmä]]

Versio 20. lokakuuta 2007 kello 14.18

Tässä artikkelissa listataan muita POSIX-yhteensopivia käyttöjärjestelmäytimiä. Voit käyttää suurinta osaa tämän wikin vinkeistä myös näillä järjestelmillä niiden POSIX-yhteensopivuuden ja GNU-ohjelmien hyvän siirrettävyyden vuoksi.

OpenSolaris

Katso myös pääartikkeli OpenSolaris.

OpenSolaris on Sun Microsystemsin kehittämä käyttöjärjestelmä, joka perustuu Solaris 10 -järjestelmään, joka oli aikaisemmin maksullinen ja suljettu järjestelmä. OpenSolariksen lähdekoodi on avattu CDDL-lisensillä.

Aiheesta muualla

GNU Hurd

GNU Hurd on GNU-projektin käyttöjärjestelmäydin, joka käyttää pohjana GNU Mach-mikroydintä. Hurd laajentaa Machia mm. laitteistoajureilla.

Aiheesta muualla

L4

BSD

BSD eli Berkeley Software Distribution on UNIX-käyttöjärjestelmä, joka kehitettiin Berkeleyn yliopistossa. Sen lähdekoodi avattiin 1990-luvun alussa, mutta UNIXin alkuperäisen kehittäjäyhtiön (AT&T) nostaman oikeusjutun takia varsinainen käyttöönotto viivästyi muutamalla vuodella (sillä välin Linus Torvalds kyllästyi MS-DOSiin ja aloitti Linuxin kehittämisen). Nykyään BSD:tä kehitetään ainakin FreeBSD-, NetBSD- ja OpenBSD-projekteissa. Eri BSD-versioille tyypillistä on oman ytimen kehittäminen, vaikkakin lähdekoodipohja on kaikissa sama.

Aiheesta muualla