Irssi
Irssi on suosittu tekstipohjainen IRC-asiakasohjelma. Se toimii useimmissa UNIX-tyylisissä järjestelmissä, Linux mukaanlukien. Useimmat käyttävät irssiä yhdessä GNU Screenin kanssa.
Käyttö
Tekstipohjaisena ohjelmana irssiä käytetään näppäinkomennoilla. Kanavien välillä liikutaan näppäinyhdistelmällä alt+numero (kanavat 1-10) ja alt+[q-p] (kanavat 11-20). Esimerkiksi alt+1 avaa status-ikkunan jossa on palvelimen lähettämät viestit, alt+2 ensimmäisen kanavan jolle olet liittynyt ja alt+w ikkunan numero 12 (eli 11. kanava jolle olet liittynyt). Altin sijaan voi käyttää myös Esciä (esim. 4. kanavaikkuna avattaisiin painamalla ensin Esciä ja sitten numeroa 4 (ei siis samanaikaisesti).
Ikkunoiden numerointia voi muuttaa komennolla /window move. Esimerkiksi komento /window move 3 siirtäisi nykyisen ikkunan ikkunaksi numero 3, jolloin siihen pääsisi näppäniyhdistelmällä alt+3. Ikkuna suljetaan komennolla /window close tai /wc (samalla poistutaan kyseiseltä kanavalta). Ikkunat, joissa on tapahtunut jotain, näkyvät kirjoitusalueen yläpuolella. Jos ikkunan numero on punainen (värit ovat toki vaihdettavissa), kyseisellä kanavalla on mainittu nimesi sen jälkeen, kun viimeksi katsoit kanavalle.
Yksinkertaisin tapa yhdistää palvelimelle on käyttää lähes kaikissa IRC-asiakasohjelmissa toimivaa komentoa
/server irc.palvelin.org
Vastaavasti yhteys katkaistaan komennolla
/disconnect
Irssissä on lisäksi mahdollista käyttää kehittyneenpää IRC-verkkojen hallintaa, jossa Irssille kerrotaan tietyn IRC-verkon palvelimia, jonka jälkeen yhdistettäessä tähän IRC-verkkoon Irssi kokeilee vuorotellen näitä palvelimia kunnes saa yhteyden johonkin niistä.
Irssissä on oletuksena asetettu palvelimet monille yleisimmille IRC-verkoille, ja ne voi listata komennolla
/server list
Joka tulostaa suunnilleen seuraavaa
irc.stealth.net 6668 IRCnet irc.efnet.net 6667 EFNet irc.undernet.org 6667 Undernet
Luodaan nyt aluksi uusi verkko ja asetetaan siihen muutama palvelin. Kutsutaan verkko nimellä verkko. Luodaan se ja lisätään siihen palvelimet irc.verkko.org ja irc2.verkko.org komennoilla
/network add verkko /server add -ircnet verkko irc.verkko.org /server add -ircnet verkko irc2.verkko.org
Vastaavasti palvelimia voidaan poistaa tietokannasta komennolla
/server remove irc.verkko.org
Jos esimerkiksi halutaan korvata IRCnetin oletuspalvelin suomalaisella palvelimella, se tehtäisiin seuraavasti
/server remove irc.stealth.net /server add -ircnet ircnet irc.operaattorisi.fi
Nyt kun olemme asettaneet palvelimia verkolle, voimme yhdistää siihen komennolla
/connect verkko
Jolloin Irssi yrittää ensin yhdistää ensimmäiseen verkon palvelimeen (tässä irc.verkko.org) ja jos siihen ei saada yhteyttä, yritetään toista palvelinta (irc2.verkko.org).
Useampien verkkojen yhtäaikainen käyttö
Irssi tukee useampien verkkojen yhtäaikaista käyttöä. Yksinkertaisin tapa on yhdistää niihin komennolla /server palvelin lisäten palvelimen osoitteen eteen +-merkki silloin, kun aikaisempia yhteyksiä ei haluta katkaista. Esimerkiksi
/server irc.verkko1.org /server +irc.verkko2.fi
Joka avaa uuden ikkunan toista verkkoa varten.
Kätevämpi tapa on käyttää edellä esiteltyä tukea eri IRC-verkoille.
Logit
Irssi ei oletuksena tallenna lokitiedostoja, mutta lokituksen saa päälle komennolla /set autolog on. Lokit tallennetaan oletusarvoisesti hakemistoon ~/irclogs/, mutta sitäkin voi muuttaa antamalla uuden hakemiston komentamalla /set autolog_path polku.
Merkistö ja muut asetukset
Recode
Away-tila ja backlog
Korostukset
Ignore ja muut perustyökalut
Skriptit
Irssi hakee Perl-skriptejä käyttäjän kotihakemiston alta hakemistosta .irssi/scripts. Tiedoston voi ottaa käyttöön komentamalla /run skripti, jolloin ajetaan skripti jonka polku on ~/.irssi/scripts/skripti.pl. Esimerkkinä ajetaan trackbar.pl-skripti:
/run trackbar
Jos haluat ajaa skriptejä joka kerta kun irssi käynnistyy, sijoita ne hakemistoon ~/.irssi/scripts/autorun. Jos hakemistoja ei löydy, voit luoda ne komentorivikomennolla mkdir hakemisto.
Muuta
(väliaikainen) Irssissä toimivat kaikki yleiset IRC-asiakasohjelmien komennot, esimerkiksi kanavaoperaattorin oikeudet annetaan normaaliin tapaan komennolla /mode #kanava +o nick tai lyhyemmin /op nick, kanavalle liitytään komennolla /j kanava ja nimi vaihdetaan komennolla /nick uusi_nick.
Irssissä on myös monia käteviä työkaluja, esimerkiksi tietyn henkilön viimeisimmät viestit saa näkyviin komennolla /lastlog nimi. Ikkunat järjestyvät yleensä palvelinyhteyksien ja liittymisten mukaiseen järjestykseen, mutta järjestyksen voi myös tallentaa jotta ikkunan avautuisivat seuraavalla käynnistyksellä samaan järjestykseen kuin ennen. Tämä tapahtuu komennolla /layout save.
Irssin englanninkielistä ohjetta pääsee katselemaan kirjoittamalla /help tai suoraan /help komento.
Katso myös
- Irssiproxy
- Unicode (UTF-8 merkistön käyttö Irssissä)