Ero sivun ”Unix” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
(/Linux */ GNU ja Unix)
pEi muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
{{perustietoa}}
{{perustietoa}}
Unix on käyttöjärjestelmäperhe, johon kuuluu monia toisistaan enemmän tai vähemmän poikkeavia eri käyttöjärjestelmiä, joilla kuitenkin on sama alkuperä ja jotka sovellusten [[lähdekoodi]]a ajatellen ovat melko yhteensopivia. Unix on pitkään ollut suosittu mm. yliopistoissa, mikä lienee ollut syy, miksi [[wikipedia:fi:Linus Torvalds|Linus Torvalds]] valitsi juuri Unixin käyttöjärjestelmänsä esikuvaksi.
Unix on käyttöjärjestelmäperhe, johon kuuluu monia toisistaan enemmän tai vähemmän poikkeavia eri käyttöjärjestelmiä, joilla kuitenkin on sama alkuperä ja jotka sovellusten [[lähdekoodi]]a ajatellen ovat melko yhteensopivia. Unix on pitkään ollut suosittu mm. yliopistoissa, mikä lienee ollut syy, miksi [[Linus Torvalds]] valitsi juuri Unixin käyttöjärjestelmänsä esikuvaksi.


==Tavaramerkki ja standardit==
==Tavaramerkki ja standardit==

Versio 27. marraskuuta 2020 kello 09.12

Linux.fi-wikissä artikkelit käsittelevät yleensä aihettaan siltä osin, kuin se koskee Linuxia ja avoimia/vapaita ohjelmistoja. Yleisluontoisemman artikkelin tästä aiheesta löydät tietosanakirja Wikipediasta.

Unix on käyttöjärjestelmäperhe, johon kuuluu monia toisistaan enemmän tai vähemmän poikkeavia eri käyttöjärjestelmiä, joilla kuitenkin on sama alkuperä ja jotka sovellusten lähdekoodia ajatellen ovat melko yhteensopivia. Unix on pitkään ollut suosittu mm. yliopistoissa, mikä lienee ollut syy, miksi Linus Torvalds valitsi juuri Unixin käyttöjärjestelmänsä esikuvaksi.

Tavaramerkki ja standardit

Tavaramerkki UNIX on The Open Groupin omistuksissa. Nykyään tavaramerkin käyttö vaatii The Single Unix Specificationin täyttämistä ja virallista sertifiointia. Jokin Linux voisi hankkia sertifikaatin, mutta tämä on kallista ja hyöty olisi melko pientä; sertifiointi kattaisi vain tietyn version ja Linux on jo omalla nimellään riittävän tunnettu.

Läheskään kaikki muutkaan unixeiksi laskettavat käyttöjärjestelmät eivät ole sertifioituja ja unixeista puhutaankin usein *nixeina tms., jotta vältettäisiin tavaramerkin loukkaaminen. Unixista puhuttaessa ei yleensä välitetä mahdollisista sertifioinneista. Järjestelmiä jotka pääpiirteiltään noudattavat Unixiin liittyviä käytäntöjä ja standardeja (lähinnä POSIX) kutsutaan unixinkaltaisiksi järjestelmiksi.

Linux

Linux kehitettiin aikoinaan puhtaalta pöydältä ilman Unixin lähdekoodeja. Pienempiä paloja on sittemmin otettu esimerkiksi BSD:istä ja IBM:n AIX:sta, yksittäisiä ominaisuuksia kehitettäessä. Linux ohjelmistoineen seuraa melko hyvin – vaikkakaan ei täydellisesti – unixien standardeja.

Linux-ytimen lisäksi GNU/Linux-käyttöjärjestelmään kuuluu kirjastoja ja lukemattomia työkalu- ja sovellusohjelmia. Näistä keskeinen osa on GNU-projektin kehittämiä, osa BSD:ltä lainattuja perinteisiä Unix-ohjelmia, osa muuten vapaita Unix-maailmassa käytettyjä ja osa sellaisia, jotka ovat vakiintuneet Unix-maailmassa nimenomaan GNU/Linuxin kautta (esimerkkinä KDE).

GNU-ohjelmat eroavat usein Unix-esikuvistaan niin, että niissä on huomattavasti laajennoksia (Unix-ohjelmat tehtiin aikoinaan muistia säästeliäästi käyttäviksi). Erot alkuperäisiin ohjelmiin on hyvä tiedostaa, jos joskus käyttää muitakin unixeja. GNU-ohjelmat ovat tosin suhteellisen laajassa käytössä myös muissa unixeissa.

Katso myös

Aiheesta muualla