Ero sivun ”Manjaro” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
pEi muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
{{Jakelu
{{Jakelu
| nimi=Manjaro
| nimi=Manjaro Linux
| logo=[[Tiedosto:Manjaro logo.png]]
| logo=[[Tiedosto:Manjaro logo.png]]
| kuva=
| kuva=
Rivi 17: Rivi 17:
}}
}}


'''Manjaro''' on Arch Linuxin pohjalta kehitetty käyttäjäystävällisyyteen ja tehokkuuteen tähtäävä työpöytäjakelu. Manjaro tarjoaa oletuksena [[Xfce]]-työpöytäympäristön, mutta virallisesti tuettuja työpöytäympäristöjä on myös [[KDE]] ja [[Openbox]]. Tarjolla on myös virallista tukea saava minimalistinen järjestelmä ilman työpöytäympäristöä. Epävirallista yhteisön tukea tarjotaan [[Cinnamon]]-, [[MATE]]-, [[LXDE]]-, [[Enlightenment]]- ja [[GNOME]]-työpöytäympäristöille. Manjaro on yhteensopiva [[AUR]]-pakettivaraston kanssa.
'''Manjaro Linux''' (lyhyemmin Manjaro) on Arch Linuxin pohjalta kehitetty käyttäjäystävällisyyteen ja tehokkuuteen tähtäävä työpöytäjakelu. Manjaro tarjoaa oletuksena [[Xfce]]-työpöytäympäristön, mutta virallisesti tuettuja työpöytäympäristöjä on myös [[KDE]] ja [[Openbox]]. Tarjolla on myös virallista tukea saava minimalistinen järjestelmä ilman työpöytäympäristöä. Epävirallista yhteisön tukea tarjotaan [[Cinnamon]]-, [[MATE]]-, [[LXDE]]-, [[Enlightenment]]- ja [[GNOME]]-työpöytäympäristöille. Manjaro on yhteensopiva [[AUR]]-pakettivaraston kanssa.


==Tietoturvaongelmat==
==Tietoturvaongelmat==

Versio 24. elokuuta 2015 kello 15.39

Manjaro Linux

Julkaisija Roland Singer, Guillaume Benoit, Philip Müller
Viimeisin versio 0.8.12  / 6.2.2015
Julkaisusykli rullaava julkaisutahti
Pakettienhallinta pacman
Tila toiminnassa
Arkkitehtuurit i686, x86_64
Äitijakelu Arch Linux
Kotisivu manjaro.org

Manjaro Linux (lyhyemmin Manjaro) on Arch Linuxin pohjalta kehitetty käyttäjäystävällisyyteen ja tehokkuuteen tähtäävä työpöytäjakelu. Manjaro tarjoaa oletuksena Xfce-työpöytäympäristön, mutta virallisesti tuettuja työpöytäympäristöjä on myös KDE ja Openbox. Tarjolla on myös virallista tukea saava minimalistinen järjestelmä ilman työpöytäympäristöä. Epävirallista yhteisön tukea tarjotaan Cinnamon-, MATE-, LXDE-, Enlightenment- ja GNOME-työpöytäympäristöille. Manjaro on yhteensopiva AUR-pakettivaraston kanssa.

Tietoturvaongelmat

Arch Linuxin vakaat paketit synkronoidaan Manjaron epävakaisiin pakettivarastoihin päivittäin. Paketit pidetään siellä kahden viikon ajan, jonka jälkeen kehittäjät päättävät ovatko paketit tarpeeksi vakaita Manjaron testattavaan pakettivarastoon. Manjaron testaustiimi testaa testattavan pakettivaraston paketit ja niiden ollessa tarpeeksi vakaita, siirtää ne vakaaseen pakettivarastoon käyttäjien saataville.

Toisin kuin tavalliset jakelut, rullaavan julkaisutahdin jakelut (rolling release), kuten Arch Linux, eivät porttaa ohjelmien tietoturvapäivityksiä vanhoihin sovellusversioihin, vaan ne julkaistaan aina uuden sovellusversion mukana. Manjaron kehitystiimin resurssit eivät riitä tuhansien pakettien monitorointiin ja tietoturvapäivitysten porttaamiseen vanhempiin sovellusversioihin. Manjaron käyttäjät saavatkin kaikki tietoturvapäivitykset uusien sovellusversioiden mukana, vasta kun paketit ovat päätyneet Manjaron vakaaseen pakettivarastoon, eli noin kuukauden myöhemmin kuin Arch Linuxin käyttäjät.

Aiheesta muualla