Ero sivun ”CIFS” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
(kielenhuoltoa (ja sen suhteen arvauksia lauseiden merkityksistä))
(korjauksia, selvennyksiä - toivottavasti oikein)
Rivi 4: Rivi 4:
CIFS-protokolla ei toimi versiota 2.4.14 vanhemmissa [[Ydin|ytimissä]].
CIFS-protokolla ei toimi versiota 2.4.14 vanhemmissa [[Ydin|ytimissä]].


===Edut===
===CIFS:n edut suhteessa SMB:hen===
* CIFS VFS (Virtual File System) on suunniteltu hyödyntämään kehittyneitä verkkotekniikoita, kuten lukittautumista (eng. locking), [[Unicode]]-merkistöä, [[kova linkki|kovia linkkejä]], hajautettua ja itseään toistavaa tiedostojärjestelmää ([[wikipedia:Distributed file system|dfs]]) sekä jaettua puskurointia. CIFS tukee oletuksena [[TCP|tcp]]-pohjaisia nimiä sen sijaan, että käyttäisi RFC1001- ja Netbios-nimiä.  
* CIFS VFS (Virtual File System) on suunniteltu hyödyntämään kehittyneitä verkkotekniikoita, kuten lukittautumista (eng. locking), [[Unicode]]-merkistöä, [[kova linkki|kovia linkkejä]], hajautettua ja itseään toistavaa tiedostojärjestelmää ([[wikipedia:Distributed file system|dfs]]) sekä jaettua puskurointia. CIFS tukee oletuksena [[DNS]]-pohjaisia nimiä sen sijaan, että käyttäisi RFC1001- ja Netbios-nimiä.  


* Version 1.48 myötä CIFS tukee myös [[wikipedia:Kerberos|krb5]]/[[wikipedia:en:SPNEGO|SPNEGO]]-tunnistautumista. Toisin sanoen silloin, kun tarvitaan erityistä turvallisuutta, ei ole enää pakottavaa syytä käyttää SMB-protokollaa. Toinen mahdollisuus on käyttää [[NFSv4]]-protokollaa, mutta se on toisaalta vaikeampi asettaa käyttämään suosittuja [[Active Directory]]- ja [[wikipedia:en:Key distribution center|KDC]]-palveluja (engl. Kerberos Key Distribution Center).  
* Version 1.48 myötä CIFS tukee myös [[wikipedia:Kerberos|krb5]]/[[wikipedia:en:SPNEGO|SPNEGO]]-tunnistautumista. Toisin sanoen silloin, kun tarvitaan erityistä turvallisuutta, ei ole enää pakottavaa syytä käyttää SMB-protokollaa. Toinen mahdollisuus on käyttää [[NFSv4]]-protokollaa, mutta se on toisaalta vaikeampi asettaa käyttämään Microsoftin kehittämää [[Active Directory]]-palvelua (jonka kautta [[Kerberos]]ta käytetään Windows-maailmassa).


* CIFS on myös varteenotettava vaihtoehto joissakin yhteensopimattomuustapauksissa. Esimerkiksi käytettäessä Dlinkin NAS-323-tiedostopalvelinta on suositeltavaa käyttää SMB:n sijasta CIFS:iä.
* CIFS on myös varteenotettava vaihtoehto joissakin yhteensopimattomuustapauksissa. Esimerkiksi käytettäessä Dlinkin NAS-323-tiedostopalvelinta on suositeltavaa käyttää SMB:n sijasta CIFS:iä.
Rivi 19: Rivi 19:
===Asetukset===
===Asetukset===
Toisin kuin [[SMB]], käyttää CIFS asetuksissaan /[[proc]]-hakemistoa (esim. /proc/fs/cifs).  
Toisin kuin [[SMB]], käyttää CIFS asetuksissaan /[[proc]]-hakemistoa (esim. /proc/fs/cifs).  
Lisäksi CIFS ei hyödynnä [[Samba]]n työkaluja kuten [[smbmount]]ia. Suurin osa CIFS:in toiminnallisuudesta on sulautettu [[Ydin|ytimeen]], joskin CIFS hyödyntää käyttäjätilassa pientä [[mount|liitos]]avustajaa (<tt>mount.cifs</tt>).
Lisäksi CIFS ei hyödynnä [[Samba]]n työkaluja kuten [[smbmount]]ia. Suurin osa CIFS:in toiminnallisuudesta on sulautettu [[Ydin|ytimeen]], joskin CIFS hyödyntää pientä käyttäjätilassa toimivaa [[mount|liitos]]avustajaa (<tt>/sbin/mount.cifs</tt>).


===Tiedostojärjestelmän liittäminen===
===Tiedostojärjestelmän liittäminen===
Rivi 26: Rivi 26:
   mount -t cifs //palvelimen-tcp-nimi/jako    /mnt    -o    user=username,sec=lanman,servern=PALVELIMENNIMI
   mount -t cifs //palvelimen-tcp-nimi/jako    /mnt    -o    user=username,sec=lanman,servern=PALVELIMENNIMI


* b) Turvallisuusasetuksen <tt>sec=lanman</tt> pitää olla päällekytkettynä, jotta asiakaskone voi lähettää vanhemmille palvelimille heikomman hash-tunnisteen. Windows 98 vaatii tämän toimiakseen. Liitettäessä uudempiin palvelimiin jotka käyttävät vahvempaa [[wikipedia:NTLM|ntlmv2]]-tunnistusta, vaaditaan usein lisäasetus <tt>sec=ntlmv2</tt> ellei asetusta ole muutettu <tt>/proc/fs/cifs</tt>-tiedostosta.
* b) Turvallisuusasetuksen <tt>sec=lanman</tt> pitää olla päällekytkettynä, jotta asiakaskone voi lähettää vanhemmille palvelimille heikomman hash-tunnisteen. Windows 98 vaatii tämän toimiakseen, mutta asetus vaarantaa myös verkon muut salasanat<!-- muistaako joku tarkemmin?-->. Liitettäessä uudempiin palvelimiin jotka käyttävät vahvempaa [[wikipedia:NTLM|ntlmv2]]-tunnistusta, vaaditaan usein lisäasetus <tt>sec=ntlmv2</tt> ellei asetusta ole muutettu <tt>/proc/fs/cifs</tt>-tiedostosta.


===Etätiedostojen oletus-UID/GID-tila===
===Etätiedostojen oletus-UID/GID-tila===

Versio 1. huhtikuuta 2009 kello 11.06

CIFS (Common Internet Filesystem) on uusi nimi SMB-verkkotiedostojärjestelmälle. CIFS-nimen käyttöönoton yhteydessä Microsoft lisäsi SMB:hen joitakin ominaisuuksia. Nykyisin SMB ja CIFS ovat käytännössä synonyymejä. SMB- ja CIFS-toiminnallisuutta Linuxissa tarjoaa Samba-ohjelmistopaketti.

Milloin käyttää CIFS-protokollaa?

CIFS-protokolla ei toimi versiota 2.4.14 vanhemmissa ytimissä.

CIFS:n edut suhteessa SMB:hen

  • CIFS VFS (Virtual File System) on suunniteltu hyödyntämään kehittyneitä verkkotekniikoita, kuten lukittautumista (eng. locking), Unicode-merkistöä, kovia linkkejä, hajautettua ja itseään toistavaa tiedostojärjestelmää (dfs) sekä jaettua puskurointia. CIFS tukee oletuksena DNS-pohjaisia nimiä sen sijaan, että käyttäisi RFC1001- ja Netbios-nimiä.
  • Version 1.48 myötä CIFS tukee myös krb5/SPNEGO-tunnistautumista. Toisin sanoen silloin, kun tarvitaan erityistä turvallisuutta, ei ole enää pakottavaa syytä käyttää SMB-protokollaa. Toinen mahdollisuus on käyttää NFSv4-protokollaa, mutta se on toisaalta vaikeampi asettaa käyttämään Microsoftin kehittämää Active Directory-palvelua (jonka kautta Kerberosta käytetään Windows-maailmassa).
  • CIFS on myös varteenotettava vaihtoehto joissakin yhteensopimattomuustapauksissa. Esimerkiksi käytettäessä Dlinkin NAS-323-tiedostopalvelinta on suositeltavaa käyttää SMB:n sijasta CIFS:iä.
  • CIFS on yhteensopiva ja voi toimia rinnakkain SMB:n kanssa.

Suorituskyky

Parhaimman suorituskyvyn saamiseksi on yleensä järkevää käyttää NFS:ää. NFSv3 erityisen tehokas silloin, kun yksi prosessi käsittelee suuria tiedostoja, joskin CIFS on hiljalleen kuromassa eroa umpeen.

CIFS:in ja SMB:n erot

Asetukset

Toisin kuin SMB, käyttää CIFS asetuksissaan /proc-hakemistoa (esim. /proc/fs/cifs). Lisäksi CIFS ei hyödynnä Samban työkaluja kuten smbmountia. Suurin osa CIFS:in toiminnallisuudesta on sulautettu ytimeen, joskin CIFS hyödyntää pientä käyttäjätilassa toimivaa liitosavustajaa (/sbin/mount.cifs).

Tiedostojärjestelmän liittäminen

Liitettäessä CIFS-tiedostojärjestelmiä vuotta 1997 vanhempiin palvelimiin, voi joutua asettamaan kaksi lisäkenttää.

  • a) CIFS ei oleta, että palvelimen netbios-nimi ja TCP/IP-osoite vastaavat toisiaan. Palvelimen Netbios-nimi määritetään asetuksella servern=PALVELIMENNIMI (Netbios-nimi kirjoitetaan yleensä isolla). Mm useimmille vanhoille Lanman-palvelimille pitää määrittää tcp- ja Netbios-nimet:
 mount -t cifs //palvelimen-tcp-nimi/jako     /mnt     -o     user=username,sec=lanman,servern=PALVELIMENNIMI
  • b) Turvallisuusasetuksen sec=lanman pitää olla päällekytkettynä, jotta asiakaskone voi lähettää vanhemmille palvelimille heikomman hash-tunnisteen. Windows 98 vaatii tämän toimiakseen, mutta asetus vaarantaa myös verkon muut salasanat. Liitettäessä uudempiin palvelimiin jotka käyttävät vahvempaa ntlmv2-tunnistusta, vaaditaan usein lisäasetus sec=ntlmv2 ellei asetusta ole muutettu /proc/fs/cifs-tiedostosta.

Etätiedostojen oletus-UID/GID-tila

Liitettäessä palvelimiin, jotka pystyvät käsittelemään UID- ja GID-tunnuksia, kuten Sambaa käyttävät palvelimet, voi olla tarpeellista poistaa Unix-laajennokset (engl. Unix extensions) käytöstä, mikäli palvelimen ja asiakaskoneen UID- ja GID-tunnukset eivät täsmää. Palvelimet, jotka eivät tue Unix-laajennosta suoraan, kuten useimmat Windowsit, raportoivat SMB:n suhteen poikkeavia arvoja. Näissä tapauksissa oletusasetus voidaan muuttaa käyttämällä lisäasetuksia file_mode ja dir_mode.

Katso myös